Despre Reddit, comunitati online si confidentialitate

Gadget, My Love: Despre Reddit, comunitati online si confidentialitatewww.reddit.com a format comunitati online ce aduna milioane de utilizatori din intreaga lume. Dupa o scurta prezentare a site-ului si a unui scandal mediatic din SUA privind confidentialitatea, ramane sa ne intrebam cat de bine sunt „ascunse” actiunile noastre din spatele nickname-urilor haioase alese in copilarie.

O comunitate online este un grup de indivizi care interactioneaza pe un anumit subiect prin intermediul Internetului. Site-urile de socializare precum Facebook sunt platforme online ce pot fi folosite de utilizatori pentru a crea diferite comunitati sub forma de grupuri sau pagini ale diferitelor branduri. Forumurile, concepute special pentru un anumit public (studentii unei unversitati, locuitorii unui oras, fanii unui artist etc.), sunt exemplele clasice de comunitati online.

Reddit este un site cu continut (un link catre un articol, o imagine sau un text) publicat de utilizatori si bazat pe voturile acestora. Informatiile sunt grupate in dosare de discutie sau categorii de tipul „r/movies”, „r/music”, „r/pics” si altele mult mai specifice. Subiectele zilei sunt stabilite prin voturile utilizatorilor si sunt afisate in partea de sus a unei anumite categorii. Cel mai important atu al site-ului este reprezentat de comunitatile numeroase si loiale adunate in jurul unor astfel de „subreddits”.

Orice utilizator poate crea o comunitate pe Reddit. De exemplu, acum 4 ani a aparut r/Romania, o comunitate destul de activa astazi unde pot fi gasite materiale legate de tara noastra.

Puterea redditorilor

„r/IamA” este un loc unde oricine poate porni o discutie despre un anumit subiect. Se incepe prin prezentarea utilizatorului sub forma „I am a…” (Eu sunt…), se continua prin descrierea succinta a subiectului si se incheie mesajul cu „AMA” (Intreaba-ma orice!). Aceste tipuri de discutii sunt foarte populare in Statele Unite ale Americii, unde personalitati reprezentative, de la politicieni, oameni de afecari la actori si solisti, au luat parte la astfel de conversatii cu utilizatorii de pe Reddit. In luna august 2012, presedintele Barack Obama si-a facut un cont pe site pentru o discuta cu electoratul american, fapt ce a adunat milioane de utilzatori si a dus la nefunctionarea temporara a serviciului.

Un alt aspect puternic este ca link-urile ajunse pe prima pagina a site-ului Reddit devin virale datorita numarului imens de accesari. Acesta este si motivul pentru care site-ul se autoproclama „frontispiciul Internetului”. Mai mult, Reddit a avut 3,4 miliarde de vizualizari in luna august 2012, dar si mai important este ca se afla in topul site-urilor la nivel mondial care aduc trafic de tip „referral” (reprezentat de acele vizite primite pe un site ce vin de pe un link direct aparut pe un alt site). Prima pozite in iulie 2012 din acest top era ocupata de Facebook urmat, in functie de numarul de vizite aduse site-urilor, de StumbleUpon, YouTube, reddit, Twitter si Pinterest.

r/creepshots

Pentru ca se incurajeaza discutiile pe orice subiect si pentru ca, uneori, utilizatorul poate fi pus in pericol din cauza celor declarate, confidentialitatea persoanelor care se inscriu pe site este un aspect luat in serios de catre Reddit si moderatorii diferitelor categorii. In aceasta saptamana a izbucnit un scandal in acest sens dupa ce site-ul Gawker a facut publice informatiile persoanele ale unui utilizator a carui activitate pe Reddit a starnit numeroase controverse.„Violentacrez”, dupa numele cu care era cunoscut pe acest site, crea si aproviziona comunitati cu un continut obscen.  Ultimul forum de acest fel, inchis de Reddit in urma scandalului mediatic, a fost denumit „r/creepshots” si incuraja utilizatorii sa posteze fotografii cu femei realizate fara acordul acestora.

Media din Statele Unite ale Americii au atacat atitudinea celor de la Reddit care erau de parere ca identitatea utilizatorilor trebuie sa ramana secreta chiar si atunci cand comportamentul acestora atinge limite indecente si sustineau ca auto-reglementarea este un element cheie al comunitatilor online create de ei. Gigaom.com ne recomanda sa privim Reddit in acelasi mod in care privim tabloidele britanice ce contin materiale vulgare, pornografice si de multe ori ridicole, dar care, ocazional, aduc in atentia publicului stiri importante si anchete serioase.

Articol preluat de pe www.ziaruldeiasi.ro, rubrica saptamana „Gadget, my love”.

(Lucian ROTARU –  www.facebook.com/GadgetMyLove)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Caravana ŠKODA la ERA Shopping Park

Noi provocări pentru Patricia Pop, prima femeie care traversează România cu tractorul

Scriu în culori – „Fă o copertă nouă cărții preferate!”

Expoziția „Chipuri și cămeși”

Scrie un comentariu: