Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a vizitat Aula si Biblioteca TUIAȘI

vizita-bnr-universitatea-tehnica-5

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIAȘI) a fost, joi, 15 decembrie, gazda unei delegații a Băncii Naționale a României condusă de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Timp de aproximativ 90 de minute, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul Universității, prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, prorectorul responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, prof. univ. dr. ing. Daniela Tărniceriu, decanul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației (ETTI), și Mihaela Știrbu, director al Bibliotecii Universității Tehnice „Gheorghe Asachi”, au condus invitații într-un tur ghidat al celei mai vechi aule din centrul universitar ieșean și al bibliotecii instituției de învățământ superior tehnic.

Aflată în administrarea TUIAȘI, în Corpul A, împărțit cu Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Aula „Gheorghe Asachi” a găzduit ședințele Senatului României în perioada din Primul Război Mondial în care Iașul a fost ultima redută a apărării integrității naționale, în calitate de capitală de război, și este considerată a fi unul dintre cele mai frumoase amfiteatre din Iași și din țară.

vizita-bnr-universitatea-tehnica-2

În vizita desfășurată în interiorul aulei, guvernatorul a apreciat elementele de arhitectură, cele două tablouri care înfățișează Familia Regală la momentul constituirii Palatului Universitar din Copou, și a spus că, la rândul său, apreciază că primul curs de economie din țară a avut loc la Iași, în cadrul Academiei Mihăilene, precursoarea Universității din Iași. Mugur Isărescu s-a declarat impresionat de Biblioteca Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, votată ca fiind una dintre cele mai frumoase din lume într-un clasament realizat de către platforma online boredpanda.com. Aici, conducerii universității i-au fost înmânate o serie de medalii, iar colecția bibliotecii a fost completată cu câteva opere de colecție semnate de mari autori români.

Guvernatorul BNR a trecut printr-un „ritual” al bibliotecii și a extras un răvaș dintr-o urnă cu mesaje pe care a găsit inscripționat îndemnul: „citește mai întâi cărțile bune, căci nu vei avea timp să le citești pe toate”. Semnând în Cartea de Onoare a bibliotecii, acesta a transmis conducerii Universității „succes în efortul de reabilitare”.

vizita-bnr-universitatea-tehnica-3

TUIAȘI – invitată să devină partener în programul Academica BNR
Universitatea a fost încurajată să facă parte din programul Academica BNR, care presupune un parteneriat între BNR, Consiliul Național al Rectorilor și universitățile din România ce au ca demers formarea studenților în domeniile fenomenelor și proceselor economico-financiare, guvernatorul exprimându-și convingerea că există o puternică apropiere între învățământul tehnic și cel economic, cele două fiind, în anumite domenii comune, indivizibile.

Domnul Mugur Isărescu ne-a sfătuit să insistăm foarte mult pe fonduri europene și pe cele naționale pentru reabilitarea corpului de clădire în care se află și biblioteca, și aula. A fost impresionat de tot ce înseamnă arhitectură și chiar de vechimea fișelor din bibliotecă. Deși este pentru prima dată când vizitează sediul nostru, s-au pus deja bazele unei colaborări pentru viitor, fiind foarte entuziasmat ca noi să devenim parteneri în proiectul Academica BNR. A dorit să ținem legătura și să ne implicăm pentru că, în viziunea dumnealui, învățământul tehnic are o mare importanță în dezvoltarea instituțiilor bancare”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIAȘI.

Relațiile de colaborare între TUIAȘI și BNR au prins rădăcini în anul 2013, BNR a marcat împlinirea a 200 de ani de la înființarea Şcolii de Inginerie şi Hotărnicie de către Gheorghe Asachi, pe 13 noiembrie 1813, printr-o emisiune numismatică specială. Setul de monetărie pus în circulație pe 11 noiembrie 2013 cuprinde monedele românești aflate în circulație de 1, 5, 10 și 50 de bani, o medalie de argint, prezentând pe fața acestora statuia lui Gheorghe Asachi din Iași și inscripțiile „Gheorghe Asachi”, „1813” și „200 de ani de la înființarea Școlii de Inginerie din Iași”, în timp ce pe verso este imprimată o parte din aula Universității, stema instituției de învățământ superior tehnic, inscripția în arc de cerc „Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» din Iași” și anul de emisiune – 2013.

INFO

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi”

www.tuiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: