Gala Scriitorii Anului 2020

Uniunea Scriitorilor din România și Primăria Municipiului Iași, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, organizează „Gala Scriitorii Anului” într-o formulă inedită.

Anul acesta, festivitatea de premiere a celor 12 scriitori va putea fi urmărită online pe data de 6 noiembrie 2020, începând cu ora 18.00, pe pagina oficială a Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași și a Uniunii Scriitorilor din România, facebook (Primăria Municipiului Iași, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași), youtube. Totodată, evenimentul va fi transmis de posturile de televiziune TVR 3, TVR Iași și Tele Moldova.

Moderatorii din acest an vor fi Gabriel Chifu, Adi Cristi și Nicolae Manolescu.

Juriul celei de-a V-a ediții, al cărui președinte este academician Nicolae Manolescu, este format din: Daniel Cristea-Enache, Carmen Gabriela Gheorghișor, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu. Conform regulamentului, criteriile pentru desemnarea Scriitorului lunii sunt următoarele: un scriitor care a publicat în limba română o carte de valoare (nouă, antologie, reeditare, opere complete); un scriitor care a împlinit o vârstă semnificativă şi care are o operă importantă, recunoscută critic și public; un scriitor care a creat un eveniment cultural de anvergură naţională și susține activitatea literară românească; un scriitor care conduce o instituţie culturală cu o activitate remarcabilă; un scriitor care s-a bucurat de recunoaştere în străinătate. Juriul a ales, în fiecare lună, din noiembrie 2019 până în octombrie 2020, Scriitorul lunii. Astfel, câștigătorii sunt: Livius Ciorcârlie, Nora Iuga, Ileana Mălăncioiu, Liviu Ioan Stoiciu, Linda Maria Baros, Cristian Pătrășconiu, Alexandru Călinescu, Vasile Igna, Ioan T.Morar, Sorin Lavric, Viorel Padina și Mihai Zamfir.

După festivitatea de premiere și anunțarea Scriitorului anului de către președintele juriului Nicolae Manolescu, actorul Adrian Păduraru și violonistul Adrian Naidin vor oferi un recital extraordinar de poezie și muzică.

Organizatorii spun că ediția din acest an este o adevărată provocare. Atât pentru juriu cât și pentru scriitori, pentru că în momentul de față se caută noi modalități de revalorizare a literaturii române prin folosirea mijloacelor tehnologice, așa cum sunt transmisiile live și sesiunile de comunicări online.

Cititorul intră în universul creator al scriitorului și are posibilitatea să îl cunoască în profunzime la doar câteva click-uri distanță. Pentru toate aceste demersuri se fac pași mici dar siguri către tot ceea ce înseamnă digitalizarea culturii și demararea unor proiecte fără a se pierde din esența actului creator.

INFO

www.facebook.com/culturacopou

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: