George Banu conferentiaza la Iasi

Afis-George-Banu-teatrul-national-iasi-2014

Duminica, 1 iunie 2014, la ora 11.00, teatrologul George Banu va conferentia in Sala Foaier a Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi. Eveniment prilejuit de aparitia recenta a volumului de memorii Monologurile neimplinirii, cu desene de Helmut Sturmer si Roxana Popescu, si a volumului Iubire si neiubire de teatru, traducere semnata de Ileana Littera, ambele aparute in colectia „Ego-grafii” a Editurii Polirom.

  • Vor lua cuvintul: Simona Modreanu si Cristian Hadji-Culea.

George Banu e autorul a numeroase carti de teatru consacrate scenei moderne si maestrilor sai, Brook, Chereau, Mnouchkine, sau relatiei teatrului cu pictura. Teoretician si eseist, el are un rol de referinta in teatrul european.

In Monologurile neimplinirii, marturia subiectiva se intilneste cu reflectiile despre teatru. Dupa o privire retrospectiva deloc comoda, George Banu isi reconstituie parcursul profesional cu toate tentatiile si esecurile lui, asumindu-si „neimplinirile” ca actor, scriitor si profesor. Fara frustrari si resentimente, autorul reface drumul spre acceptarea de sine si ajunge la o paradoxala forma de realizare prin „reciclarea” esecurilor si dialogul dintre toate aceste domenii si experiente profesionale. Confirmindu-i inca o data vocatia de eseist, acest volum cu caracter autobiografic releva ca teatrul e „un dublu al vietii”, locul unde neimplinirile solitare se transforma intr-o implinire comuna.

Iubire si neiubire de teatru este o carte a interogatiilor esentiale, semnata de un autor care s-a luptat zilnic cu increderea si neincrederea in teatru. Destin personal, destin al unei arte. O antologie concentrata de texte istorice ii permite cititorului sa exploreze datele procesului intentat teatrului din Antichitate pina azi.

Ii putem prefera pe Mozart lui Bach si pe Dostoievski lui Tolstoi, dar nimeni nu va indrazni sa respinga muzica sau literatura. In schimb, numerosi sint cei care, creatori sau spectatori, se afirma ca fiind refractari la teatru sau, dimpotriva, se prezinta ca partizani pasionati ai acestuia. Pornind de la texte, marturii si multiple experiente scenice, George Banu confirma sfisierea insolubila intre iubirea si neiubirea de teatru.

DESPRE

George Banu (n. 22 iunie 1943) este eseist si profesor universitar de studii teatrale. Stabilit la Paris din 1973. A facut parte din echipa de conducere a celebrei reviste Tra­vail theatral si a fost redactor‑sef al revistei Arta teatrului (1981‑1988), publicata de Theatre National de Chaillot, condus pe atunci de Antoine Vitez. Director artistic al Aca­demiei Experimentale a Teatrelor in anii 1991‑2000. Ales de trei ori presedinte al Asociatiei Internationale a Critici­lor de Teatru, este in prezent presedinte de onoare al aces­teia. Este, de asemenea, presedintele Premiului Europa pentru teatru. A fost de doua ori laureat al UNITER, iar in 2007 a primit Premiul Prometheus pentru intreaga activi­tate. Conduce revista Alternatives theatrales si coordoneaza colectia „Le Temps du theatre” la Editura Actes‑Sud. A pri­mit titlul de doctor honoris causa al mai multor universitati romanesti si europene. A predat in Statele Unite, Canada, China si a animat evenimente teatrale in diverse capitale ale lumii. Este membru de onoare al Academiei Romane.

Cartile sale au fost traduse in numeroase limbi. In limba romana a publicat lucrarile : Teatrul memoriei, Rosu si aur, Actorul pe calea fara de urma, Livada de visini, teatrul nostru, Trilogia indepartarii (Odihna, Noaptea, Uitarea), Ultimul sfert de secol teatral, Shakespeare, lumea‑i un tea­tru, Reformele teatrului in secolul reinnoirii. De asemenea, in ultimii ani i‑au aparut trei carti dedicate relatiei dintre teatru si pictura: Spatele omului, Cortina sau fisura lumii si Nocturne. De acelasi autor, la Editura Polirom au apa­rut: Peter Brook. Spre teatrul formelor simple (2005), Scena supravegheata. De la Shakespeare la Genet (2007) si Iubire si neiubire de teatru (2013).

INFO

www.polirom.ro
www.cartearomaneasca.ro
www.romanianwriters.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: