Spectacolul „Hamletmachine” la TNI

hamletmachine-afis-teatrul-national-vasile-alecsandri-iasi-stagiune-2013-2014-afis
Teatrul Naţional Iaşi anunţă premiera spectacolului HAMLETMACHINE de Heiner Müller. Traducerea Adriana Popescu.

  • Vineri, 21 martie  2014, ora 19:00, Sala Teatru (Teatru la Cub)

DISTRIBUȚIE

Distribuție: Doru Aftanasiu, Diana Chirilă, Ionuț Cornilă, Radu Homiceanu, Ada Lupu, Oana Sandu, Horia Veriveș.

  • Concept: deviant GaZe
  • Regizor: Giorgos Zamboulakis,
  • Scenograf: Thanos  Vovolis
  • Compozitor: Şerban Ursache

hamletmachine-afis-teatrul-national-vasile-alecsandri-iasi-stagiune-2013-2014-foto

“SOMETHING IS ROTTEN IN THIS AGE OF HOPE”
Heiner Müller şi-a definit dramaturgia ca o muncă a memoriei şi a reconcilierii cu morţii, o invocare a acestora, o înregistrare împotriva uitării. Pentru a înţelege istoria şi a obţine viitorul trebuie să “dezgropăm morţii din nou”.
“Hamletmachine” e o distilare în nouă pagini a piesei ”shakesperiene, formată din monoloage rupte, citate, fragmente şi referinţe. O capodoperă a condensării, ”Hamletmachine” e un colaj textual exploziv de fragmente ale morţilor iluştri: Shakespeare, T. S. Eliot, Joyce, Benjamin, Lessing, Artaud, Brecht, Beckett, Sartre, Fanon, Pound, Dostoevsky, Warhol, Hölderlin, Conrad, Lorca, Marx şi mulţi alţii.
Textul, ca o rană deschisă febrilă, se zbate să ne reactiveze conştiinţa, să contrabalanseze letargia inimii care ne face să ne adaptăm uşor situaţiei date. “Hamletmachine” este munca imersiunii în aşteptările şi dezamăgirile Istoriei.
Trăind sfârşitul istoric al Epocii Speranţei, suntem martorii unei epoci a dezintegrării. Subiectul esenţial al Modernităţii, Omul Raţiunii, al liberalismului economic, al consumismului extatic, aflat într-o creştere constantă , moare. În “Hamletmachine” subiectul se prăbuşeşte sub povara Istoriei şi, abandonând individul autonom şi suveran al lui Hamlet, e angrenat într-o devenire perpetuu schizoidă. Subiectul devine Hamlet, actorul care îl joacă pe Hamlet, Macbeth, Richard al III-lea, Ofelia, Electra, Rosa Luxemburg, Ulrike Meinhof şi multe alte figuri istorice ori ficţionale. Corpul de pe scenă e transformat din clasic în suicidal, fragmentat, hibridizat. Devine un Câmp de bătaie, un recipient al Memoriei, un peisaj al Istoriei.
Textul insistă asupra faptului că în Europa contemporană ceva e putred în stadiu terminal. “Hamletmachine nu e…doar e descriere a oamenilor care ratează ocaziile şi şansele istoriei…E vorba despre rezultatul ocaziilor pierdute, despre istorie ca o poveste a şanselor ratate. Asta e mai mult decât pură dezamăgire, e descrierea pietrificării speranţei.“ Europa a parcurs deja “lungul marş prin Iadul Renaşterii, prin mlaştinile cu sânge ale ideologiilor“. A fi subiectul sau obiectul Istoriei, a fi ucigaşul sau victima nu mai e o alternativă. “Nu vreau să mai mor. Nu vreau să mai ucid.“
Pe “ruinele Europei” acest text solitar care serveşte istoria face aluzie la o nouă subiectivitate şi la începutul unei realităţii de dincolo de umanitate.

Deviant GaZe – o componentă a forţelor privirii PENTRU şi ÎMPOTRIVA omului.
hamletmachine-afis-teatrul-national-vasile-alecsandri-iasi-stagiune-2013-2014-foto-2

BILETE

Preț bilet: 32 lei (reduceri elevi, studenti, pensionari).
Biletele se pot achiziţiona on-line de pe site-ul eventim.ro , secţiunea Locaţii-Iaşi şi direct, din reţeaua magazinelor partenere: Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas si Cărturesti. Biletele se pot rezerva şi cumpăra şi de la Agenţia Teatrală situată pe Bd. Ştefan cel Mare nr. 8A.

Agentia teatrala
Telefon: 0232-255999
Program: 10:00 – 17:00, de luni pina simbata (duminica inchis).

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI – Fondat în 1840.
Adresa: Str.Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi.
Telefon: 0232 267824.
E-mailtniasi@yahoo.com.

www.teatrulnationaliasi.ro
www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: