Google a patentat masina fara sofer uman

Automobilele care se conduc singure sint mai aproape de realitate ca niciodata: Google tocmai a obtinut patentul pentru “tranzitia de la un vehicul condus in mod mixt la mod autonom”.

Masina Google fara sofer

Tehnologia dezvoltata de Google functioneaza in felul urmator: vehiculul identifica o zona, numita “pista de aterizare”, care ii furnizeaza informatii privind durata deplasarii  si destinatia, apoi un set de senzori detecteaza obiectele inconjuratoare, cum ar fi arborii, stilpii, etc. In baza acestor informatii, o unitate centrala opereaza comenzile vehiculului pentru a indeplini sarcina ceruta de utilizator.

Potrivit patentului, “pista de aterizare” poate fi un simplu marcaj pe sosea, desi sistemul in sine va functiona in baza unor parametri mai precisi. Google are diverse aplicatii prin care poate programa trasee dar detine si detalii amanuntite ale traseelor gratie lui StreetView.

In viitor, conducatorii auto ar putea sa selecteze o imagine de pe un website si sa seteze vehiculul sa ii duca in respectivul loc. Mai mult decit atit, va fi posibila programarea vehiculului astfel incit sa parcurga un traseu fara sofer si sa astepte pasagerul la un punct prestabilit. Partea de stabilire a traseului ar putea fi implementata si de pe un smartphone.

Ramine pentru moment problema implementarii unui cadru legislativ pentru noua lor tehnologie. Mai precis o modalitate de stabilire a unui responsabil in cazul unui accident in care e implicat un automobil controlat de un computer.

Sursa: Ghidul Auto, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Conversații cu Regele Mihai – lansare de carte

Concert SPAM – ”Cântecele care ne-au făcut”

EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ,,TAINA LUMINII” – DORU CERNEA

„Datini și obiceiuri de iarnă. Măști de Anul Nou”

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: