FITPT 2012 / marti, 9 octombrie

Ora 10  şi 11 – Lumea lui Oscar (Teatro Pirata Italia)

  • sala mică, pentru copii

Ora 11 – Unde este al cincilea? (Teatrul Bavka Ucraina)

  • sala mare, pentru copii

Ora 12,30 – Vernisarea expoziţiei Iaşii în vremea lui Caragiale

Ora 13 Dezbatere Caragiale şi poporul

Moderatori: criticul literar Doris Mironescu, jurnalistul cultural George Onofrei

Film documentar Franzela exilului, Caragiale la Berlin de Alexandru Solomon,  sala mică

Ora 18,30 C.F.R. – Cometa, Copilul și Cățelul (Teatrul Odeon Bucureşti)

  • sala mare, pentru tineret şi adulţi

DETALII

Lumea lui Oscar, Teatro Pirata Italia

oscar_2

Oscar este un mic om mare, care nu a renunţat niciodată să viseze.  El trăieşte într-un circ în miniatură, unde spune povestioare animând jucării. În acest carusel, elefanţi, melci, păianjeni, pinguini acrobaţi, foci jongleri, maimuţe răutăcioase şi biciclişti nebuni execută uimitoare numere de circ. Talentul şi histrionismul interpretului conduce publicul într-un spectacol cu gaguri şi transformări uimitoare.

Teatro Pirata funcţionează din 1980, jucând în Italia şi străinătate. Datorită calităţii artistice a spectacolelor sale, din 1990 compania a fost desemnată de Ministero dei Beni e delle Attività Culturali drept Teatru de animaţie de importanţă naţională.

Conceptul şi  regia: Francesco Mattioni
Interpretează: Silvano Fiordelmondo
Scenografia: Marina Montelli
40 min, peste 3 ani

Unde este al cincilea? Teatrul Regional Bavka Ujgorod Ucraina de Boris Aprilov
al_cincilea_1

Piesa autorului bulgar Boris Aprilov vorbeşte despre familia Cocoşului şi a Găinii, ai căror patru pui tocmai au ieşit din găoace. Mai există un ou, al cincilea, dar puiul se lasă aşteptat. Vecinii – Curcanul, Capra, Măgarul şi Coţofana –, binevoitori, încearcă să ajute. Încercarea lor de a sparge coaja şi de a tăia oul eşuează. Numai tandreţea, frumuseţea, căldura sufletească şi dragostea Fluturelui ajută la venirea pe lume a celui de-“al cincilea”.

Regia:  Alexander Kutsyk
Scenografie:  Tetyana Ulynets
Muzica: Arthur Bulyna
Distribuţie: Svetlana Kotyk, Juliya Chehovska, Larisa Kryvchyk, Roman Kadar, Dmytro Malyj
50 min, 4-12 ani, în limba ucrainiană (cu traducere)

FILM DOCUMENTAR: Franzela Exilului. Caragiale la Berlin Un film de Alexandru Solomon

Franzela Exilului. Caragiale la Berlin

În 1905, Ion Luca Caragiale se instala în Germania cu intenţia de a-şi petrece acolo restul zilelor. Avea 52 de ani, era obosit de ofensele şi decepţiile suferite în ţară. După un secol, călătorim la Berlin pe urmele lui, încercând să aflăm: “cum a trăit Caragiale în exil?”

“Soarta oamenilor mari care se nasc în ţări mici este să fie huliţi în timpul vieţii şi adulaţi după moarte. Destinul lui Caragiale se încadrează şi el în acest tipar. La fel ca în cazul lui Eminescu, eroizarea postumă împiedică – de fapt – adevărata cunoaştere a vieţii şi a operei. Episodul expatrierii voluntare a marelui dramaturg la Berlin este puţin cunoscut. Caragiale este  primul nostru mare autor care şi-a părăsit ţara”. (Alexandru Solomon).

Vocea lui Caragiale: Ştefan Iordache; lectura comentariului: Vlad Zamfirescu

Cu sprijinul Fundaţiei Arte Vizuale.

Cometa, Copilul şi Căţelul, Teatrul Odeon Bucureşti după texte de I.L. Caragiale
Cometa, Copilul şi Căţelul

Un tren este alcătuit din mai multe vagoane pe şine, transportând marfă sau călători pe o rută prestabilită. Atunci când propulsia se realizează cu ajutorul unui dramaturg-locomotivă precum I.L.Caragiale şi un conducător de tren ca regizorul Alexandru Dabija, călătoria nu poate fi decât captivantă. Despre cometă – prelegere populară, Justiţia română. Secţia corecţională, D-l Goe…, Bubico, Atmosferă încărcată sunt texte care au oferit directorului de scenă suportul perfect pentru un voiaj presărat cu surprize: într-un astfel de tren întâlneşti un controlor excentric, obsedat de spaţiul cosmic şi iminenta apariţie a cometei Falb; dai nas în nas cu spiritista păgubită; faci cunoştinţă cu Mam’ Mare, Mamiţa şi Tanti Miţa – protectoarele năzdrăvanului Goe; e bine să te fereşti de omul care antipatizează câinii şi trebuie s-o consolezi pe stăpâna iubitoare a lui Bubico. Poftiţi în vagoane!

Distribuția: Dorina Lazăr (Mam Mare), Rodica Mandache (Coana Moașă Spiritista),  Oana Ştefănescu (Mamița lui Bubico),  Paula Niculiţă (Mamița), Nicoleta Lefter (Tanti Mița, Tincuța), Constantin Cojocaru / Marius Damian (Goe), Ionel Mihăilescu (Ucigașul lui Bubico), Pavel Bartoş (Controlorul) și cățelul Puck.

Regia: Alexandru Dabija

Scenografia:Cristina Milea
Muzica: Ada Milea
Video: Cinty Ionescu
Ilustrația muzicală: Vasile Manta

Pentru tineret şi adulţi

INFO

www.luceafarul-theatre.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Caravana ŠKODA la ERA Shopping Park

Noi provocări pentru Patricia Pop, prima femeie care traversează România cu tractorul

Scriu în culori – „Fă o copertă nouă cărții preferate!”

Expoziția „Chipuri și cămeși”

Scrie un comentariu: