Iași Fringe Festival 2013 și-a desemnat câștigătorii

Iași Fringe Festival 2013 și-a desemnat câștigătorii/ foto iasiÎn perioada 14 – 23 iunie 2013 Iași Fringe Festival, gazda unei serii de „întâmplări” culturale scoase din tiparul teatrului convenţional şi a unor momente inedite pentru spectatorii de toate vârstele, a adus la Iași 212 tineri actori, regizori, coregrafi, dansatori din toată țara.

Iași Fringe Festival a fost organizat de Asociația PRO EVENT, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului și Primăria Muncipiului Iași, în cadrul Festivalului Internațional al Educației, cel mai amplu eveniment cultural şi educaţional din România.

Spre susținerea artei neconvenţionale şi a tinerilor artişti, Iaşi Fringe Festival a oferit 3 scene de joc în aer liber și zece scene de joc  în locațiile Fringe partenere, pentru 50 de trupe de teatru independente care au susţinut 75 de reprezentaţii de coregrafie, teatru şi dans contemporan.

Performance-urile înscrise în concursul festivalului au dat viață orașului printr-un concept inedit, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin spectacol”. Pentru că fringe-ul înseamnă arta coborâtă printre oameni, pe stradă, cele 50 de reprezentații unice din festival au fost anunțate prin scurte momente de joc pe scenele montate pe pietonalul Ștefan cel Mare, publicul având astfel ocazia de a interacționa zilnic cu artiștii în cadrul unor spectacole de improvizație, dans și teatru.

CÂȘTIGĂTORII

După o săptămână de deliberări, juriul Iași Fringe Festival, condus de conf.univ.dr. Regizor Ovidiu Lazăr, a ales câștigătorii:

MARELE PREMIU se acordă trupei UNTEATRU din București pentru excepționala valoare artistică a demersului în favoarea teatrului independent exprimat prin spectacolele “TREI FEMEI ÎNALTE” și “UN TRAMVAI NUMIT DORINȚĂ”.

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL/TEATRU se acordă trupei TEATRUL ÎN CULISE din București pentru surprinzătoarea și emoționanta utilizare a spațiului de joc din spectacolul “OBSESSION”.

PREMIUL PENTRU CEL MAI BUN SPECTACOL/DANS se acordă trupei U.N.A.T.C. din București pentru deosebita expresivitate plastică a susținerii mesajului artistic din spectacolul “ÎNCĂ O PIESĂ FĂRĂ TITLU”.

PREMIUL PENTRU PROMOVARE INEDITĂ a fost obținut, ex aequo, pentru valorificarea surprinzătoare a spațiului stradal și pentru ingeniozitatea transmiterii mesajului artistic de următoarele trupe la care se împarte premiul:

  • FRILENSĂR din Iași
  • PARSIFAL din București
  • WI – FI CREW MIHAI DOBÂRCEANU din Vaslui

Valoarea totală a premiilor primei ediții a Iași Fringe Festival acordate de organizatori se ridică la suma de 15.500 de lei.

Iași Fringe Festival 2013 și-a desemnat câștigătorii/ foto iasiPREMII SPECIALE

Din dorința de a aprecia numărul mare de reprezentații sensibil egale ca valoare artistică, juriul a acordat șapte premii speciale pentru Secțiunea Teatru și patru premii speciale pentru Secțiunea Dans.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă ASOCIAȚIEI CULTURALE TAMTAM din București pentru excepționala interpretare actoricească din spectacolul EMIGRANȚII.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei U.N.A.T.C. din București pentru valoarea redescoperirii textului dramatic prin intermediul artei păpușărești din spectacolul BUZUNARUL CU PÂINE.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei TEATRUL DE SUFRAGERIE din București pentru valoarea emoțională a experimentului artistic în spectacolul MORISSON.POEME PE ÎNTUNERIC.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei R D”UN (D) ART din Satu-Mare pentru curajul abordării minimaliste a experimentului teatral din spectacolul ÎNTR-UN FEL CA DE VIITOR.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei HALAL TEATRU din Iași pentru valorificarea teatrală a textului dramatic în spectacolul ELEVATOR.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei TEATRUL LUNI DE LA GREEN HOURS din București pentru autentica valoare artistică a unei reprezentații în spațiu neconvențional din spectacolul FICȚIUNI MICI DE ROMÂNIA.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei TEATRUL ÎN CULISE din București pentru calitatea abordării complexe a monologului într-un spațiu neconvențional din spectacolul FĂRĂ CAP.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei WI – FI CREW MIHAI DOBÂRCEANU din Vaslui pentru expresivitatea atitudinii față de dans din spectacolul INSPIRATION.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei FRONT LINE & COSMA LENNON din București pentru nivelul deosebit de concept coregrafic din spectacolul THE ROOTS.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei GALEA BOBEICU din București pentru frumusețea demersului coregrafic din spectacolul HAIL LOVE.

PREMIUL SPECIAL AL JURIULUI se acordă trupei CREATE.ACT.ENJOY din Cluj-Napoca pentru complexitatea expresivă a mijloacelor scenice din spectacolul THIS IS MY BODY.COME INTO MY MIND.

JURIUL DE SPECIALITATE a fost compus din:

  • OVIDIU LAZĂR – regizor,conferențiar universitar doctor (președinte)
  • OCTAVIAN JIGHIRGIU – actor, conferențiar universitar doctor (membru)
  • LIGIA DELIA GROZDAN – coregraf, lector universitar doctor (membru)
  • IONUȚ SOCIU – jurnalist (asistent juriu)

Filmul de prezentare a Iași Fringe Festival ediția 2013

http://www.youtube.com/watch?v=UfowI54plLM

Orașele București, Cluj, Timișoara, Craiova, Satu Mare, Târgu-Mureș, Sfântu-Gheorghe,Târgu Jiu, Rădăuți, Târgu Neamţ, Bacău, Vaslui și Iași au fost reprezentate la Iași Fringe Festival prin tineri actori și dansatori. De altfel, Iași Fringe Festival a reușit încă de la prima ediție să depășească granițele țării, fiind înscris în Rețeaua World Fringe, o rețea specializată în promovarea festivalurilor de tip Fringe de pe întreg globul, parte din World Festival Network.

INFO

www.facebook.com/IasiFringeFestival

www.facebook.com/fie.iasi

www.fieiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: