Gala cărții ieșene 2017

Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” și Inspectoratul Școlar Județean Iași organizează sâmbătă, 22 aprilie 2017, de la ora 16.00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași, Gala cărții ieșene, eveniment ocazionat de sărbătorirea Zilei Mondiale a Cărţii şi a Dreptului de autor și a Zilei Bibliotecarului din România. Cele trei instituții vor premia performanțele bibliotecarilor din municipiul și județul Iași și cele mai valoroase edituri locale furnizoare de depozit legal.

Se vor acorda următoarele premii: Premiul pentru „Biblioteca publică a anului 2016”, Premiile pentru „Cel mai bun bibliotecar al anului 2016” din bibliotecile publice, din cele școlare și din rețeaua BCU Iași, o Diplomă de recunoștință pentru întreaga activitate în slujba cărții pentru un bibliotecar pensionar, Premiul pentru carte de ficțiune, Premiul pentru carte științifică, Premiul pentru carte școlară și Premiul pentru cel mai generos donator de carte în anul 2016.

Festivitatea va fi punctată de un moment poetic al actorului Liviu Smântânică de la Teatrul pentru Copii Tineret „Luceafărul” din Iași, care va lectura poeme din „La Lilieci” de Marin Sorescu, și un recital muzical în interpretarea trio-ul de coarde format din Șerban Mereuță (vioară), Bogdan Bișoc (violă) și Filip Papa (violoncel), soliști concertiști ai Filarmonicii „Moldova” din Iași.
Amfitrion: Steliana Orăşanu.

Ziua Mondială a Cărţii şi a Dreptului de autor se sărbătoreşte anual pe 23 aprilie, la iniţiativa UNESCO, în scopul încurajării lecturii, publicării şi a dreptului de autor. Deviza acestei sărbători mondiale este: „lectura pentru toţi”. Prima astfel de manifestare s-a desfăşurat în anul 1996. Ziua nu a fost aleasă întâmplător, ea coincide cu data morții, în aceeași zi și același an (23 aprilie 1616), a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes.

În România, prin Legea 81 din 26 iunie 2014, ziua de 23 aprilie a fost decretată drept „Ziua Cărții”, iar din 2005, considerând că lectura şi cartea nu pot fi gândite în afara bibliotecilor şi a bibliotecarilor, prin Hotărârea de Guvern nr. 293 din 14 aprilie 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată și „Ziua Bibliotecarului din România”.

INFO

Biblioteca Judeţeană ”Gh. Asachi” Iaşi

Sediul central: Galeriile Comerciale “Ştefan cel Mare şi Sfânt”, nr. 8-10

Tel/Fax: 0332/110044

E-mail programe@bjiasi.ro

Web: www.bjiasi.ro

FB: www.facebook.com/BibliotecaJudeteanaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: