Google aduce la viata istoria cu 42 de noi expozitii online

google cultural institute

In februarie anul trecut, Google a lansat Art Project, care permitea utilizatorilor sa viziteze virtual 1000 de lucrari de arta aflate in 17 muzee – de la Muzeul de Arta Moderna din New York, la Galeriile Ufizzi din Florenta si pina la muzeul Van Gogh din Amsterdam.  In perioada care a trecut de la lansare proiectul s-a dezvoltat spectaculos, oferind acces la imagini de inalta rezolutie a 30.000 de opere de arta din 151 de muzee, aflate in 40 de tari.  Turul virtual include picturi, sculpturi, arta stradala si fotografie. Putem explora din propriul fotoliu colectii aflate la Galeria Nationala de Arta Moderna din Delhi, Muzeul D’Orsay din Paris, Muzeul de Arta Islamica din Quatar sau Muzeul National din Tokio.

La inceputul acestui an Google a extins oferta sa culturala virtuala oferind acces la expozitii gazduite de muzee reale sau persoane. La putin timp dupa aceasta initiativa a fost postata online arhiva Nelson Mandela, care ofera acces la fotografii rare, manuscrise si materiale video dedicate cunoscutului militant pentru drepturile omului. Si mai recent, au aparut vesti despre proiectul World Wonders care include fotografii panoramice impresionante ale recifurilor de corali, realizate in parteneriat cu un institut de cercetari marine.

Toate astea sint doar inceputul. Cu 17 institutii culturale partenere, Google a creat  umbrela culturala ”Google Cultural Institute” prin care gazduieste 42 de noi expozitii online. Fiecare expozitie are, conform Google ” un scenariu care leaga materialele de arhiva expuse pentru a dezvalui perspective diferite, nuantele si povestile din spatele fiecarui eveniment”. Noul concept expozitional ofera de asemenea acces la o abundenta de povesti umane emotionante.

http://www.youtube.com/watch?v=dSKATUciBEE

Muzeul de stat Auschwitz-Birkeneau, de exemplu, a furnizat materiale pentru expozitia ”Dragoste tragica la Auschwitz” care urmareste povestea de iubire dintre o evreica si un polonez, ambii internati in lagar. De asemenea, poti vedea singurele imagini pastrate cu Anne Frank, parte a unei emotionante expozitii dedicata micutei eroine.

Poti experimenta si expozitii din cu totul alt registru, de exemplu cea intitulata ”Anii Dolce Vita”, care va face cunostinta cu filmul italian de la mijlocul secolului XX. Creata in parteneriat cu guvernul italian, expozitia Google este o calatorie luminoasa prin arhitectura, moda si mincarea italiana specifica perioadei de dupa cel de-al doilea Razboi Mondial.

Alte expozitii abordeaza subiecte precum Steve Biko, Incoronarea Reginei Elizabeth a II-a sau Debarcarea din Normandia. Lista tuturor expozitiilor poate fi vazuta AICI.

Sursa: www.openculture.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: