Francezii și românii în Primul Război Mondial/ 13 noiembrie

Francezii și românii în Primul Război Mondial/ 13 noiembrieEvenimente organizate in onoarea relatiilor franco-romane din timpul Primului Razboi Mondial. Excelenta Sa Domnul Philippe GUSTIN, Ambasadorul Frantei in Romania, revine la Iasi marti, 13 noiembrie, pentru a treia oara in acest an, cu ocazia celebrarii Zilei Armistitiului. Programul va cuprinde o serie de evenimente organizate in onoarea relatiilor franco-romane din timpul Primului Razboi Mondial.

  • Organizatori: Ambasada Frantei in Romania, Institutul francez din Romania – Iasi, Orasul Poitiers, ECPAD, Coordination Poitevine Judetul Iasi, Asociatia Amicii-Poitou

Ziua va incepe la ora 10.00 cu o depunere de coroane la cavoul francez si la mormantul lui Victor PLACE (in cimitirul „Eternitatea” din Iasi) si va continua cu o depunere de coroane la bustul generalului BERTHELOT, eveniment care va avea loc in spatele Teatrului National „Vasile Alecsandri” din Iasi incepand cu ora 11.00.

La ora 17.00, in sala „B. Fondane” a Institutului francez din Iasi (bd. Carol I nr. 26), va fi proiectat filmul documentar „Francezii si romanii in Primul Razboi Mondial”, realizat in 2008 de catre Marcela FERARU. Filmul dureaza 52 de minute si va fi subtitrat in limba romana.

In acelasi loc, dar cu o ora mai tarziu, va avea loc lansarea lucrarii „Berthelot. De la cultul ofensivei la strategia globala” (Ecpad, 2011) de Jean-Noël GRANDHOMME, in prezenta autorului si avand ca invitati trei istorici romani: academicianul Alexandru ZUB, profesorul univ. dr. Gheorghe CLIVETI (directorul filialei Iasi a Institutului de Istorie al Academiei Romane) si lectorul univ. dr. Gabriel LEANCA (Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi). Intalnirea va fi moderata de profesorul univ. dr. Gheorghe CLIVETI.

In urma unei cercetari de detaliu realizata vreme de mai bine de 10 ani, in Franta si in Romania, Jean-Noël GRANDHOMME a reconstituit cu rabdare itinerariul iesit din comun al acestui general prea putin cunoscut in Franta, dar caruia romanii ii dedica un adevarat cult.

Profesor de istorie, doctor al Universitatii Paris IV-Sorbona cu o teza intitulata „Generalul Berthelot si actiunea Frantei in Romania si in Rusia meridionala (1916-1918)”, Jean-Noël GRANDHOMME este conferentiar al Universitatii din Strasbourg. Membru al comitetelor stiintifice atat ale Memorialelor din Verdun si din Alsacia-Moselle, cat si al Muzeului din Gravelotte, Jean-Noël GRANDHOMME coordoneaza „Dictionarul generalilor francezi din timpul Primului Razboi Mondial”.

Incepand cu ora 19.30, va avea loc vernisajul expozitiei documentare „Francezii si romanii in Primul Razboi Mondial”, realizata de catre Directia Memoriei, Patrimoniului si Arhivelor a Ministerului francez al Apararii. Expozitia va putea fi vizitata in spatiul de expunere al Institutului francez din Iasi pana pe 6 decembrie 2012.

PROGRAM PE SCURT

  • 10.00 (Cimitirul „Eternitatea”): Depunere de coroane la cavoul francez si la mormantul lui Victor PLACE
  • 11.00 (in spatele Teatrului National Iasi): Depunere de coroane la bustul generalului BERTHELOT
  • 17.00 (Sala „B. Fondane”, Institutul francez Iasi): Proiectia filmului documentar „Francezii si romanii in Primul Razboi Mondial” de Marcela FERARU
  • 18.00 (Sala „B. Fondane”, Institutul francez Iasi): Lansarea lucrarii „Berthelot. De la cultul ofensivei la strategia globala” de Jean-Noël GRANDHOMME. Invitati: Jean-Noël GRANDHOMME, acad. Alexandru ZUB, Gheorghe CLIVETI (moderator), Gabriel LEANCA
  • 19.30 (Institutul francez Iasi): Vernisajul expozitiei documentare „Francezii si romanii in Primul Razboi Mondial”

INFO

www.institutfrancais-roumanie.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: