Gala Premiilor Operelor Nationale, editia a II-a

Ministerul Culturii, Opera Nationala dijn Iasi si Primaria Iasi va invita la Gala Premiilor Operelor Nationale – editia a II-a, stagiunea 2013 – 2014, eveniment ce va avea loc duminica, 22 iunie, ora 21.00, in Sala Mare a Teatrului National ”V. Alecsandri”, Iasi. Spectacolul va fi transmis in direct pe TVR 2 si Radio Romania Cultural.

Amfitrioni: Beatrice Rancea si Catalin Sava.

Coproducatori ai evenimentului: TVR 2, TVR Iasi si Radio Romania Cultural.

Pentru o buna desfasurare a evenimentului, accesul in sala se va face incepand cu ora 19.15. Cod vestimentar – elegant.

Inainte de Gala Premiilor Operelor Nationale, de la ora 19.30, va avea loc lansarea cartii ”Cortez”, de Marius Constantinescu, in prezenta mezzosopranei Viorica Cortez.

Marius Constantinescu– traducator, jurnalist si realizator, a absolvit Facultatea de Jurnalism si Stiintele Comunicarii in 2002. A cochetat cu copywriting-ul, publicitatea si istoria artei, inainte de a-si da seama ca se poate exprima cel mai bine in presa culturala audiovizuala. Dupa 8 ani de radio, a descoperit televiziunea si libertatea nestavilita data de jocul de-a imaginea. Emisiunile sale – Marile picturi ale lumii, V… de la vizual, Jurnal Cultural, Profil. Poveste. Personaj – s-au transformat in repere pentru un public deschis la minte, sofisticat, dispus la jonglerii intelectuale, niciodata autosuficient.

Din 2005, a fost legat de fiecare editie a Festivalului International George Enescu, realizand interviuri (unele dintre ele exclusivitati nationale) cu cei mai importanti artisti invitati. A obtinut doua premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania (APTR), in 2007 si 2012, cel mai recent pentru Profil. Poveste. Personaj, proiect care i-a devenit un real alter ego, iar in 2013 si carte. Ideea volumului de fata a castigat concursul pentru rezidente culturale organizat de Institutul Cultural Roman de la Paris, in 2012.

Nascuta in Iasi in 26 decembrie 1935, Viorica Cortez si-a inceput cariera muzicala la 17 ani, ca solista a Corului Gavriil Musicescu din Iasi. A urmat cursurile Scolii de Muzica, apoi ale Conservatorului din localitate, desavarsindu-si pregatirea la Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucuresti, la clasa Artei Florescu. A castigat cateva dintre cele mai importante competitii vocale: Toulouse (1964), ’s-Hertogenbosch (1965) si Concursul International George Enescu, Bucuresti (1967). Angajata a Operei din Bucuresti, a parasit Romania in 1970, din pricina sicanelor autoritatilor comuniste, care incercau sa ii zadarniceasca afirmarea internationala.

Viorica Cortez a avut una dintre cele mai bogate cariere internationale. Prezentele (unele record) pe scenele de la Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York, Opera din Paris, Arena din Verona, Gran Teatre del Liceu din Barcelona, Lyric Opera din Chicago, pleiada de parteneri, dirijori si regizori dintre cei mai valorosi, amploarea repertoriului, longevitatea si inzestrarile artistice iesite din comun definesc portretul uneia dintre cele mai complete artiste lirice ale ultimilor 40 de ani.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi

Str. Agatha Barsescu nr. 18

cod postal 700074 Iasi, Romania

Telefon/fax (RCS & RDS):

Secretariat: +40-(0)232 211 144

www.operaiasi.ro

www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: