“Fragments of a Life” / “Fragmente dintr-o viaţă”

afis_observatorul cultural_web_1+1-01 (1)

Cu ajutorul naraţiunilor personale şi al materialului biografic, această expoziţie multi-site şi multi-media va explora evenimentele din 27 iunie – 30 iunie 1941 din Iaşi, când aproximativ 13.000 de evrei au fost omorâţi de autorităţile române, cu ajutorul armatei germane, la comanda Mareşalului Ion Antonescu, conducătorul României, în cel mai mare pogrom din Europa.

Participanți: Daniel Spoerri, Samy Briss, Olga Stefan/Miklos Klaus Rozsa/Gabi Basalici, Elianna Renner, Myriam Lefkowitz, David Schwartz/ Katia Pascariu/ Ioana Florea/ Alice Marinescu, Romulus Balazs, Simcha Jacobovici, Dan Paul Ionescu, Adrian Cioflanca. Curator: Olga Stefan. Perioada: 27 iunie – 30 august 2016, Iaşi, România.

Organizator: 1+1. Co-organizator: tranzit.ro/ Iași

Programat să coincidă cu împlinirea a 75 de ani de la acest moment întunecat al istoriei româneşti, un moment care a fost în mare parte ignorat de societatea românească şi manipulat din punct de vedere politic, proiectul din Iaşi discută efectul războiului, al violenţei şi al persecuţiei asupra destinelor victimelor şi ale urmaşilor lor, precum şi biografiile întrerupte ale generaţiei trecute, care merg în paralel cu cele de azi, cu toate că în alte zone geografice mai puţin vizibile, precum Orientul Mijlociu.

Proiectul “Fragments of a Life” / “Fragmente dintr-o viaţă” se axează pe poveşti individuale, autobiografice, şi nu pe naraţiuni de amploare şi tratează evenimente reale din perspectiva celor care le-au trăit sau a urmaşilor lor, revelând în acest fel maleabilitatea memoriei, afectată de perspectiva temporală a subiectului.

Expoziţia va avea două părţi: o parte istorică – ce va cuprinde o prezentare a unui material scris despre pogrom creat de scriitori emigraţi care îşi regăsesc originile în Iaşi şi care analizează acest eveniment prin prisma biografiei lor sau prin intermediul povestirilor martorilor oculari – şi o parte de artă contemporană, care va cuprinde proiecţii de arta, filme, discuţii şi o piesă de teatru.

Ca şi în partea istorică, proiectele de artă contemporană produse pentru expoziţie provin de la artişti ale căror destine i-au dus în Elveţia, Germania, Israel şi Franţa, dar ale căror origini se regăsesc în Iaşi sau în alte părţi ale României, locuri de unde familiile lor au trebuit să fugă, mânate de război sau de măsurile de represiune. Proiectele sunt poveşti despre migraţie, strămutare, asimilare şi uitare, cu reflecţii asupra noţiunilor de casa, identitate şi apartenenţă.

Prin această expoziţie conectăm trecutul şi prezentul, reunind Elveţia, Germania, Franţa, Israelul şi România, şi dezvăluind legăturile lor istorice prin intermediul experienţelor personale şi al rutelor paralele de migraţie. Proiectul funcţionează de asemenea ca un mod de comemorare a acestei tragedii într-un limbaj diferit, cel artistic, şi nu printr-o obiectivitatea istorică pură, accesînd astfel o generație mai tînără care nu este probabil conștientă de istoria țării sale.

Expoziţia şi evenimentele au loc în spaţii de artă şi de cultură care în timpul pogromului se aflau foarte aproape de locurile în care au avut loc masacre de stradă, sau care au fost chiar ele astfel de locuri, purtătoare inerente ale acestei istorii uitate, care, deşi invizibilă azi, trebuie recuperată, chestionând deci inevitabil modul în care oraşele îşi amintesc trecutul.

PROGRAM

27 iunie, ora 18.00 – Vernisajul expoziţiei “Fragments of a Life” / “Fragmente dintr-o viaţă” la tranzit. ro/ Iaşi, Str. Lăpuşneanu nr. 7-9; expoziţia va continua până pe 30 august, cu proiecte artistice de Olga Stefan/Miklos Klaus Rozsa, Daniel Spoerri, Elianna Renner şi Samy Briss. Expoziția istorică cu materiale culturale (texte si video) a emigranților din Iași va putea fi vizitată până pe 30 august în paralel cu expoziția de artă contemporană. În deschidere vom audia lucrări ale compozitorului cehoslovac Erwin Schulhoff, interpretate de pianista Laura Turtă.

28 iunie, ora 14.00– tranzit. ro/Iasi, Str, Lapusneanu, nr. 7-9, Screening “Oare Cit Traiesc Cocorii?”, by Dan Paul Ionescu. Un documentar despre Andrei Călăraşu, supravieţuitor al trenului morţii, el însuşi cineast, care face o incursiune în propriul lui trecut, rememorând evenimentele pe care le-a trăit în timpul pogromului, precum şi în lagărul de concentrare de la Călăraşi, locul după care şi-a luat, de altfel, numele de familie.

28 iunie, ora 18.00 – tranzit. ro/Iasi – proiecție de film, Souvenirs de Iași, și discuție între Romulus Balazs and Olga Stefan. “În 2013 am descoperit o carte ce vorbea despre un eveniment istoric din România, ţara mea natală, despre care nu ştiam nimic: participarea ei la Holocaust. Scrisă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial de Matatias Carp, un avocat evreu din Bucureşti, cartea a fost ascunsă timp de zeci de ani de către autorităţile comuniste din România. Când am răsfoit-o am găsit o serie de fotografii făcute în timpul pogromului în oraşul Iaşi din România (al doilea oraş ca mărime din ţară). Imaginile dezvăluiau masacrul urban şi metodele folosite pentru a deporta şi a extermina evreii. La 74 de ani dup eveniment am mers în România pentru a găsi locurile în care fuseseră făcute fotografiile. În doi ani am găsit aproape toate locurile şi am descoperit istoria acestei tragedii.”

29 iunie, ora 10.00 am – 17 pm – Performance pentru cite o persoană prin spațiul public urban de Myriam Lefkowitz, înscriere la delia.bulgaru@tranzit.org pînă pe data de 15 iunie 2016.

29 iunie, ora 17.30 – tranzit. ro/ Iasi, “Vieti intrerupte. Repertorierea victimelor pogromului de la Iasi”, prezentare de Adrian Cioflâncă, director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România

30 iunie, ora 18.00 – Teatru Fix, Str. Cuza Voda, nr. 10 – reprezentație teatrală In Between – David Schwartz/ Katia Pascariu/ Ioana Florea/ Alice Marinescu, urmată de discuție

30 iunie, ora 20.30  – Teatrul Fix, Str. Cuza Voda, nr. 10, – proiecție de film, “Charging the Rhino”, de Simcha Jacobovici. Pe 29 iunie 1941 mii de evrei au fost adunaţi cu forţa într-o curte din Iaşi, România, şi au fost masacraţi de către soldaţi germani şi români. Mulţi dintre Jacobovicii din România au murit în acea zi. Cineastul canadian Simcha Jacobovici se întoarce în ţara strămoşilor lui şi explorează chestiuni legate de memorie – a lui şi a României.

 

Expoziția “Fragments of a life”, curator Olga Ștefan, iunie 27- 30 august 2016 , Iași, România, este organizată de Asociația 1+1, co-organizată de tranzit.ro/ Iasi, co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național cu sprijin suplimentar de la ProHelvetia, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund și a Ambasadei Republicii Federale Germane în România. Parteneri sunt: Teatrul Fix, Televiziunea Romana și Centrul pentru Studiu Istoriei Evreilor în România.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

INFO

1+1; tranzit.ro

www.unuplusunu.org

http://ro.tranzit.org/en/project/0/2016-06-27/fragments-of-a-life

Facebook Event

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: