Fringe Festival Iasi, 14-23 iunie

FIE îşi propune aduce pentru prima oară în Iaşi un festival Fringe care să încurajeze exprimarea artistică într-un mod neconvenţional.

Fringe-ul, un festival bine primit peste tot în lume, va dezvolta şi valoriza latura internaţională a Iaşului şi va aduna zeci de trupe participante din ţară. Fringe este un festival celebru în marile capitale ale lumii, cu un public curajos care doreşte să experimenteze momente artistice inedite şi provocatoare. Acest concept a fost întâlnit prima oară în 1947, în oraşul scoţian, Edinburgh, când trupe de tineri actori au ales să apară neinvitaţi la Festivalul Internaţional de Teatru să îşi prezinte propriile spectacole.

Ideea de bază a Fringe este neconvenţionalitatea artistică exprimată în spaţii publice şi presupune două etape: susţinerea unor reprezentaţii în aer liber şi apoi, în cafenele, pub-uri, localuri. Actele artistice Fringe depăşesc formele clasice de exprimare, în acest fel stabilindu-se o mai mare apropiere între artişti şi public, prin caracterul inovativ şi ludic al spectacolelor.

Festivalul reprezintă o platformă de expunere pentru noi talente şi transmite publicului un mesaj pozitiv prin crearea în zonele-cheie ale Iaşului a unui spaţiu dinamic, vibrant şi stimulant în care oricine poate interacţiona cu artiştii şi creaţiile acestora.

Talentul exprimat la spectacolele Fringe de la Iaşi va fi recunoscut şi răsplătit. Detaliile despre acordarea premiilor vor fi afişate înainte de începutul festivalului. Astfel pot fi premiate, spre exemplu, producţiile teatrale pe subiecte de actualitate, tinerele talente, companiile independente care susţin un anumit număr de spectacole, jurnaliştii şi bloggerii care promovează cultura şi arta sau spectacolele cele mai bine cotate de critici.

Festivalul va debuta în prima zi a FIE şi va continua cu susţinerea momentelor artistice la orele prânzului, pe esplanada Teatrului Naţional Iaşi. Seara, artiştii se vor retrage spre localuri unde publicul va putea urmări spectacolele într-un spaţiu mai intim şi mai restrâns.

Orele de desfășurare sunt sunt 11:00 – 14:00 şi 17:00 – 22:00.

PROGRAM

Click pentru marire!

 

Click pentru marire!

 

INFO

www.facebook.com/IasiFringeFestival

www.fieiasi.ro/event/fringe-festival-iasi/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: