Fotografii cu Jean Paul Sartre si Simone de Beauvoir alaturi de Che Guevara in Cuba (1960)

sartre-beauvoir-castro-in-c

In 1960, Jean-Paul Sartre si Simone de Beauvoir s-au aventurat in Cuba in perioada descrisa de  el ca fiind “luna de miere a revolutiei“. Dictatura generalului Fulgencio Batista fusese doborata de gherilele lui Fidel Castro si intreaga tara era cuprinsa de  zel revolutionar. Asa cum a scris Beauvoir, “dupa Paris, veselia locului a explodat ca un miracol sub cerul albastru.

La acea vreme, Sartre si de Beauvoir erau recunoscuti in toata lumea ca fiind cel mai puternic cuplu intelectual al secolului 20. Cartea lui Beauvoir, ”Al doilea sex” (1949), pusese bazele miscarii feminism iar ”The Mandarins” castigase cel mai mare premiu literar din Franta, in 1954. Numele lui Sartre era pe buzele tuturor. Curentul filozofic promovat de el – Existentialismul – era studiat si dezbatut in intreaga lume. Iar activismul sau politic – condamnarea cu voce tare a razboiui purtat de Franta in Algeria, de exemplu – ii conferise o autoritate morala reala. Când Sartre a fost arestat in 1968 pentru nesupunere civila, Charles de Gaulle l-a iertat, mentionand, “Nu-l poti aresta pe Voltaire.” Asa cum noteaza Deirdre Bair in cartea sa despre Simone de Beauvoir, “Sartre devenise acel intelectual  a carui prezenta si opinii erau dorite de guvernele revolutionare, era ca si cum prezenta sa valida revolutiile lor.” Deci, nu e de mirare ca Fidel Castro a cinat cu cei doi in timpul lunii petrecute de cei doi in Cuba.

sartre-beauvoir-cuba-4

Fotograful cubanez Alberto Korda a imortalizat momentul in care cei doi s-au intâlnit cu Castro, Che Guevara si alti lideri ai revolutiei. Una din fotografii  il infatiseaza pe  Guevara in cizmele de lupta si purtand bereta sa caracteristica in timp ce aprinde o tigara pentru filosoful francez. Sartre pare mic, plapand alaturi de charismaticul revolutionar. Sartre a fost, aparent, impresionat de timpul petrecut cu liderul de gherila. Când Che a murit in Bolivia sapte ani mai târziu, Sartre a scris ca Guevara a fost “nu doar un intelectual, ci si fiinta cea mai completa al timpurilor noastre

Mai târziu, Korda i-a fotografiat in timp ce se plimbau pe strazile din Havana. Și, dupa cum se poate vedea (mai jos), imaginea iconica a lui Guevara, mai târziu imprimata pe tricouri si pe coperta albumului Rage Against The Machine,  poate fi recunoscuta si in aceasta  succesiune de fotografii.

KordaFilmRollChe
Cand cuplul a revenit la Paris, Sartre a scris articol dupa articol ridicand in slavi revolutia. Beauvoir, care a fost la fel de impresionata, a scris: “Pentru prima data in viata noastra, am fost martorii fericirii obtinute prin violenta.

Cu toate acestea, entuziasmul lor pentru regimul Castro s-a domolit atunci când s-au intors in Cuba, un an mai târziu. Strazile din Havana mai aveau putin din bucuria anului precedent. Când au vorbit cu muncitorii din fabrica n-au auzit decat frazele dictate de  linia oficiala a partidului.

Beauvoir si Sartre au denuntat, in cele din urma, regimul lu Castro (impreuna cu o multime de alti intelectuali, cum ar fi Gabriel Garcia Marquez si Octavio Paz), intr-o scrisoare deschisa in care l-au criticat pe liderul cubanez pentru arestarea poetului Herberto Padillo.

SURSA: openculture.com / FOTO: http://beauvoiriana.tumblr.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: