“Hai la teatru!” A IX-a ediție a festivalului de teatru școlar aduce la Iasi 61 de trupe

hai-la-teatru

După ce în numai două zile, ce-i drept, speciale (20 martie – Ziua Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineret, 21 martie- Ziua Mondială a Marionetei) peste 2000 de spectatori au vizionat, la sediu și în deplasare, spectacolele noastre, săptămîna aceasta un alt eveniment va reuni publicul în cele două săli ale Teatrului “Luceafărul”.

Miercuri, 25 martie, și joi, 26 martie, va avea loc cea de-a IX-a ediție a Festivalului de teatru școlar  “Hai la teatru!”, manifestarea însemnînd în cifre  61 de trupe din județul Iași pregătite de 86 de coordonatori, însumînd 697 de elevi-artiști.

Beneficiile teatrului școlar sînt cunoscute de multă vreme, efectele sale pozitive manifestîndu-se atît la nivel individual, cît și de grup, contribuind la dezvoltarea personală și la maturizarea copiilor și tinerilor. Teatrul școlar le îmbogățește cultura generală, le oferă o privire din interior asupra artei scenice, pe care o vor înțelege și valoriza altfel din postura de elevi-artiști. Teatrul școlar îi învață să socializeze, să exerseze prin joc parte din rolurile sociale de mai tîrziu.  Îi învață tehnici de vorbit în public, de control emoțional, îi responsabilizează și integrează într-un grup care este trupa de teatru.

La ediția din acest an, 34 de trupe provin din orașul Iași, celelalte funcționînd la Tg Frumos, Rediu-Ruginioasa, Pașcani, Țibănești, Horlești, Românești, Hodora, Victoria, Mogoșești, Popricani, Răducăneni, Ruși-Belcești, Miroslava, Hîrlău. Pentru prima oară, vor veni la Festival micii artiști din Românești, trupele  “Ioanid” și “Răzeșii” de la Școala care poartă numele poetului Ioanid Romanescu. Pentru a noua oară va evolua în concurs trupa “Antract” de la Școala gimnazială Popricani, coordonată de prof Vasiliu Gabriela. Tot participanți de cursă lungă sînt și trupele de la Colegiul Național “Mihai Eminescu”, “Mooz” și “Les Apos”, coordonate de prof. Mira Cucinschi, care utilizează teatrul școlar ca mijloc de exersare a limbii franceze și care au un palmeres internațional extraordinar.

Deschiderea oficială a Festivalului de teatru școlar  “Hai la teatru!” este programată pentru miercuri, ora 13,30, cînd vor evolua trupele “Farouches” și “Garabeții” de la Colegiul Național “Garabet Ibrăileanu” Iași.

Farouches- Colegiul Garabet Ibraileanu

Trupa “Farouches” de la Colegiul Național “Garabet Ibrăileanu” Iași

Festivitatea de premiere este programată vineri, 27 martie, Ziua Mondială a Teatrului, ora 12:00, sala mică.

Partenerii evenimentului sunt: Rotary Club Iași 2000, TVR Iași, Evenimentul, Ziarul de Iași, Editurile Adenium și Polirom.

INFO

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Luceafărul” Iaşi

Str. Grigore Ureche nr. 5, Iaşi

Telefon: 0232-212662

E-mail: teatrul_luceafarul@yahoo.com

Web: www.luceafarul-theatre.ro‎

FBwww.facebook.com/teatrul.luceafaruliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: