Frumusetea Venetiei capturata cu camera obscura

Cind auzim ”camera foto” ne gindim la micul aparat care incape in palma si cu care facem fotografii. Putini stiu ca prima camera foto a fost o incapere si ca denumirea provine din cuvintul latin ”camera” care desemna o incapere.

Venetia - camera obscura

Imaginea Basilicii Santa Maria della Salute proiectata pe peretele interior al palatului situat peste drum

Cu mult inaintea inventarii filmului fotografic s-a descoperit faptul ca daca ai o incapere intunecata cu o mica gaura in ea prin care patrunde lumina, pe peretele opus se va proiecta imaginea inversa a peisajului inconjurator. Filosoful chinez Mo Tzu, care a murit la inceputul secolului 4, a numit-o ”camera comorilor”. Termenul de ”camera obscura” a fost introdus in 1604,  de matematicianul si astronomul german  Johannes Kepler.

Kepler si alti astronomi au folosit camera obscura pentru a studia soarele. Problema acestui tip de observatii este ca prin gaura patrunde foarte putina lumina, ceea ce ingreuneaza observatia. Daca largesti gaura, intra mai multa lumina dar in acelasi timp rezulta o imagine blurata, mai putin clara. In cele din urma, s-a descoperit ca se poate utiliza o deschidere mai larga plasind o lentila de sticla peste ea, care sa concentreze lumina.

Odata cu avansul in studiul opticii, dispozitivul a inceput sa fie folosit si de artisti. Pictorul David Hockney si fizicianul Charles M. Falco au emis ipoteza ca dispozitivul a fost folosit inca din secolul al 15-lea de pictorii Renasterii pentru a proiecta imagini pe pinzele lor, ca un ajutor pentru compozitie.  Odata cu inventarea in 1820 a procesului chimic de fotografiere, camera obscura a cazut in desuetitudine.

In fimul de mai jos, parte dintr-o serie realizata in 2007 de BBC – Geniul fotografiei – artistul fotograf Abelardo Morrel se intoarce la radacinile artei fotografice pentru a crea o imagine impresionanta a Basilicii ”Santa Maria della Salute” din Venetia proiectata pe peretele interior al unui palat situat pe partea opusa.

http://www.youtube.com/watch?v=RuJ_Jd6Qgyo

Morell studiaza de peste 20 de ani  imbinarea dintre fotografia moderna si  tehnica veche a camerei obscure. A incercat prima data in sufrageria casei sale din Quincy, Massachusetts. A acoperit toate ferestrele si a decupat o portiune de dimensiunea unei monede in dreptul unui geam. Apoi, folosind o camera moderna, a captat imaginea rezultata. La prima incercare procesul de expunere a durat de la 5 la 10 ore.  De atunci, Morrel a calatorit in intreaga lume pentru a imortaliza peisaje exterioare exotice proiectate pe pereti din interior. Acum foloseste camere digitale de mare viteza,  care permit reducerea timpului de expunere la citeva minute. ”Unul dintre lucrurile care imi aduc satisfactie” , spune pe propriul site, ”este ca pot vedea strania si in acelasi timp naturala casatorie a interiorului cu exteriorul”.

O selectie a lucrarilor realizate de el prin aceasta tehnica puteti vedea pe abelardomorell.net. Daca vreti sa incercati si voi acasa,  urmariti materialul video de mai jos, realizat de redactorii de la National Geographic.

Sursa: openculture.com, abelardomorell.net

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: