Google Play: muzica, filme, carti digitale si aplicatii in cloud

Google, cu o miscare care in mod sigur a atras atentia celor de la Apple si Amazon, a inlocuit Android Market, Goggle Music si Google eBookstore cu un unic serviciu numit Google Play.  Lansata oficial pe 6 martie, Google Play este o platforma online care inglobeaza patru mari categorii de continut: Google Play Store(fostul Android Market), Google Play Music (fostul Google Music), Google Play Movies  si Google Play Books (fostul Google eBookstore).

Google Play

Google Play - o platforma 4 in 1, dar numai pentru utilizatorii din SUA. Noi trebuie sa mai asteptam.

Nu faptul ca poti cumpara filme, carti, muzica sau aplicatii dintr-un singur loc este cu adevarat interesant , ci ca tot ceea ce achizitionezi din Google Play poate fi stocat in cloud. Asta inseamna ca poti accesa orice material, de pe orice device compatibil, fara sa-ti mai bati capul cu sincronizarea diverselor dispozitive. Cind achizitionezi o aplicatie, un film, muzica sau o carte pe Google Play,  respectivul material devine accesibil si pe tableta/smartphone-ul compatibile Android. Si invers, daca inchiriezi un film utilizind tableta ta, acesta va putea fi vazut si pe PC-ul din cealalta camera. Tot ceea ce cumperi de pe Google Play este disponibil in cloud, si ca atare poate fi accesat de orice dispozitiv compatibil. Frumos, nu? Mai mult decit atit. Chiar daca conceptul se adreseaza in primul rind utilizatorilor de Android, Google Play poate fi folosit de catre orice utilizator care are un cont Google. Poti inchiria filme, stoca muzica, cumpara carti si le poti accesa de oriunde, de pe orice calculator, prin intermediul Google Play.

Iata ce ne promite Google:

  • stocare gratuita pe serverele Google pentru aproximativ 20.000 de piese audio;
  • acces la baza de date cu track-uri audio ce include milioane de piese in format MP3;
  • acces la baza de date cu carti in format electronic. Cartile descarcate gratuit sau cumparate pot fi citite si offline;
  • posibilitatea de a inchiria mii de filme, inclusiv in format HD. Pretul este de aproximativ 4 dolari / film, iar durata inchirierii este de 24 de ore. Odata inchiriat, filmul poate fi urmarit de pe orice dispozitiv pe care te autentifici cu contul tau Google;
  • sharing de continut in reteaua Google+, prin e-mail sau SMS. Politica de sharing include optiunea “Free Listen”. In momentul in care achizitionezi continut audio, poti trimite prietenilor o piesa pe care sa o asculte gratuit.

Americanii au deja la dispozitie toate aceste facilitati, in vreme ce utilizatorii din Marea Britanie pot accesa tot in afara de Google Music. Australienii, doar carti si aplicatii, iar japonezii filme si aplicatii.

Principala problema cu care se va confrunta Google este legata de existenta alternativelor la ceea ce isi propune Google Play sa ofere. De exemplu, Google Play Music: este de apreciat cit de usor iti poti accesa muzica stocata online gratuit (poti pastra in cloud pina la 20.000 de cintece, inclusiv melodii din propriul calculator) insa oferta lor muzicala este destul de redusa in acest moment. Au reusit sa convinga doar doua case mari de discuri sa intre in joc, deci au , deocamdata, o mare problema legata de continut.

In zona de filme, iTunes a luat deja startul cu succes in a oferi filme online, iar Amazon’s Kindle Store continua sa fie cel mai popular cind vine vorba de carti in format electronic. Totusi, daca exista cineva capabil sa infrunte Amazon si Apple, in mod sigur acela este Google.

Google’s Android Market era deja robusta, cu peste 450.000 de aplicatii disponibile. Oricum, posibilitatea de a descarca/cumpara orice aplicatie utilizind PC-ul sau laptop-ul  si de a le face disponibile instantaneu pe tableta sau smartphone este destul de atragatoare. In plus, Google are o flexibilitate pe care Apple si Amazon nu o au. Apple este legat de propriile dispozitive; Amazon are o multime de continut dar nu se poate compara cu Google daca ne gindim la extraordinara libertate oferita de Android.

Cind se pune problema gestionarii propriului continut nimeni nu bate Google. Cumperi ceva si, instantaneu, va fi disponibil pe oricare dintre dispozitivele tale compatibile. Daca va reusi sa imbogateasca actuala oferta de muzica si sa lanseze si o tableta buna, la un pret competitiv, e posibil ca lansarea Google Play sa fie o mutare cistigatoare.

Google Play in Romania

In momentul de fata, Google Play este extrem de limitat in Romania- categoriile Movies, Music si Books nu pot fi accesate. Singurul modul pe care il avem in clipa de fata la dispozitie este Apps & Games care, practic, nu reprezinta altceva decit binecunoscutul Android Market, intr-o forma aproape identica. Exceptind URL-ul si logo-ul Google Play, structura arata la fel. Achizitionarea aplicatiilor se face, de asemenea, la fel, utilizind contul de utilizator Google, asociat cu un card bancar. Data la care toate categoriile din Google Play vor deveni disponibile in tara noastra nu poate fi estimata in momentul de fata. 

Cum poti accesa Google Play Music in Romania

Pasul 1 Atunci cind un utilizator vrea sa se conecteze la serviciul Google  Play Music i se verifica IP-ul. Daca acesta nu este din Statele Unite, conectarea este blocata si primeste acest mesaj:  “We’re sorry. Google Music is currently only available in the United States” Se pare insa ca Google accepta conexiuni prin proxy-uri, ceea ce deschide o portita de intrare. Pentru a rezolva problema IP-ului  click AICI (romana) sau AICI (engleza) PRECIZARE: Dupa activarea serviciului, proxy-ul sau IP-ul din Statele Unite nu mai este necesar.

Pasul 2 Pentru a putea accesa comod si rapid muzica din cloud si pe dispozitivele compatibile Android instalati aplicatia Google Play Music. Daca o veti cauta pe Google Play Store, probabil ca nu va fi afisata pentru ca este disponibila exclusiv pentru SUA. In acest caz puteti descarca APK-ul aplicatiei de AICI pentru a o instala pe telefon sau tableta.

Pentru a afla cum puteti accesa toate serviciile Google Play de pe telefon sau tableta, indiferent de locatia voastra,  incercati si ACEST LINK (netestat)

De retinut ca noua platforma Google Play este vizibila peste tot in lume.   Adresa de la care vom accesa aplicatiile de Android este play.google.com/store/apps. Cei care incearca sa intre in magazinul de aplicatii tastind vechea adresa (market.android.com) vor fi redirectionati catre cea noua.

Surse: howto.cnet.com, engadget.com, go4it.ro, forum.xda-developers.com, techland.time.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: