Gérard Depardieu, Harvey Keitel si Laura Morante sint in Bucuresti

Incepind de astazi, 11 octombrie, actorii si echipa lui „Ipu – Convicted to Live” se muta la Bucuresti, unde vor ramine pentru doua saptamini, pina pe 25 octombrie. Filmarile vor avea loc in diverse locatii din Bucuresti, la studiourile Family Film si in Buftea. Dupa aproape o luna petrecuta in cetatea Sighisoarei si la Saschiz, actorii straini Gérard Depardieu, Harvey Keitel si Laura Morante vin sa cunoasca si Capitala.

Depardieu, Keitel, Morante - foto Alex Gelehrter

O tripleta de mari actori in ''Ipu – Convicted to Live'' ce va rula, in curind, pe ecranele din toata lumea. / Foto: Alex Gelehrter

Harvey a vizitat ieri, luni, Capitala. I-am dat un «ghid turistic» din afara cinematografiei, sa se deconecteze putin, in timp ce noi, echipa, pregateam scenografia, ca in zori sa ne intoarcem din nou in 1944”, spune regizorul filmului, Bogdan Dreyer.

Incintat de Sighisoara si, in general, de Transilvania, Harvey Keitel a insistat sa locuiasca in cetate, pentru a lua pulsul vietii orasului, si a luat parte la numeroase evenimente locale. Inainte de veni la Bucuresti, a vizitat castelul Bran. Actorul american are origini romanesti, mama sa fiind din zona Maramuresului.

Sighisoara ne-a gazduit de nota 10. Oamenii, linistea de acolo si energia pozitiva ne-au creat conditii foarte bune de munca – cred ca aceasta amprenta se va simti pe ecran. Am filmat un basm, intr-un orasel de basm. La un moment dat, se confunda filmul cu realitatea”, adauga Bogdan Dreyer.

 

Echipa a avut norocul unei luni superbe de toamna, care le-a permis sa filmeze neintrerupt. Circa 1000 de obiecte de recuzita au fost folosite pentru a recrea atmosfera anilor ‘40. „Am avut parte de vreme buna pe toata perioada de filmare in Ardeal. Mare noroc, avind in vedere ca povestea noastra se desfasoara in 22 de ore timp real, majoritatea in exterior, ceea ce inseamna 25 de zile de filmare pe timp frumos”, explica regizorul lui „Ipu – Convicted to Live. La Bucuresti se vor filma scenele de interior ale peliculei.

O poveste despre prietenie, adevar si dreptate, „Ipu – Convicted to Live” este o tragicomedie adaptata dupa nuvela „Moartea lui Ipu”, de Titus Popovici. Scenariul este semnat de Anusavan Salamanian si Bogdan Dreyer, iar dialogurile sunt in limba engleza.

Actiunea se desfasoara intr-un sat din Transilvania, la sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, cind un soldat german este gasit mort la marginea unui sat de catre un baiat de 11 ani. Intrucit nu se stie cine este vinovatul, iar ofiterii germani ameninta ca vor executa citiva dintre fruntasii satului daca nimeni nu se va preda, elita incearca sa-l convinga pe Ipu, „nebunul satului”, sa-si asume el vina in schimbul promisiunii unei inmormintari fastuoase si a unor recompense.

Gérard Depardieu, care a mai filmat in Romania la inceputul anilor 90, are rolul lui Ipu, Harvey Keitel il interpreteaza pe preotul satului, iar Laura Morante actrita din filmele lui Bernardo Bertolucci, Nanni Moretti sau John Malkovich –  este Margherita, sotia preotului. In rolul principal, alaturi de Depardieu, apare Bogdan Iancu, baiatul din perspectiva caruia e relatata povestea.

Distributia este intregita de actorul belgian de succes Hubert Damen, de cunoscutul actor italian Lino Damiani, de germanul Uwe Fellensieck si de actori romini recunoscuti precum Alexandru Bindea, Nicodim Ungureanu, Gheorghe Visu, Daniela Nane, Adina Cartianu, Iulia Boros si altii.

Filmul este produs de Family Film (Rominia) si co-produs de Daniel Zuta Filmproduktion (Germania). Vinzarile internationale vor fi asigurate de Shoreline Entertainment.

Bogdan Dreyer, nascut in Romania si stabilit in Germania, a studiat regia la Libera Universita del Cinema di Roma, pe care a absolvit-o in 1987. Mediumetrajul sau de diploma, „Storia di miracoli”, a fost prezentat la Festivalul de la Venetia in acelasi an. Si-a facut debutul in lungmetraj cu „Unde la soare e frig”, intrat in selectia oficiala la San Sebastian, in 1990. Cinci ani mai tirziu, „Thalassa, Thalassa – Acolo unde ochii dor” a obtinut cinci premii internationale, inclusiv trofeul Tigrul de Aur la Festivalul de la Rotterdam. Bogdan Dreyer a mai regizat „The Last Station” (1998) si „Camera ascunsa”(2004), cu Rutger Hauer in rolul principal.

Directorul de imagine al filmului este Richard Van Oosterhout, membru al Netherlands Society of Cinematographers si al Academiei Europene de Film.  Scenografia este semnata de Anette Reuther si Calin Papura, iar costumele – de Nathalie Leborgne. Muzica va fi compusa de muzicianul belgian Joris Van Den Hauwe.

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie:

Scrie un comentariu: