Munca de zi cu zi, ca sa nu mai vorbim de conditia fizica te vor tine departe, probabil, de cele mai inalte piscuri muntoase din lume. E in regula, nu trebuie sa renunti. Google a facut toata munca grea si ti-a pus la dispozitie imagini panoramice extraordinare, care te vor face sa te simti ca si cum ai fi pe acoperisul lumii, la propriu.
Gigantul online, care pare hotarit sa acopere fiecare centimentru patrat al planetei, a dat publicitatii imagini disponibile prin aplicatia Street View de pe patru dintre cei mai inalti munti ai planetei. Un programator norocos, care intamplator este si un alpinist pasionat, a condus echipa Google Mountain pe parcursul unui proiect care a insemnat pentru cei implicati munca si placere, in acelasi timp.
Vizualizare hartă mărită
Vizualizare hartă mărită
Vizualizare hartă mărită
”Exista un real beneficiu cand folosesti aceste instrumente, iti permit sa spui mai convingator povestea acestor locuri. Poti vedea totul ca si cum ai fi acolo, in varful muntelui”, a spus Dan Fredinburg, care este Manager tehnic pentru securitate si confidentialitate atunci cand nu excaladeaza muntii planetei. Echipa lui Fredinburg – care include 4 pana la 7 oameni, in functie de destinatie – a folosit un trepied si o camera digitala cu obiectiv ”ochi de peste” pentru a alcatui harti vizuale pentru Aconcagua (Argentina, 6952 m), Kilimanjaro (Tanzania, 5.895 m), Elbrus (Rusia, 5.642) si Everest(Tabara din Sud, Nepal, 5.364m). Este acelasi tip de configuratie folosit pentru programul Business Photo. Au optat pentru aceasta platforma in locul obisnuitului echipament Google de 18 Kg si rezolutie de 75 megapixeli.
“Cand pornesti intr-o expeditie de alpinism, fiecare gram conteaza” a spus Fredinburg. Acesta a mai declarat ca Google a fost foarte receptiv la propunerea sa si a sprijinit activ proiectul, amestec de munca si pasiune. Dincolo de a satisface dorinta de aventura a membrilor sai, expeditia – care s-a intins pe parcursul a 18 luni – a contribuit la transformarea Google Street View intr-un instrument care ofera acum imagini mai precise, vii si extrem de utile pentru alti aventurieri, ca si pentru aceia dintre noi care isi doresc sa exploreze muntii de top ai lumii din confortul propriei case.
Pasiunea pentru alpinism l-a impins uneori prea departe, ca in expeditia pe varful Everest. Si-a dorit foarte, foarte mult sa ajunga pana in varf, insa echipa a ajuns dupa perioada optima din luna octombrie.
” Initial am planificat sa ajungem pana la tabara de baza”, a spus Fredinburg. ” Am incercat sa conving ghidul sa mergem mai departe. Eram foarte entuziasmat cand am ajuns la tabara de baza.”
Entuziasmul lui a dus la un mic conflict cu ghizii, care au refuzat sa mearga dincolo de tabara de baza. A insistat si s-a oferit sa plateasca suplimentar pentru asta. Totusi, acestia au refuzat. In cele din urma, si-a dat seama ca ar putea fi riscant. Asa ca a intrebat care sunt sansele de a muri.
”Sigure”, a venit raspunsul. ”100%!”
Pentru cei mai multi dintre noi, este mai lipsit de pericol sa admiram privelistea din fata calculatorului.
Sursa: www.wired.com