Gimme Shelter: Ziua in care anii ’60 au murit

De multe ori este amintita ca ”ziua in care anii ’60 au murit”. Pe 6 decembrie 1969, Rolling Stones si alte cateva trupe de pe coasta de vest a SUA au convenit sa organizeze un concert gratuit la Altamont Raceway, in apropiere de San Francisco. Concertul a fost botezat ”Woodstock-ul din Vest”, insa in loc sa fie o adunare sub semnul pacii, iubirii si muzicii a fost mai mult ca o calatorie in iad.

Evenimentul a fost organizat de cei de la Rolling Stones in graba,  pentru a sarbatori sfarsitul turneului lor in SUA, primul cu chitaristul Mick Taylor. Scena de concert era neobisnuit de joasa si era situata la poalele unui deal. Pentru a impiedica publicul de 300.000 de oameni sa urce pe scena, cineva a avut ”stralucita” idee de a-i angaja pe motociclistii din banda Hells Angels pentru a forma un cordon de securitate in jurul scenei. In esenta, plata pentru serviciile acestora a constat in ”bere cat pot duce”.

Bataile au inceput in timpul recitalurilor ”The Flying Burrito Brothers” si ”Jefferson Airplane”. Grace Slick, solista de la Jefferson Airplane a lansat mai multe apeluri la calm. Mick Jagger ajunge la concert cu un elicopter si este lovit cu un pumn in fata de un fan dezlantuit, in timp ce isi croia drum catre scena. Pe masura ce concertul se scufunda in haos, motociclistii din Hells Angels pastrau ordinea batand oamenii cu tacuri de biliard si lanturi de motocicleta. Marty Balin, chitarist si solist la Jefferson Airplaine a fost lovit si doborat la pamint, inconstient. Atunci cand un spectactator a fluturat un pistol in timpul unei altercatii, in timp ce Rolling Stones erau pe scena, a fost smuls din multime si batut pana la moarte de membrii bandei.

Intregul episod este pastrat pe pelicula de ”Gimme Shelter”, un documentar clasic semnat de fratii Albert si David Maysles si Charlotte Zwerin. Denumirea filmului provine de la ”Gimme Shelter”, titlul piesei Rolling Stones de pe albumul ”Let It Bleed”, 1969.  Documentarul a fost prezentat la Festivalul de Film de la Cannes din 1971, insa nu a intrat in competitia oficiala si poate fi vazut integral mai jos.  ”Gimme Shelter” contine elementele unui documentar tipic Rock and Roll, cu imagini din calatoria celor de la Rolling Stones si concertul de la Madison Square Garden din New York.  Dar accentul principal este pe Altamont. Fratii Maysles au angajat o echipa numeroasa de cameramani pentru eveniment, incluzandu-i pe regizorul Robert Elfstrom, fotograful Elliot Erwit  plus tanarul, si inca necunoscutul, George Lucas.

Documentarul este o inregistrare fascinanta a contraculturii anilor ’60, cu putin timp inainte de destramare. Ultima parte a filmului este greu de privit insa dificil de ocolit, in acelasi timp. Orgoliul si naivitatea acelui moment sunt perfect capturate intr-o scena premergatoare concertului, cand Mick Jagger descria unui grup de reporteri ce reprezinta Altamont: ”Este un fel de microcosmos social, care stabileste un exemplu pentru restul Americii cu privire la felul cum ne putem comporta in adunari mari

Sursa: www.openculture.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: