George Ivan Morrison

george-ivan-morrison-foto-power-play-iasifunUn nume cu greutate in muzica folk si rock avem azi la Power Play. E vorba despre George Ivan Morrison, nascut pe 31 august 1945 in Belfast si cunoscut dumneavoastra sub numele de scena “Van Morrison”. Inca de mic a luat contact cu muzica deoarece mama sa era cantareata, iar tatal colectiona discuri americane cu jazz si blues.

La 15 ani s-a lasat de scoala pentru a canta in trupa “The Monarchs” cu care a facut un tur al mai multor baze americane din Europa. La doar 19 ani se muta la alta trupa, “Them”, cu care are un succes rasunator in 1965, “Baby Please Don’t Go”. In 1966, dupa un scurt turneu in Marea Britanie, se desparte de grup si se lasa de muzica, insa la presiunile fostului coleg de grup si producator Bert Berns, incepe sa inregistreze ca artist solo. Blowin’ Your Mind! (1967) si Astral Weeks (1968) nu au fost albume care sa rupa gura targului cum se spune, insa Van Morrison a prins incredere in fortele proprii, mai ales datorita popularitatii piesei “Brown Eyed Girl”, si s-a apucat de cel de-al treilea disc in 1970. Aparut in acelasi an, Moondance a patruns pana pe pozitia 25 in topuri, Iar van Morrison a inceput sa concerteze mult mai des ca inainte.

george-ivan-morrison-foto-power-play-iasifunHis Band and the Street Choir si Tupelo Honey din 1971 si Saint Dominic’s Preview din 1972 i-au consolidat reputatia ca artist care nu face compromisuri comerciale. Devenit in anii 70 un adevarat monstru sacru, invitat de toti artistii de ambele parti ale Oceanului Atlantic sa inregistreze duete, Van Morrison si-a pastrat fanii in perioada anilor 70 si 80 prin compozitii care aveau atat linia folk definitorie pentru stilul sau cat si elemente de blues, jazz si rock. Desi nu a fost un campion al topurilor, muzica sa a atras intotdeauna spectatorii, iar salile s-au umplut de fiecare data la concerte. In 1988 i-a aparut colaborarea cu cei de la Chieftains, “Irish Heartbeat” , iar in 1989, albumul Avalon Sunset, de pe care hit-ul “Whenever God Shines His Light” a ramas si astazi o piesa de rezistenta.

Anii 90 n-au venit cu lucruri prea bune pentru Van Morrison, nici unul din albumele sale nereusind sa treaca de pragul discului de aur. Desi critica l-a aclamat la scena deschisa, Van Morrison a ramas un artist cu putine vanzari dar cu multi admiratori. A colaborat cu nume sonore ca Roger Waters si Cliff Richard, cu John Lee Hooker si Tom Jones, si a aparut pe albumul postum al lui Ray Charles, “Genius Loves Company”. Din 2000 incoace a editat 5 albume, toate clasandu-se in topul Billboard, insa pe pozitii modeste. Ramane insa un cantaret de mare clasa, care se incapataneaza sa activeze in continuare pe scena muzicala. Asta deoarece pe 2 octombrie 2012 a aparut albumul cu numarul 34 din discografia artistului, Born To Sing: No Plan B. Astazi la Power Play il ascultam pe Van Morrison cu “Brown-Eyed Girl” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: