Gropometru, aplicația gropilor din România

Gropometru, aplicația gropilor din România/ Gadget, my love(Lucian ROTARU)

O echipă de români a creat o aplicația care înregistrează automat gropile de pe drumurile din România.

Aplicația „Gropometru” poate fi instalată gratuit pe orice telefon cu Android, iar o versiunea pentru telefoanele iPhone va fi lansată cât mai curând. (UPDATE: aplicația pentru iOS poate fi descărcată de aici) Cu această aplicație utilizatorii pot înregistra gropile din carosabil prin două modalități. În prima situație GPS-ul telefonului localizează poziția pe hartă, iar utilizatorul va raporta manual obstacolul dorit. În cel de-al doilea caz, aplicația colectează informațiile în mod automat folosind accelerometrul telefonului mobil, un senzor ce măsoara accelerațiile pe care le suportă dispozitivul. Modul automat este activat când viteza de deplasare atinge 20 km/h, iar oscilații peste o anumită intensitate sunt înregistrate, analizate și afișate pe o hartă care cumulează toate gropile marcate de utilizatorii aceste aplicații.

O singură problemă poate fi pusă în discuție privind modul automat de înregistrare a gropilor. În cazul în care oscilațiile care marchează gropile ar putea fi determinate atunci când automobilul trece peste o linie de tramvai sau un marcaj în relief, ne face să ne întrebăm dacă toate înregistrările de până acum sunt precize. Însă, având în vedere că aplicația disponibilă în acest moment este la o versiune beta, ne așteptăm la numeroase îmbunățiri în viitor și în acest sens.

Gropile marcate de utilizatori sunt puse pe o hartă denumită sugestiv „gropohartă” ce poate fi accesată din aplicație sau pe site-ul www.gropometru.ro (fiecare punct roșu reprezintă o groapă). Creatorii acestei aplicații doresc să integreze „gropoharta” în aplicațiile de navigare folosite de șoferi, astfel încât aceștia să fie atenționați înainte de apropierea unor gropi uriașe ce pot fi periculoase pentru suspensiile mașinilor.

Până în acest moment, aproximativ 2500 de șoferi din România au descărcat aplicația și au folosit-o pentru a înregistra peste 40.000 de gropi în carosabil. În București străzile sunt deja înroșite de către gropile marcate de utilizatori, iar „gropoharta” începe să fie dezvoltată și în alte orașe ale țării precum Bacău, Brașov, Constanța și altele. În Iași încă nu a fost marcată nicio groapă, astfel încât ne-am gândit să lansăm un apel în rândul șoferilor ieșeni.

Credeți că putem pune pe hartă cele mai mari gropi din Iași folosind această aplicație? Ne găsești și pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discuții și articole din domeniu.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: