Germeni din plante, medicamente naturale

Toate semintele in stare germinativa contin enzime. Acestea se gasesc in plante, frunze tinere, fructe si legume. Germenii de ovaz in miere sint recomandati in tratamentul afectiunilor cardiovasculare iar cei de naut in miere si in tratarea sterilitatii si impotentei. Germenii de dovleac in miere contin proteine, lipide, vitamina E, fosfor, fier, zinc. Ei sint recomandati pentru stimularea sistemului imunitar si reglarea activitatii sistemului endocrin.

Iarna este anotimpul care aduce modificari de metabolism, precum si reactivarea unor afectiuni ale aparatului respirator. De asemenea anotimpul rece aduce si dezechilibre ale sistemului imunitar. Frigul, vintul, umezeala influenteaza atit corpul fizic cit si corpul subtil al omului. Iar “focul” digestiv se intensifica, facind posibila digestia alimentelor mai grele, specifice acestei perioade.

germeni de plante

Adaugarea germenilor in alimentatie previne afectiunile digestive, stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, incetineste procesele de imbatrinire.

Iarna, procesele de eliminare a toxinelor sint mai lente si favorizeaza acumularea substantelor nocive in organism, ca urmare a digestiei incomplete sau a unei alimentatii inadecvate. Mentinerea starii de sanatate in acest anotimp se poate realiza amplificind caldura corporala, evitind sedentarismul, folosind alimente picante, alimente vii (germeni de legume si cereale), bogate in vitamine, enzine si fitohormoni. Lipsa enzimelor din alimentatie accelereaza insa imbatrinirea, favorizeazind instalarea bolilor degenerative. Enzimele sint macromolecule de natura proteica ce intervin in biosinteza si degradarea substantelor din organismul uman. Insa anotimpul rece este si un moment al interiorizarii, concentrarii, reflexiei, rugaciunii si acumularii de forte, forte necesare inceperii unui nou ciclu de viata, o data cu venirea primaverii.

Germenii, alimente bogate in enzime

Toate semintele in stare germinativa contin enzime; acestea se gasesc in plante, frunze tinere, fructe si legume. Pentru cele mai multe enzime temperatura optima de activitate este 20-40 grade C, majoritatea enzimelor se inactiveaza la temperaturi de peste 60 de grade C. In stare deshidratata enzimele rezista pina la 100 grade C. Adaugarea germenilor in alimentatie previne afectiunile digestive, stimuleaza cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor, stimuleaza lactatia femeilor care alapteaza, incetineste procesele de imbatrinire. Germenii folositi in terapie cuprind peste 40 de tipuri de plante: leguminoase, oleaginoase, plante medicinale, griu, orz, ovaz, mazare, naut, soia, linte, floarea-soarelui, dovleac, schinduf etc.

Cum utilizam germenii

Germenii de orice fel pot fi folositi in stare proaspata ca salata sau adaos in salate sau macerati in miere. Se iau 300 g germeni zdrobiti si se lasa la macerat in 700 g miere, timp de doua saptamini. Din amestec se consuma o lingura de trei ori pe zi – pentru adulti, o lingurita pe zi – pentru copii. Este un remediu revitalizant pentru copii, batrini si convalescenti.

Germenii de ovaz in miere au fost utilizati mai ales in tratamentul afectiunilor cardiovasculare.

Germenii de naut in miere sint recomandati in tratarea sterilitatii si impotentei.

Germenii de dovleac in miere contin proteine, lipide, vitamina E, fosfor, fier, zinc. Sint folositi mai ales pentru stimularea sistemului imunitar si reglarea activitatii sistemului endocrin.

Tincturile din germeni, medicamente naturale

Tinctura de germeni se prepara foarte simplu. Din 400 g germeni plante cu un litru de alcool alimentar de 70 grade macerati timp de 8-10 zile. Amestecul se strecoara si se pastreaza in sticle inchise la culoare. Se administreaza o lingurita la un pahar cu apa sau ceai, de trei ori pe zi.

In amestec cu tinctura de echinaceea, tincturile de germeni sint indicate in tratarea afectiunilor respiratorii de tipul virozelor, gripelor, astmului sau faringitei.

Tinctura de germeni de soia previne aparitia tumorilor benigne, cu localizare mamara sau genitala. Este indicata in tratamentul hirsutimusului, menopauzei premature, tulburarilor de ciclu, insuficientei hormonale.

Tinctura de germeni de schinduf este recomandata in tratarea afectiunilor renale, anemiei hemolitice, in unele forme de leucemie si alergii.

Vom reveni in numerele noastre viitoare cu noi date despre cum sa producem in gospodarie germeni si la ce sint folositi germenii din diverse seminte.

Eugeniu RADULESCU,
Asociatia BETTER din Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: ,

Scrie un comentariu: