George Michael

Georgios Kyriacos Panayiotou este sarbatorit astazi la Power Play. Nu e interpret de sirtaki si nici de buzuki, insa toata lumea il cunoaste dupa pseudonimul de scena: George Michael.


S-a nascut pe 25 iunie 1963, in Anglia, intr-o familie greco-cipriota fara nicio legatura cu muzica. A inceput sa fie atras de lumea scenei la 17 ani cand a format o trupa de ska, intitulata “The Executive”, in care se gasea si prietenul sau Andrew Ridgeley. In 1981 decide sa renunte la restul membrilor si sa ramana in formula de duo. Redenumiti Wham, George si Andrew au avut primul succes in acelasi an cu piesa “Wham Rap! (Enjoy What You Do?)”. O alta piesa de pe acest disc a ajuns in top: “Club Tropicana”. Al doilea disc a fost rampa lor de lansare: Make it Big a fost certificat de platina, iar piese ca “Wake Me Up Before You Go-Go” sau balada “Careless Whisper” sunt si acum in playlist la posturile de radio din toata lumea.

Aventura Wham s-a oprit in 1986 cand George Michael si-a dat seama ca poate continua si solo, mai ales ca el era principalul compozitor. In octombrie 1987, albumul de debut Faith a dat lovitura pe piata muzicala devenind disc de platina in doua luni. Piese ca Monkey sau I Want Your Sex au devenit instant hituri, iar numele lui George Michael a devenit cunoscut si in Asia sau Australia in urma turneului mondial din acelasi an. Al doilea album, Listen without Prejudice, Vol. 1 a fost lansat pe piata cu foarte mult tam tam in 1990, insa nu a reusit sa bata recordul discului de debut. Totusi a luat platina atat in Statele Unite cat si in Marea Britanie, iar George a simtit nevoia sa ia o pauza, mai ales ca aparusera niste discutii intre el si compania Sony Music. A urmat un proces rasunator pe care bineinteles George l-a pierdut, el trecand cu arme si bagaje la Dreamworks Records, casa de discuri afiliata concernului Geffen. In primul videoclip pentru noul album Older din 1996 , “Fastlove”, a introdus o scena in care camera de filmare trece pe deasupra unor casti pe care scrie “Fony”, o metoda de umilire a celor de la mega-compania de discuri. A urmat, ati ghicit, un alt proces pe care de data aceasta George l-a castigat.

De atunci, George Michael a mai aruncat pe piata doua discuri: Songs from the Last Century in 1999 si Patience in 2004, insa niciunul nu a reusit sa ii mai aduca faima de altadata. Au fost in schimb foarte multe controverse: In 1997, George este arestat in toaleta unui parc din Los Angeles dupa ce un politist sub acoperire l-a provocat la un joc ce implica homosexualitate. George a ripostat cum a stiut mai bine, cu cateva imagini bine facute in clipul piesei “Outside”. In 2006 a lansat o compilatie “Twenty Five”, dar n-a apucat sa se bucure prea mult de succes, intrucat, in acelasi an, George Michael a fost amendat dupa ce a adormit la volan intr-o intersectie aglomerata din Londra, dupa care a tinut prima pagina a ziarelor tip tabloid cu o declaratie plina de sinceritate: “Imi place marijuana si cred ca sunt dependent de ea”.

Fara nicio legatura cu derapajele din propria viata, sarbatoritul nostru de astazi a vazut moartea cu ochii in toamna lui 2011 cand a fost nevoit sa-si amane o serie de concerte din cauza unei banale raceli. N-a trecut mult timp si starea lui de sanatate s-a agravat, internandu-se la o clinica din Viena, unde medicii au confirmat faptul ca suferea de pneumonie, intr-un stadiu avansat si foarte periculos. Lui George Michael i-a suras norocul, in ajunul Craciunului sustinand o conferinta de presa prin care le multumea public medicilor care i-au salvat viata.

Realizand ca s-a implinit un adevarat miracol, George Michael s-a reintors pe scena mai hotarat ca oricand sa reia colaborarea cu fostii colegi de la Wham, iar in viitorul apropiat este prevazuta lansarea unui nou material discografic solo. Astazi il vom asculta la Power Play pe George Michael cu “Freedom”!

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: