”Hamlet”, de William Shakespeare / Colectia Bilingva / Editura Pandora M

hamlet-pandoraHAMLET, cea mai dramatică şi cea mai faimoasă, dar şi cea mai lungă dintre toate piesele lui Shakespeare (conţine, într-adevăr, nu mai puţin de 3 929 de rânduri, dintre care, în versiunea originală din 1604, 1350 de rânduri în proză, 2 444 de decasilabe sau endecasilabe în BLANK VERSE şi numai 135 rimate), a fost înregistrată la THE STATIONERS’ REGISTER, oficiul cenzurii, la data de 26 iulie 1602.

THE STATIONERS’ REGISTER a fost întemeiat în anul 1557 sub domnia reginei catolice Mary Tudor (1553-1558), pentru a cenzura orice lucrare protestantă, fie ea ang! licană sau puritană.

Oficiul de cenzură va continua să funcţioneze şi după moartea reginei supranumite de supuşii ei protestanţi MARY THE BLOODY, până în anul 1642, împotriva oricărei publicaţii romano-catolice sau puritane.

De menţionat că înregistrarea la THE STATIONERS’ REGISTER era obligatorie exclusiv pentru lucrările tipărite. Nu şi pentru piesele reprezentate la diferite teatre oficiale sau particulare. Acestea procedau singure la cenzura pieselor reprezentate pe scenele lor.

În anul următor înregistrării, a apărut o primă ediţie a piesei, cunoscută sub numele de BAD QUARTO. Era intitulată THE TRAGICAL HISTORY OF HAMLET, PRINCE OF DENMARK. BY WILLIAM SHAKESPEARE. Tipărită pentru John Trundell, care-şi începea, cu acest prilej, o carieră de publicist încheiată în anul 1626, piesa purta data anului 1603.

A fi sau a nu fi -e întrebarea.
Mai demn e oare soarta nemiloasă
S-o laşi să te înfrunte, să te-împroaşte
Cu cruntele-i săgeţi? Sau, împotriva
Nemărginitei mări de duşmănie
Să te înalţi, voind a-i pune capăt?

To be or not to be: that is the question:
Whether’tis nobler in the mind to suffer
The slings and arrows of outrageous fortune,
Or to take arms against a sea of troubles,
And by opposing end them?

DATE TEHNICE

Titlu: Hamlet, de William Shakespeare. Limba originală: engleză. Anul apariţiei: 2009, ediţia a treia, revizuită. ISBN: 978-973-88900-2-2. Traducere, introducere şi note de: Dan Amedeu Lăzărescu. Colecţia Bilingvă. Nr. de pagini: 376. Preţ: 29.00 lei. Editura Pandora M

INFO

Editura Pandora M

www.pandoram.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: