Social Impact Award dă startul unei noi competitii de idei de antreprenoriat social adresată tuturor studenţilor din România. Scopul proiectului este de a încuraja tinerii să se implice şi să dezvolte proiecte sau chiar organizatii care, dincolo de obţinerea unui profit, au în vedere impactul pozitiv pentru societate. Initiativa se desfăsoara anul acesta în patru tări europene, Austria, Cehia, România si Slovacia, iar partenerul principal este Fundatia ERSTE.
Sub sloganul “Push the button, change the world!”, competiţia oferă studenţilor resurse financiare, oportunitatea de a participa la workshop-uri tematice şi suport pentru implementarea ulterioară a ideilor propuse. De la reducerea sărăciei, sănătate, educaţie, mediu, dezvoltare comunitară, până la tehnologii de informare şi de comunicare, drepturile omului, egalitatea de şanse, studenţii, organizaţi în echipe de maxim cinci persoane, îşi pot alege orice temă pentru a dezvolta o idee de afacere socială, atâta timp cât ea este relevantă pentru comunitatea în care se doreşte implementarea.
Dincolo de premiile pentru câştigătorii din România în valoare totală de 6000 Euro, Social Impact Award oferă tuturor studenţilor şansa de a participa la seminarii de informare susţinute de experţi în domeniu. Atelierele tematice vor avea loc în Bucureşti, Iaşi, Cluj si Timisoara, iar participarea este gratuită.
- La Iasi workshop-ul are loc în data de 12 martie, în intervalul orar 10:00 – 20:00, la Cărturesti Iasi – Iulius Mall (Str. Tudor Vladimirescu nr.2).
În cadrul seminarului de o zi, facilitatori cu experienţă vor oferi studenţilor acces la informatii din domeniu, suport, feedback, dar şi inspiraţie, prin prezentarea unor modele de afaceri sociale. Seminariile vor include informatii despre antreprenoriatul social, noţiuni elementare de planificare a afacerii si strategii de sustenabilitate precum si un atelier creativ de “Idea Generation” (Generare de Idei). Totodată, studentii vor învăţa nu doar să îsi transforme ideea într-o afacere socială sustenabilă, ci si cum să îsi transmită convingător mesajul către finantatori, parteneri sau viitori clienti.
Informaţii detaliate despre înscriere, programul atelierelor tematice precum si criteriile de eligibilitate sunt disponibile pe website-ul competiţiei: http://socialimpactaward.ro. Data limită pentru înscrieri este 4 aprilie 2013.
Proiectele înscrise în competiţie vor fi evaluate de un juriu multidisciplinar cu experienţă în diverse domenii de activitate, dar cu interese comune în zona de antreprenoriat social: Bogdan Braicu – Managing Director Organizatia Umanitară Concordia, Ciprian Stănescu – Coordinator of the Leadership Programs Department, Aspen Institute Romania, Cosmin Alexandru – Managing Partner, B&P Brandivia, Cristian Lupsa – Editor, Decât o Revistă, Diana Certan – Chief Operation Officer and Board Member, New Horizons Foundation, Dragos Nicolaescu – specialist în coaching, consultant de business pentru start-up-uri vocationale, Karl Heinz Fellinger – CFO and CRO of goodbee Credit IFN, Vlad Craioveanu – co-founder roPot, Zoltan Bereczki – Enterprise Development Manager, NESsT Romania.
PREMII
Castigătorii din Romania vor primi trei premii în valoare totală de 6000 euro (3 x 2000 euro), după cum urmează:
- 2 premiii în urma evaluării juriului
- 1 premiu de popularitate pe baza votului online din perioada 22 aprilie 2013 – 12 mai 2013.
În afara premiilor în bani, reprezentantii proiectelor câstigătoare vor avea posibilitatea de a participa la workshop-uri internationale si vor beneficia de un abonament nelimitat la The HUB Bucharest în perioada iulie – septembrie 2013.
„Fundaţia ERSTE sprijină Social Impact Award cu convingerea că antreprenoriatul social poate fi o solutie eficientă pentru rezolvarea multor probleme existente în societatea zilelor noastre. Sperăm să-i încurajăm si să-i provocăm pe tinerii din România, care cu sigurantă ne vor surprinde, ca si anul trecut, prin creativitatea si originalitatea ideilor propuse. Suntem siguri că proiectele înscrise vor deveni întreprinderi sociale de succes!” – a declarat Franz Karl Prüller, membru al Consiliului de Conducere si Directorul Programului de Dezvoltare Socială al Fundaţiei ERSTE.
La competitia de anul trecut au fost doua proiecte câstigătoare din România: Upside Down si Sezatoarea.Upside Down este un proiect de mediu ce are la bază conceptul de reciclare a unor materiale ce altfel s-ar transforma în deseuri. Astfel iau nastere portofele din cutii de lapte, genti de damă din anvelope auto si multe altele. Sezătoarea doreste să îi reconecteze pe locuitorii oraselor la traditiile populare prin organizarea de sezători. Astfel de evenimente pot reprezenta si o sursă suplimentară de venit pentru membrii comunitătilor rurale.
Calendar Social Impact Award (SIA) 2013:
6 martie – Lansare Social Impact Award 2013 & Deschiderea aplicatiilor la HUB Bucharest
11 – 19 martie – patru seminarii de o zi în Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara
4 aprilie – Data limită pentru înscrieri
22 aprilie – 12 mai – Online Community Voting
13 mai – Ceremonia de premiere la HUB Bucharest
iunie – Vision Workshop în Viena, Austria, pentru căstigătorii din cele patru tări
octombrie – SIA Summit în Viena, Austria, pentru căstigătorii din cele patru tări
DESPRE COMPETITIE
Competiţia a fost lansată în 2009 în Austria de către Institutul de Antreprenoriat Social şi Inovaţie al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrarea Afacerilor din Viena. În fiecare tară proiectul este implementat de către o organizatie ce activeaza în domeniul antreprenoriatului social: HUB Vienna Incubation în Austria si în România, HUB Prague în Cehia si Rozbehni sa! în Slovacia.
Fundaţia ERSTE / În 2003, Fundaţia ERSTE a evoluat din “Erste Österreichische Spar-Casse”, prima Bancă de Economii din Austria. Fundaţia ERSTE este acţionarul principal al Grupului Erste şi investeşte o parte din dividendele sale în dezvoltarea societăţii civile din Europa Centrală şi de Sud-Est. Fundaţia ERSTE susţine participarea socială şi implicarea societăţii civile. Obiectivul Fundaţiei este să-i aducă pe oameni împreună şi să ofere informaţii despre istoria recentă a unei regiuni care a cunoscut schimbări dramatice începând cu 1989. Fiind o fundaţie activă, îşi dezvoltă propriile proiecte în cadrul a trei programe: Dezvoltare Socială, Cultură şi Europa.