FLASHBACK / Despre Cream si prima lor reunire dupa desfiintare

Timp de multi ani, Cream a parut una din acele trupe ai carei membri nu se vor mai reuni niciodata. Au stralucit cu frenezie din 1966 pana in 1968, perioada in care au lansat patru albume, au facut turnee, influentand multe dintre trupele timpului. Insa probleme au existat de la inceput, majoritatea avand radacinile in dispretul pe care Jack Bruce si Ginger Baker si-l purtau reciproc. Disputa lor isi are originile in perioada petrecuta la Graham Bond Organisation, trupa la care Ginger a avut un rol important in indepartarea lui Jack. Cei doi nu s-au impacat niciodata, dupa acel episod.

Cream, 1 ianuarie 1968 / De la stanga la dreapta: Jack Bruce, Ginger Baker si Eric Clapton. FOTO: bbc.co.uk

Cream a sustinut o serie de concerte de adio la Royal Albert Hall, la finalul anului 1968, acestea parind a fi pentru toata lumea cantecul de lebada al trupei. Ulterior, mai precis in 1993, cei doi au pus deoparte conflictul care ii macina pentru un set de trei melodii cantate de trupa la ceremonia de includere in Rock and Roll Hall Of Fame, insa asta nu a dus la reunirea trupei. Un alt miniproiect comun  i-a adus alaturi de Gary Moore pentru un concert live BBM, insa, ca orice proiect care l-a implicat pe Ginger Baker, a avut o viata foarte scurta.

Pina in 2005, multi au scris despre posibilitatea reunirii trupei. Ginger Baker suferea de artrita si locuia in Africa de Sud, in timp ce Jack Bruce suferise un transplant de ficat, fiind foarte aproape de moarte. Problemele de sanatate l-au determinat si pe Eric Clapton sa-si regandeasca pozitia fata de o eventuala reunire. Dupa ce Bruce si-a revenit au convenit pentru o serie de 4 concerte la Royal Albert Hall. Cream se intoarce!

Biletele s-au vandut imediat , iar fanii din toata lumea au inceput sa curga catre Londra, printre ei aflandu-se: Kirk Hammet, Paul McCartney, Ringo Starr, Jimmy Page si multi altii. In cadrul show-ului, trupa a cantat pentru prima data hit-ul lor ”Badge”. S-a pus de asemenea o mare presiune pe membrii trupei pentru un turneu mondial, insa Eric Clapton nu a fost interesat.

S-a convenit pentru alte trei spectacole la Madison Square Garden, cateva luni mai tarziu, decizie pe care Clapton o va regreta. ”Din multe puncte de vedere, as fi vrut ca totul sa se termine la Royal Albert Hall” a scris chitaristul in cartea sa de memorii. ”Insa oferta pe care am primit-o a fost prea buna pentru a o putea refuza… . Spectacolul de la Madison a fost o copie palida a celui londonez. Lipsa repetitiilor a fost una dintre cauze, dar reflecta altceva: conflictul era reaprins!

Baker si Bruce au avut o disputa serioasa la show-ul din New York, tema acesteia fiind nivelul volumului la bass-ul lui Bruce. Clapton a fos nevoit sa reintre in vechiul sau rol, cel de mediator intre cei doi, si nu era dispus sa faca acest lucru pe durata unui turneu mondial care ar fi putut sa insemne cel putin 100 de spectacole. In loc de asta, Clapton si Bruce s-au intors la carierele solo iar Backer a plecat intins catre Africa de Sud unde a cheltuit imediat banii facuti cu ocazia reunirii cumparand ponei de polo si punand bazele unui spital veterinar.

Dupa o lunga despartire de scena, Ginger Baker s-a intors anul trecut cu o serie de concerte de jazz care au fost foarte bine primite in Anglia. El este de asemenea subiectul unui nou documentar intitulat ”Feriti-va de domnul Baker”. Cu Ginger revenit in lumea spectacolului, viitoare concerte Cream raman teoretic posibile, dar nu va tineti respiratia.

In mod evident, Clapton este de parere  ca au demonstrat tot ce era de demonstrat in concertul din 2005.

Sursa: www.rollingstone.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

2 comentarii la “FLASHBACK / Despre Cream si prima lor reunire dupa desfiintare”

  1. Emil B. says:

    Mă bucur că citesc despre CREAM, idolul tinereţii mele. Pot să vă spun că au introdus un sunet cu totul diferit de ce se purta în anii aceia, o mixtură de rock, blues şi mai ales jazz. Ce se aude astăzi la posturile de radio româneşti cu Eric Clapton nu ne lasă deloc impresia unui mare chitarist, dar înainte de uşurelele balade de tip Wonderful Tonight, el şi-a dat măsura geniului instrumental la CREAM, în piesele înregistrate din concert. Şi astăzi consider că Spoonful este cea mai bună piesă a muzicii “uşoare” din toate timpurile. Este o colaborare extraordinară dintre cei trei (o altă noutate atunci), iar CREAM nu a fost niciodată trupa unuia dintre membri, ci produsul tuturor. Care de care mai bun! Bruce a fost cotat ani de zile cel mai bun basist, inovator prin bogăţia melodiei, iar Eric Clapton, care a introdus pedala wah-wah (Tales of Brave Ulysses), pe care a preluat-o Jimi Hendrix, care îi adora pe CREAM, a realizat nişte improvizaţii incredibile, de cu totul altă factură faţă de Hendrix, de tip jazz, stimulat fiind de Backer. Marele Miles Davis a preluat ideea, de a face jazz spre rock, de la CREAM. Totuşi, iniţiativa acestei trupe îi aparţine lui Ginger Backer, care este un baterist incredibil, nu prin viteză, ci prin inspiraţie. Recomand celor interesaţi să asculte CREAM în înregistrările din concert, vor fi surprinşi de modernitatea sunetului.

    1. admin says:

      Multumim pentru informatii 🙂

Scrie un comentariu: