Francis Healy

Francis Healy este cel pe care il sarbatorim astazi la Power Play. Chitaristul si vocalistul de la Travis s-a nascut pe 23 iulie 1973 in Stafford, Anglia, insa a crescut in Glasgow, acolo unde s-au mutat parintii sai. Dovedind inca de mic o pasiune pentru muzica, i-a convins pe acestia sa-i cumpere o chitara la 10 ani.


Pasiunea sa s-a transformat intr-o treaba serioasa abia cand Francis a intrat la “Glasgow School Of Art”, unde i-a intalnit pe Andy Dunlop si Dougie Payne. Cu ei a format un grup intitulat Travis, pe care l-au promovat in licee si pe la spectacolele de caritate sperand ca vor fi observati de vreun manager de la o casa importanta de discuri. Cu Neil Primrose la baterie, cvartetul a fost complet si impreuna au reusit din banii stransi din bursa sa inregistreze cateva casete demo pe care le aveau tot timpul asupra lor. Cand au vazut ca nimeni nu este interesat de munca lor, au decis sa scoata singuri pe piata un produs si asa a aparut EP-ul “All I Wanna Do Is Rock” .

O casa de discuri nou formata, Independiente Records le ofera un contract pentru trei albume, iar discul de debut “Good Feeling” vede lumina zilei in 1997. Aclamat de critica din Marea Britanie, albumul ajunge destul de sus in topuri, foarte multi declarand ca Travis sunt urmasii grupului Oasis si ca stilul lor brit-pop-rock este veriga lipsa pana atunci din muzica britanica. Albumul din 1999, “The Man Who” a eclipsat prima lor realizare, devenind multi-platinat in doar 6 luni si clasandu-se pe locul al treilea atat in Marea Britanie cat si in Statele Unite. Pe teritoriul american, Travis au deschis concertele celor de la Oasis pentru ca apoi sa aiba parte de un turneu “cap de afis” in Asia si Australia.

In 2001 apare “The Invisible Band”, album scris in intregime de sarbatoritul nostru de astazi care ajunge in varful topului de albume si care le prilejuieste un alt turneu cu 40 de date in Europa cu Dido in deschidere. Multa lume, in special americanii au crezut initial ca Travis este numele unui solist si nu al unei trupe, chestie pentru care ziaristii britanici au ras de colegii lor americani luni bune. Piese ca “Sing” sau “Side” au devenit number-one in UK Hit List, iar Travis au continuat sa cante live si sa inregistreze. Pe albumul din 2003, “12 memories” au inregistrat si o piesa dedicata razboiului din Iraq, “The Beautiful Occupation” cu versuri nu foarte magulitoare la adresa guvernului britanic.

In 2007, albumul “The Boy With No Name” a luat discul de aur, iar un an mai tarziu “Ode To J. Smith” a dezamagit. Cu toate acestea Travis continua sa fie o trupa de top, in Marea Britanie albumele lor se vand ca painea calda, ceea ce este de asteptat sa se intample si cu cel mai nou material discografic al baietilor, “Where you stand”, de pe care au fost deja promovate piesa titlu si “Moving”. Astazi insa ne intoarcem pana in 1999 si-l ascultam pe Francis Healy alaturi de colegii din Travis cu “Why Does it Always Rain on Me?” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: