Google / Versailles 3D, un tur impresionant al faimosului palat

Cu modele 3D la scara redusa, muzica si video, proiectul Versailles 3D realizat de Google este unul dintre cele mai bune proiecte de arta web a secolului XXI,  creat pentru a va prezenta arta si istoria sec. al XVIII-lea.

versaille 3D

Palatul a fost construit de Ludovic al XIV – lea, ”Regele Soare”, cel mai important reprezentant al regimului autoritar  monarhic francez. A fost si un generos patron al artelor, lui datorindu-i operele unor scriitori ca Moliere sau Racine,  pictori ca Charles Le Brun. La asta se adauga mostenirea sa arhitecturala , palatul de la Versailles, care a inceput ca o cabana de vinatoare modesta, construita de tatal sau, Ludovic al XIII-lea in 1624. In urmatoarele decenii, tatal, apoi fiul au ridicat un set de cladiri maiestuoase creind ceea se este acum cel mai mare castel din Europa, sediul puterii franceze de la ascensiunea lui Ludovic al XIV-lea si pina la Revolutia franceza din 1789.

Daca va ginditi sa vizitati site-ul oficial al complexului Versailles veti gasi imagini ale interioarelor, un magazin, si citeva caracteristici interactive interesante. Insa Google, ca de obicei, a incercat sa surclaseze competitia , de data asta colaborind cu ea. Institutul Cultural Google in colaborare cu administratorii complexului Versailles au creat un material multimedia care (aproape) inlocuieste calatoria reala prin Palatul de la Versaille, simbolul monarhiei franceze.

Urmatorul material video va ofera o introducere la ”experimentul Google Chrome” denumit ”De la haos la perfectiune”, o ”plimbare interactiva la Versailles”, pe muzica originala a trupei franceze Phoenix ( ‘‘experimentul” se incarca destul de greu si necesita browserul Chrome).

La sfirsit, programatorii de la Google (si partenerii Aloest, Westimages, Le Fab Shop si Les 84) ne arata cite ceva din spatele cortinei. Daca va intrebati cum au creat modelele 3D ale cladirilor,  materialul video de mai jos va duce in spatele scenei Versailles 3D si va prezinta si citeva imagini de la deschiderea Galeriei de Istorie Versailles, care a avut loc pe 14 iunie. In acord cu vremurile, va exista si o aplicatie pentru dispozitive mobile –  ”in curind”, asa cum au anuntat cei de la Google.

Sursa: openculture.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: