Hernia de disc. Informatii post-operatie

Dupa o operatie de hernie de disc, pacientul trebuie sa fie mereu atent sa nu isi suprasolicite coloana vertebrala. Pentru a nu se produce o noua hernie la alt nivel discal, trebuie evitate pozitiile vicioase, in special pozitiile incorecte de lucru la birou, la calculator sau la volanul masinii.

Cornel M., din Iasi: „As dori sa stiu cit timp ar trebui sa dureze tratamentul pentru hernia de disc – fizioterapia – inainte de a ajunge la operatie. Practic, cit se poate amina operatia incercind tot felul de tratamente cu fizioterapie? Daca ma hotarasc pentru operatie, cit timp ar trebui sa stau in concediu dupa aceasta? Cit de repede pot merge la serviciu? E adevarat ca daca ma operez, voi face din nou hernie de disc la un moment dat? Va multumesc“.

hernia de disc lombara

Singurul specialist care poate afirma, dupa examinarea clinica a pacientului si analiza RMN, ca exista o hernie de disc cu indicatie operatorie este medicul neurochirurg.

Dr. Florin Gramada, medic primar neurochirurg, Spitalul de Neurochirurgie „N. Oblu” Iasi: „Hernia de disc lombara este o afectiune ce afecteaza un mare numar de oameni si care necesita in anumite cazuri o interventie chirurgicala. Operatia se impune in urgenta in situatia aparitiei unei paralizii la nivelul membrului inferior si care ulterior se poate insoti de tulburari de urinare sau de defecatie. Sint cazuri extreme si din fericire rare, dar care trebuie explicate bolnavului pentru a sti care sint posibilitatile de evolutie ale bolii. Tratamentul conservator (medicatie antiinflamatorie si decontracturanta, tratament balneofizioterapic si repaos) este foarte bine de utilizat 4-6 saptamini, ameliorind un mare numar de cazuri, evitindu-se astfel operatia. Dupa aceasta perioada, in conditiile unei examinari computer tomografice sau prin rezonanta magnetica nucleara la nivel lombar relevind hernie de disc, interventia chirurgicala este necesara. A persista in tratament conservator peste aceasta perioada este o greseala si constituie una din principalele motive pentru care pacientii persista sa acuze dureri dupa o operatie perfect executata tehnic. Singurul specialist care poate afirma, dupa examinarea clinica a pacientului si analiza RMN, ca exista o hernie de disc cu indicatie operatorie este medicul neurochirurg. Este cert ca nimeni nu doreste sa se supuna unei interventii chirurgicale mai ales in situatia unei afectiuni care nu omoara, dar pentru viitorul functiei motorii la nivelul membrului inferior pacientul trebuie sa constientizeze gravitatea situatiei pe care neurochirurgul o prezinta.

Ce se intimpla dupa operatie

In afara cazului existentei unor complicatii, pacientul va cobori din pat a doua zi dupa operatie si la 6 zile paraseste spitalul. Acasa se recomanda miscare cu interzicerea ridicarii de greutati timp de 2-3 luni. Concediul medical recomandat este de 2 luni, iar la persoanele care mai au lombalgii (n.r. – dureri in zona coloanei lombare) inca o luna, concomitent cu instituirea de mijloace fizioterapice. Am avut pacienti, a caror activitate la serviciu nu implica eforturi fizice deosebite, care si-au reluat precoce seviciul. Timp de 6 luni sint insa interzise eforturile fizice mari (ridicarea de greutati mari). Marea majoritate a pacientilor, operati la momentul optim, cu tehnica operatorie clasica (nu acele metode asa-zis minim invazive nevalidate prin rezultate) duc la o adevarata vindecare a pacientilor, care nu necesita cure balneofizioterapice repetitive. In schimb, grija de a nu suprasolicita coloana vertebrala cu evitarea pozitiilor vicioase trebuie sa ramina o preocupare pe toata viata pentru acesti pacienti pentru a nu se produce o noua hernie la alt nivel discal”.

Cum ne protejam coloana in timpul activitatilor de zi cu zi

Activitatea la birou

Scaunul si inaltimea biroului trebuiesc adaptate in asa fel ca trunchiul sa se sprijine bine de spatarul scaunului, iar intre coapsa si gamba sa existe un unghi drept;

* Scaunul cel mai bun pentru munca de birou este cel cu cotiere, tetiera si care permite rotatia;

* Coatele se sprijina pe cotiere;

* Activitatea la birou impune respectarea pauzelor de 5-6 minute la fiecare 60-70 minute. In pauze se fac relaxari, intinderi, mobilizari ale coloanei si musculaturii centurilor si chiar a tuturor segmentelor aparatului locomotor.

La volan

* Spatarul scaunului trebuie sa fie la 90 grade;

* Spatele se sprijina bine in scaunul masinei;

* Scaunul se apropie de volan astfel incit genunchii sa fie indoiti catre 90 grade (genunchii mai sus ca soldurile);

* Se recomanda efectuarea de opriri frecvente, cu realizarea de pasi si miscari de relaxare.

Ridicarea de greutati

* Nu se ridica obiecte grele si voluminoase; greutatea maxima admisa se adapteaza fiecarei persoane in functie de antrenament;

* Pentru a ridica un obiect flectam genunchii (ii indoim), prindem obiectul cu ambele miini, se duce obiectul cit mai aproape de piept si ne ridicam mentinind coloana dreapta;

* Ridicarea se face lent, fara miscari bruste si fara rotatii ale trunchiului, torsiuni;

* Niciodata nu se ridica un obiect deasupra umerilor.

Purtarea de greutati

* Pentru a nu solicita asimetric coloana, greutatea se repartizeaza (se poarta) echilibrat in cele doua miini;

* Foarte indicat, mai ales pentru copii si adolescenti, a purta greutatea ca pe un rucsac;

* Nu se depaseste 3-4Kg in fiecare mina pentru persoanele adulte.

Repausul

* Repausul in pozitia culcat este forma in care colana se relaxeaza;

* Patul trebuie sa fie ferm (sa nu ia forma corpului), perna mica;

* Coborirea din pat se face numai din pozitia culcat pe partea laterala; se coboara mai intii picioarele, apoi se ridica trunchiul impingind-l cu ajutorul bratului de pe planul patului;

* Dupa repaus si mai ales dupa cel nocturn, citeva miscari de stretching (intinderi) sint utile pentru a reface tonusul muscular pe toate regiunile.

Statul in picioare

* Pozitia fixa in ortostanism ( n.r. – statul in picioare) este prezenta adesea in numerose profesii sau situatii ale fiecarei zile si este dificila pentru orice coloana vertebrala. Pentru a o suporta mai usor, pozitia picioarelor va fi in usor indepartat, sau ne sprijinim doar pe un picior celalalt fiind plasat pe un suport de mici dimensiuni (15-20cm);

* Pozitia fixa trebuie intrerupta cit de des este posibil de perioade de mers.

Sursa: Ghidul pentru Sanatate, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

28 comentarii la “Hernia de disc. Informatii post-operatie”

 1. Oprea Floarea says:

  Sìnt operatà de 1 saptamina de hernie de disc s1l4 de dr.Bentiu dan razvan la clinica Sanador si ma simt f bine.Nu inteleg de ce nu sint doctorii de acord cu metode noi de operatie.(neinvazive)

 2. Daniela says:

  Buna ziua. Pentru persoanele cu problemele descrise mai sus, adresativ-a numai medicului de specialitate. Urmati cu exactitate schema de tratament si recuperari dupa cum vi s-a prescris. Exista multe persoane in situatia dv.
  Multa sanatate.

 3. Vasile says:

  Buna ziua,am fost operat de hernie de disc , la spitalul SF Ion cel nou de la Suceava ,am doua saptamâni de la operatie , multumesc lui Dumnezeu si tot odata dl. Doctor Anatoli Buzdugan ,durerile de la piciorul afectat au început sa se amelioreze ( mai simt încă amorțeală in talpa )dar fata ce dureri insuportabile am avut e cu totul altceva. Încă odata ii multumesc lui Dumnezeu si Dl dc. Buzdugan pt grija ce o are fata de pacienți .

 4. karla says:

  Buna seara am fost operata de hernie de disc acum 10 zile și operația curge mereu un lichid frez nu este puroi ce este de facut

 5. cristina says:

  buna ziua.ma numesc cristina am 26 de ani si pana in momentul de fata am 2 op de hdl l5 s1 .in decurs de un an.prima pe dreapta a doua pe stanga. la a doua operatie cu tot cu tratamente de tot felul …tot la cutit sa ajuns avand un nerv sugrumat si unul nai subtire……asa mia spus dr dupa operatie. am ramas cu durere in talpa di in pulpa piciorului dr spunand ca e normal…de abia am 2 sapt de la a doua operatie acum fac niste inhectabil b1 si b6 pt nerv si dipa 1 luna jum ar treb sa incep recuperare..acasa fac gimnastica zilnic ce am invatat fin spital.. owre este normal sa ramsn asa cu dureri dupa op sau se va ameliora ….???

 6. emil mihail says:

  Buna ,sunt Emil am fost operat de 3 saptamani de hernie de disc l2/l3 iar de 2 zile am o durere de mijloc,ma ridic mai greu in picioare .Oare este normal?

 7. Anonymous says:

  Bună ma numesc Gabriela și sunt operata de 3 săptămâni l4-l5 cu semi pareza pe stânga și de o săptămâna simt durere pe dreapta și în spatele genunchiului drept. Este normal? sau de la stat în pat sau ca plimbarea trebuie făcută mai scurta de o jumătate de ora? Nu știu ca sa pot face mie frica de alta operație de durerile ce au fost. Mulțumesc anticipat. Aștept răspuns.

 8. Daniel says:

  Buna sunt Daniel .sunt din provincie Am fost operat la sp.Badasa Arseni de doua sapt. Si tot mai am o urma de durere la piciorul stang .sper sa fie bine fiind operat doar de 2 sapt. De dr Vasilescu la l4.l5

Scrie un comentariu: