“Hansel și Gretel” au trecut Canalul Mânecii!

Desfășurat în intervalul 15-31 mai, turneul trupei Teatrului Luceafărul în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a ajuns la jumătate.

După un drum de aproximativ 3000 de km parcurși cu autocarul, “Hansel și Gretel” au traversat Canalul Mânecii cu ferry boats-ul la Calais, acostând în Dover și făcând primul popas la Londra, apoi deplasându-se spre Manchester.

Artiștii ieșeni au susținut deja două reprezentații de succes, una la Institutul Cultural Român din Londra, în chiar inima capitalei, în somptuosul sediu din Piața Belgrave numărul 1, în chiar ziua nunții regale, în fața unei săli pline cu spectatori de toate vârstele.

La spectacol au fost prezenți și Dorian Branea, directorul ICR Londra, care în invitația oficială adresată Teatrului scria că “după succesul de anul trecut al turneului susținut de Teatrul Luceafărul din Iași, ICR Londra vă invită și anul acesta în Marea Britanie”, salutând acum prestația echipei.

Actorii Carmen Mihalache, Liliana Mavriș Vârlan, George Cocoș și Alexandru Iurașcu au jucat în fața unui public divers ca vârste, interesat, curios, deschis, uimit (mai ales adultii) că povestea Fraților Grimm se poate spune și așa, adică prin storytelling și teatru de obiecte. Formula îi aparține regizorului Ion Ciubotaru care a plecat de la idee de Oltița Cîntec, și a materializat-o prin obiecte scenice realizate de Constantin Butoi și ludic actoricesc. Cunoscuta poveste este spusă scenic prin animarea unor vechi obiecte casnice, iar Răul este întruchipat de consumul excesiv de dulciuri, dar nu are nimic înspăimântător.

După spectacol, aplauzele, laudele și mulțumirile au curs, întreaga asistență dorind să se fotografieze cu echipa ieșeană, care și-a reluat în aceste zile misiunea de ambasador al culturii române. Al doilea spectacol londonez a fost în Brent, la Newman Catholic College, iar reacțiile au fost similare.

Următorul popas după Londra a fost orașul Manchester, unde la reprezentație a participat și Consulul general Andreea Berechet, de la Consulatului General al României din Manchester. Domnia sa a avut cuvinte de apreciere la adresa echipei și a exprimat dorința de a continua colaborarea și în sezonul următor.

Următoarele escale ale Teatrului Luceafărul în insulă vor fi Leeds, Glasgow și Edinburgh. Echipa care face deplasarea va avea și o întâlnire la Consulatul General al României din Edinburgh, la invitația Consulului General, pentru a discuta despre eventuale proiecte viitoare în Scoția.

Director artistic, Oltița Cîntec

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Str. Grigore Ureche nr. 5 Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web:www.luceafarul-theatre.ro‎

FBwww.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: