FITPT 2012 / luni, 8 octombrie

10.00 – Prinţesa care şi-a dorit Luna (Teatrul Trittbrettl Austria),

  • sala mică, pentru copii

11.00 – Secretul Magic (Teatrul Puck Cluj Napoca),

  • sala mare, pentru copii

18.30 Korczak Film artistic de Andrzej Wajda,

  • sala mică, pentru adulţi

DETALII

Prinţesa care şi-a dorit Luna, Teatrul Trittbrettl Austria
După “O lună pentru Lenore” de James Thurber

Trittbrettl

Cu mult timp în urmă, într-un mic regat locuia prinţesa Lenore. Într-o zi, a mâncat prea multe prăjituri cu zmeură şi i s-a făcut rău. Doctorul regal era tare îngrijorat şi l-a chemat urgent pe Rege. Prinţesa spunea: “Îmi doresc luna. Numai atunci, o să îmi fie bine din nou”. Consilierii regelui au explicat că aşa ceva nu e posibil. Dar Vrãjitorul curţii a găsit o soluţie.

Trittbrettl funcţionează din 1982, stilul său fiind o combinaţie unică de actorie, teatru de păpuşi şi măşti. În repertoriul său figurează spectacole pentru copii, dar şi pentru adulţi, convingerea lui Heini Brossmann fiind că păpuşăria nu este o artă care se adresează exclusiv copiilor. Trittbrettl a fost invitat la numeroase festivaluri, în diverse colţuri ale lumii:  Viena,  München, Mistelbach, Taipei, Mexic, Innsbruck, Cracovia, Praga, Göttingen, Subotica, Budapesta  etc.

Pãpuşar: Heini Brossmann

Regizor : Stephan Kulhanek

Păpuşi: Peter Cigan

Scenografie: Jakob Brossmam

Muzica: Peter Marnul

50 min, 4-10 ani, în limba germană (cu traducere)

Secretul Magic, Teatrul Puck Cluj Napoca
de Carlo Gozzi

Commedia dell’Arte este marcată de legendele care s-au fixat şi de simbolurile care au răsărit în jurul ei, este cunoscută ca formă de teatru care îşi ascunde limitele pentru a le depăşi, liberă şi deschisă tuturor experienţelor legate de mască şi de caracterul fix, elemente ce o definesc. Ea se caracterizează prin masca ce denumeşte caracterul fix şi prin improvizaţie ca tehnică de joc. Deşi îi este emblemă, masca pare a evada din teatru, provoacă magie şi religie în comedie şi pe chipul actorului, o dimensiune parcă mai amplă decât umanul. (Mona Marian)

Distribuţie: Dana Bonţidean, Călin Mureşan, Frunzina Anghel, Lucian Rad, Silviu Ruşti, Rareş Stoica, Florin Suciu, Adina Ungur

Regia: Mona Marian

Scenografia: Gina Tărăşescu Jianu, Cătălina Chirilă

Asistent de regie: Delia Gavliţchi

Muzica: Corina Sîrbu

Videodesign: Cristian Luchian după desene de Cătălina Chirilă

50 min, peste 7 ani

Korczak – Un film de Andrzej Wajda

korczak

“Acţiunea se petrece în 1942, la trei ani după ce germanii au invadat Polonia. Filmul urmăreşte ultimul capitol din existenţa orfelinatului pentru copii evrei, strămutat în ghetoul din Varşovia. Korczak e un om cu principii nobile. Lui nu-i e teamă să strige la ofiţerii germani şi nu se lasă convins să-şi cruţe viaţa. Orfelinatul, plasat într-o şcoală dezafectată din ghetou, poate găzdui 200 de copii. Punând în practică metodele sale educaţionale experimentale, el instituie un fel de autoguvernare a copiilor, în flagrant contrast cu ceea ce se întâmplă afară. Chiar în faţa şcolii, zeci de copii mor sau sunt ucişi în fiecare zi, iar trupurile lor goale zac pe caldarâm. Conducătorul ghetoului îl asigură pe Korczak că orfanii nu vor păţi nimic, până într-o zi, când inevitabilul se produce”. (Andrzej Wajda)

Regia: Andrzej Wajda
Scenariul: Agnieszka Holland
Imaginea: Robby Müller
Montajul: Ewa Smal
Muzica: Wojciech Kilar

Distribuţia: Wojtek Pszoniak (Janusz Korczak), Ewa Dalkowska (Stefania Wilczynska), Marzena Trybala (Estera), Piotr Kozlowski (Heniek), Zbigniew Zamachowski (Ichak Szulc)
Jan Peszek (Max Bauer), Aleksander Bardini (Adam Czerniakow)

INFO

www.luceafarul-theatre.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Caravana ŠKODA la ERA Shopping Park

Noi provocări pentru Patricia Pop, prima femeie care traversează România cu tractorul

Scriu în culori – „Fă o copertă nouă cărții preferate!”

Expoziția „Chipuri și cămeși”

Scrie un comentariu: