Gazeta de pe Gard – Ana Blandiana

A aparut nr. 8 (20)/ 2011 din „Gazeta de pe Gard. Foaie pentru minte, inima si literatura”, dedicat poetei Ana Blandiana

Prin aceasta, Casa de Cultura „Mihai Ursachi” continua proiectul initiat din ianuarie 2010, ce-si propune familiarizarea publicului cu opera si viata unor scriitori clasici din tara si din strainatate.  Acesta consta in publicarea si afisarea pe gardul Parcului Copou, pe banner, a unei „reviste” culturale mai aparte, care „iese” din librarii pe strada, sub ochii publicului.

Ana Blandiana, pe numele ei adevarat Otilia Valeria Coman, s-a nascut pe 25 martie 1942, la Timisoara, ca fiica a preotului ortodox Gheorghe Coman, originar din Murani,  Timis. Dupa retrocedarea Ardealului de Nord in 1944 familia Coman s-a mutat la Oradea, unde tatal poetei a slujit ca preot la Biserica cu Luna, catedrala ortodoxa din Oradea. Dupa instaurarea regimului comunist in Romania preotul Coman a fost arestat ca “dusman al poporului”. Ca fiica a unui detinut politic, a trebuit sa astepte patru ani pina cind autoritatile comuniste i-au permis inscrierea la Facultatea de Filologie din Cluj. Pentru a ocoli sicanele regimului, Otilia Coman si-a luat pseudonimul Ana Blandiana, dupa numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana, Alba. Dupa absolvirea facultatii, Ana Blandiana a debutat in revista Tribuna din Cluj. De-a lungul anilor, poeta a intreprins — ca invitata a unor universitati, academii, organizatii culturale — mai multe calatorii de documentare si studiu in diverse tari europene si a participat la congrese si festivaluri de poezie. In afara volumelor publicate in Romania, i-au mai aparut grupaje de poeme in reviste si antologii din Anglia, S.U.A., Italia, Spania, Franta, Belgia, Germania, Austria, Olanda, Finlanda, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehoslovacia, Brazilia, Cuba, Turcia, Siria, Grecia, China, Japonia, Israel, Albania. Dupa 1989, acestor traduceri li se adauga eseurile literare si articolele de analiza politica aparute in marile ziare germane sub semnatura Anei Blandiana, ca si nenumarate conferinte, lecturi publice, interviuri, interventii la colocvii, simpozioane si mese rotunde in principalele tari europene.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Halloween Escape Party | Master Escape

No Exi(s)t – spectacol de teatru / performance | Teatrul din Stejar

Baby Elvis | Fresh @The Trumpets

Atelier Spre 4 | Art+Design

Scrie un comentariu: