FLASHBACK: The Band canta un cover dupa Bruce Springsteen

”The Band” poate ca si-a luat la revedere de la fani in 1976, cu ocazia concertului The Last Waltz, insa, doar sapte ani mai tarziu, s-au intors pe scena, in fata publicului. Chitaristul Robbie Robertson a refuzat invitatia, asa ca ceilalti patru membri ai trupei au plecat in turneu fara el.  Publicul era mai putin numeros decat in 1970, dar Levon Helm, Richard Manuel si Rick Danko inca erau capabili sa produca emotie si bucurie cu piesele lor clasice.

Lucrurile au inceput sa se complice cam in perioada in care turneul a ajuns in Florida, in 1986. ” Tipul care se ocupa de organizarea concertelor a creat programul in asa fel incat eram nevoiti sa calatorim sute de kilometri de la un concert la altul.” a scris Levon Helm in memoriile sale, publicate sub titlul ”This Wheel’s on Fire.” “Era o gramada de drum de batut si nu foarte multa demnitate. Toate lumea era racita, iar membrii trupei au inceput sa glumeasca pe seama turneului, numindu-l “Turneul Mortii“.

Claparul Richard Manuel avea deja probleme mari cu alcoolul, in unele dintre concerte vocea lui a fost groaznica. S-a spanzurat in propria camera de hotel, pe 4 martie, dupa un concert care a avut loc la Cheek to Cheek Lounge, Winter Park, Florida. “Am navalit in baia lui si practic am ramas blocat”, descrie Helm episodul. ” Isi stransese un capat al curelei de la pantaloni in jurul gatului si legase capatul celalalt de draperie, acolo unde era fixata in perete, ca sa fie sigur ca ii va sutine greutatea“.

A fost o moarte urata, care a cauzat destramarea formatiei pentru cativa ani. Au reinceput sa mearga in turnee la finalul lui 1980, iar in 1993 au decis sa inregistreze un nou album, dupa o pauza de 16 ani de la ultimul – Island , 1977. Pentru ”Jericho”, noul album, au decis sa inregistreze cover-uri dupa Bob Dylan, Muddy Waters, Willie Dixon si Artie Traum. Piesa de rezistenta a fost fara indoiala cover-ul dupa piesa lui Bruce Springsteen, ”Atlantic City”.

Albumul a primit cronici favorabile, dar nu a reusit sa produca un mare impact pe o piata dominata de Pearl Jam, Nirvana si Whitney Huston. Au scos un nou album in 1998 dar s-au despartit pentru totdeauna in 1999, odata cu moartea lui Rick Danko,  dupa o lunga lupta cu dependenta de droguri. Levon Helm a pastrat Atlantic City in repertoriul sau, cantandu-l de nenumarate ori in cadrul concertelor sale Midnight Ramble,  pana in ultimii ani ai vietii.

Sursa: www.rollingstone.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: