Gary Moore

Sarbatoritul de astazi de la Power Play a fost unul dintre maestrii chitarei electrice. Desi nu mai este printre noi, astazi ii spunem La Multi Ani lui Gary Moore.

Robert William Gary Moore s-a nascut pe 4 Aprilie 1952, in Belfast, Irlanda de Nord. A inceput sa cante la chitara la 8 ani si a trecut la chitara electrica la 14 ani, invatand sa cante cu mana dreapta chiar daca era stangaci. A inceput sa se perfectioneze sub indrumarea maestrului Peter Green de la Fleetwood Mac si a invatat de la el subtilitatile unui chitarist de exceptie. Dovada talentului sau a facut-o prima data cu trupa Skid Row aparuta in 1967. Cand a cantat in deschidere la Fleetwood Mac, Gary Moore a fost cel care l-a impresionat pe Peter Green si acesta a intervenit personal pentru ca baietii sa beneficieze de un contract pentru 3 albume cu CBS. Vocalistul de la Skid Row, Phil Lynott a plecat sa-si formeze propria trupa, Thin Lizzy, iar Gary Moore l-a urmat, el colaborand cu Phil in multe din proiectele sale. In paralel si-a format propria trupa “The Gary Moore Band” si a scos un album de debut in 1973, ”Grinding Stone”.

In 1975, Gary Moore colaboreaza cu Eddie Howell si apoi intra in super-trupa Colosseum Two unde va canta cu greii fusion-rock-ului, John Hiseman si Don Airey. In paralel canta cu Thin Lizzy in turneul lor european, ca deschidere la Queen, starnind ovatii pentru solo-urile sale fulminante de pe scena.

Anul 1978 a fost unul foarte aglomerat pentru Gary Moore. A inregistrat in acel an nu mai putin de 3 albume cu  Andrew Lloyd Webber, Rod Argent si  Gary Boyle. Intotdeauna preocupat sa faca lucruri noi intr-o trupa, Gary nu s-a lasat surprins de succesul in topuri al  piesei blues-rock ”Parisienne Walkways”, declarand ca pentru el este “doar o piesa buna si nimic mai mult. Am compozitii mult mai valoroase decat asta pe care insa nu le-a apreciat nimeni“, avea sa declare in acelasi an Gary unei reviste de muzica.

Unul din prietenii sai, bateristul Cozy Powell i-a cerut ajutorul in 1980 pentru un album intitulat “G-Force”. In acelasi an, a colaborat cu fostul chitarist de la Emerson Lake And Palmer , Greg Lake la un disc de exceptie si tot atunci a inceput sa lase deoparte munca de freelancer, si-a angajat niste oameni permanenti in trupa si a scos in anii 80 o serie de albume memorabile: ”Corridors of Power”, ”Victims of the Future”, ”Dirty Fingers” si ”Wild Frontier”.

Recunoasterea internationala a venit in 1990, odata cu maiestuosul LP “Still Got The Blues”. Piesa omonima a stat in topuri timp de un an, suficient pentru ca Gary Moore sa-si recapete increderea in stilul sau blues-rock si sa compuna piese noi. Acestea au aparut pe discul din 1992, ”After Hours” si pe albumul din concert ”Blues Alive”, excelent primite de public. In anul urmator un nou supergrup se formeaza, Gary Moore avandu-i drept colegi de data aceasta pe bateristul si basistul de la fosta trupa Cream, Jack Bruce si Ginger Baker. Dupa un album tribut pentru mentorul sau Peter Green –  ”Blues For Greeny”, aparut in 1995 –  Gary Moore a schimbat un pic registrul, trecand la compozitii mai avangardiste, in 1997 pe ”Dark Days in Paradise” si in 1999 pe ” A Different Beat”, pentru a se intoarce la radacinile sale blues in 2001, cu un album intitulat simplu ”Back to The Blues”. Cantonat definitiv in blues-ul electric, Gary Moore  a mai editat patru albume in 2004, 2006, 2007 si 2008 incercand sa se tina departe de curentul mainstream. Chiar el declara revistei Rolling Stone in 2005: “…prefer sa cant intr-un club in fata a 500 de oameni care stiu sa guste muzica mea decat pe un stadion in fata a 50.000 de spectatori plictisiti“.

Cateva saptamani inainte de moartea sa, Gary Moore a declarat intr-o conferinta de presa sustinuta in Rusia ca nu va merge sa cante in Israel pentru ca e un stat plin de criminali, cu o politica rasista fata de palestinieni. N-a murit impuscat, si nici ucis de israelieni, ci in somn, la doar 58 de ani, in februarie 2011. Dupa mai bine de un an, in martie 2012,  s-a anuntat faptul ca artistul avea 380 de mg de alcool in decilitrul de sange, lucru care s-a dovedit fatal pentru sarbatoritul zilei de azi.

Gary Moore vine la Power Play cu o super piesa: Cold Day in Hell!

Autor: Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: