Herta Müller si David Lodge vin anul acesta la FILIT

Nume mari ale literaturii mondiale au confirmat deja prezenta la cea de-a doua editie a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi (FILIT), care va avea loc anul acesta între 1 si 5 octombrie. Herta Müller, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura, David Lodge, unul dintre cei mai iubiti si apreciati prozatori ai lumii, considerat un clasic în viata al literaturii britanice, Norman Manea si Mircea Cartarescu, creditati anual în presa internationala cu mari sanse la Nobel se vor întâlni cu publicul din România la Iasi, în toamna acestui an.

FILIT 2013 Credit foto: Remus Susanu

Lista scriitorilor care au acceptat sa participe la FILIT prinde contur, astfel ca suntem în masura sa facem publice o parte dintre confirmari.

Laureata Premiului Nobel pentru Literatura, Herta Müller, va veni la Iasi anul acesta. În 2013, cu putin timp înainte de prima editie a FILIT, scriitoarea a suferit o interventie chirurgicala de urgenta si a anulat toate evenimentele sale pâna la finalul anului trecut. Dupa ce a fost nominalizata pentru a treia oara, pe 8 octombrie 2009 i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatura, pentru „densitatea poeziei si sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezradacinatilor”, fiind a douasprezecea femeie care primeste aceasta distinctie.

Scriitorul britanic David Lodge este unul dintre cei mai populari autori straini în România, fiind deopotriva apreciat de critica literara, dar si de un public foarte larg. Acceptul lui Lodge de a participa la FILIT este cu atât mai important cu cât aparitiile sale publice în ultimii ani au fost extrem de putine în cadrul festivalurilor, iar aceasta este prima sa vizita în România. Reputat romancier, dramaturg si scenarist, David Lodge se numara astazi printre clasicii în viata ai literaturii britanice si mondiale.

Iata lista primelor nume pe care FILIT le face publice pentru editia de anul acesta:

  • Scriitori straini: Herta Müller (Germania), David Lodge (Marea Britanie), Sahar Delijani (Iran, în prezent locuieste în Italia), Romain Puertolas (Franta), Monika Peetz (Germania), Care Santos (Catalunia-Spania), Edward Hirsch (SUA).
  • Scriitori români: Mircea Cartarescu, Norman Manea, Vasile Ernu, Radu Aldulescu, Lavinia Braniste, Marta Petreu, George Balaita, Ana Maria Sandu, Ioana Nicolaie, Ion Vianu, Alexandru Vlad, Bogdan Suceava, Matei Visniec, Magda Cârneci, Simona Sora, Andrei Ruse
  • Traducatori: Marily Le Nir (Franta), Inger Johansson (Suedia), Lora Nenkovska (Bulgaria).

Echipa FILIT se afla permanent în contact cu autori, editori, agenti literari pentru ca evenimentul de la Iasi sa beneficieze de prezenta unora dintre cele mai importante nume ale literaturii mondiale si române. Pâna în luna septembrie, lista va fi permanent actualizata.

Editia a II-a a Festivalului International de Literatura si Traducere Iasi va avea loc anul acesta în perioada 1-5 octombrie, va reuni peste 300 de invitati si va beneficia de sustinerea a numeroase institutii culturale internationale si nationale.  FILIT este un proiect anual finantat de Consiliul Judetean Iasi si realizat prin Muzeul Literaturii Române Iasi.

INFO

www.filit-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: