HELLO MY NAME IS: GERMAN GRAFFITI | Galeria Aparte

Împreună cu Centrul Cultural German Iași și Galeria Aparte, vă invităm la un film despre arta stradală, un documentar captivant despre varietatea și calitatea unei forme de artă care adesea depășește granițele legalității.

Joi, 9 decembrie 2021, de la ora 17:00, La Galeria Aparte, str. Codrescu Teodor Nr. 6, Copou, Iași
va avea loc proiectia filmului HELLO MY NAME IS: GERMAN GRAFFITI [DE] Documentar, Germania, 2015, 64 min, subtitrat în limba engleză. Regia: Stefan Pohl. Realizat cu sprijinul Ministerului pentru Știință și Artă Hessen.. Coprodus de Magna Mana Production, Frankfurt am Main.

Germania impresionează printr-o artă stradală uimitoare, care încorporează frecvent mesaje socio-politice, Berlinul clasându-se în topul celor mai importante orașe de artă stradală din lume. În România, fenomenul artei stradale se află încă într-o fază incipientă. Cu toate acestea, în diverse orașe, artiștii stradali ne provoacă la dialog cu ei și cu noi înșine.

Peste tot în lume, unele municipalități și companii private alocă deja fonduri proiectelor de artă stradală, în scopul ridicării nivelului estetic și a revitalizării spațiului urban, încurajând grafiștii să îmbrățișeze latura legală a artei stradale. Însă, în istoria civilizaţiei umane, zidul şi strada au servit, aproape întotdeauna, ca mediu pentru exprimarea unor nemulţumiri sociale, arta stradală fiind caracterizată ca o artă manifest, efemeră, cu o mare capacitate de a transmite mesaj, etichetată, cel mai adesea, drept “act de vandalism”. În contextul contemporan, în care statutul artei stradale migrează treptat de la cel de “manifest”, la cel de “produs”, se mai poate vorbi de credibilitatea artei stradale?

Întrucât artiștii au diferite motive pentru care aleg să participe la activități ilegale și legale, haideți să aflăm, prin intermediul a 15 portrete scurte, ce ne dezvăluie cei mai interesanți și remarcabili artiști din comunitatea germană de graffiti.

Începând cu jumătatea anilor ’90 și până la jumătatea anilor 2000, graffiti-ul a cunoscut un adevărat boom în Germania. Dozele de spray din Germania au fost optimizate pentru ca presiunea să poată fi reglată mai bine, iar toate culorile să aibă un grad mai bun de acoperire și rezistență în timp. În trecut, puteau fi folosite cu adevărat doar câteva culori, deoarece unele erau diluate precum apa. În prezent, există până la 187 de culori diferite în liniile de produse individuale, din care se poate alege după preferințe, fără a mai exista vreo preocupare cu privire la opacitatea lor/puterea lor de acoperire.

De la graffiti ilegale, la texte stilizate în stil classic (Style Writing) și picturi murale elaborate, până la expoziții, medii pentru graffiti și fotografie, cei 15 artiști germani, care au influențat puternic scena internațională, ne vor dezvălui diversitatea și calitatea artei stadale și ne vor vorbi despre tehnicile și stilurile lor specifice, despre modul de expresie și motivația lor, oferindu-ne o perspectivă asupra acestei scene.

INFO

Galeria de arta apARTe

Facultatea de Arte Vizuale şi Design

Str. Codrescu Teodor Nr. 6, Iasi

www.facebook.com/Galeria.Aparte

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: