Frank Black

Frank Black, un personaj de legenda in lumea rock-ului este sarbatoritul de astazi de la Power Play. Este cunoscut in primul rand pentru munca lui alaturi de trupa Pixies.

pixies

Pixies in anii de glorie: Kim Deal (bas, voce), David Lovering (tobe), Black Francis (voce, chitara ritmica) Joey Santiago (chitara)

Numele sau adevarat este Charles Michael Kittridge Thompson IV si s-a nascut pe 6 aprilie 1965 in Boston, Massachusetts. Inca de mic a fost pasionat de religie si a citit toate cartile cu acest subiect care i-au cazut in mana. Pasionat in acelasi timp si de muzica, a inceput sa cante la chitara de la 11 ani, dupa ce a adunat consecvent toate bacsisurile pe care clientii le lasau in barul tatalui sau. Cantaretul care l-a influentat cel mai mult in cariera a fost Larry Norman.

Atunci cand a decis sa-si infiinteze o trupa, a impanzit ziarele cu anunturi in care cauta o basista si un baterist. Singura femeie capabila sa cante punk-rock a fost Kim Deal si a fost recrutata imediat in trupa, iar postul din spatele tobelor a fost ocupat de David Lovering. Co-fondatorul trupei Pixies, Joey Santiago a fost de acord cu toate aceste schimbari de componenta, si astfel a luat fiinta una din cele mai inovative trupe de punk, rock si alternative.

In 1985, stilul pe care-l propuneau cei de la Pixies  publicului era destul de dificil de inghitit, asa ca si-au gasit foarte greu o casa de discuri care sa-i sprijine. Cei de la 4AD au riscat si au castigat pentru ca albumul de debut Pixies – ”Come On Pilgrim” din 1987 a fost un succes rasunator, iar piesele de pe el au facut deliciul fanilor in anul urmator, odata cu primul turneu american.

In 1988 si 1989, Pixies au profitat din plin de publicitatea creata in jurul lor si au lansat doua albume ”Surfer Rosa” si ”Doolittle”, ambele primite excelent atat in MB cat si in Statele Unite. Tari ca Germania sau Olanda nu au reactionat la fel de bine in fata invaziei de rock Pixies, dar situatia s-a schimbat odata ce trupa a inceput sa editeze si single-uri in 1989: ”Monkey Gone to Heaven” sau ”Here Comes Your Man” au ajuns chiar pana in top 10. Imediat insa au inceput si framantarile in sanul trupei. Black Francis si basista Kim Deal pareau ca nu se mai inteleg, si numai interventia lui Joey Santiago a facut ca lucrurile sa nu ia o turnura si mai urata. Insa tensiunile nu se puteau aplana foarte repede, asa ca dupa un album in 1991, ”Trompe le Monde” cu teme din literatura stiintifico-fantastica, Pixies se desfiinteaza.

Black incepe o cariera solo prodigioasa, cu multe materiale editate in perioada 1993-2001 , practic cate un material in fiecare an. Mai intai ca Frank Black, iar apoi ca Frank Black & The Catholics. Album dupa album, Frank Black s-a impus in showbiz ca un tip consecvent, iar temele au ramas aceleasi ca la Pixies: religie, fenomene ciudate, parapsihologie, SF. Din septembrie 2007, odata cu lansarea albumului ”Bluefinger”, a revenit la primul sau nume de scena, Black Francis.

In 2004, Pixies au cantat din nou impreuna in formula de aur cu ocazia turneului de reunire, iar aventura lor continua si astazi, desi fanii s-au imputinat si numai piesele trecutului mai aduc aminte de glorioasa trupa Pixies. In 2006 au incercat sa scoata si un album de studio ”Fast Man Raider Man” care s-a pierdut in subsolul clasamentului american, dar raman una din trupele care au dat tonul unei generatii de artisti din zona punk si alternative-rock.

In paralel cu activitatea desfasurata alaturi de cei de la Pixies, Frank Black a pus bazele unei noi formatii, Grand Duchy, cu cea de-a doua lui sotie, in 2008, pentru ca un an mai tarziu sa scoata si primul album. Astazi il ascultam la Power Play pe Frank Black cu Pixies  si piesa Debaser!

Autor: Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: