Finala mondiala Infomatrix 2014

Roboti, inventii în tehnologie IT, urmaşi ai lui Spielberg şi ai lui James Cameron, la Concursul Internaţional de Proiecte Informatice – Finala Mondială INFOMATRIX 2014 Pe 9 şi 10 mai, în Capitală, peste 500 de liceeni şi studenţi de pe tot globul intră într-o competiţie a viitorului tehnologiei şi a roboţilor.

555 de liceeni şi studenţi, organizaţi în echipe din 43 de ţări sunt aşteptaţi să concureze vineri şi sâmbăta, 9 şi 10 mai a.c. în campusul Internaţional School of Bucharest (Şoseaua Gara Căţelu nr. 1R), în cadrul finalei mondiale a Concursului Internaţional de Proiecte IT, Infomatrix 2014, organizat de LUMINA si Instituţii de Învăţământ în colaborare cu Ministerul Educaţiei Nationale

Astfel, cea de-a 12 -a ediţie a finalei mondiale a InfoMatrix se va termina printr-o ultimă evaluare a 255 de proiecte finaliste (12 româneşti şi 243 internaţionale), de către un juriu de specialitate şi prin prezentarea acestora publicului larg, în cadrul unei expoziţii care va avea loc pe 9 şi 10 mai a.c., între orele 10:00 şi 18:00.

Cele 255 de proiecte din cadrul etapei finale a concursului au fost selecţionate dintr-un număr record al istoriei concursului şi anume din peste 1500 de proiecte înscrise în perioada ianuarie – martie 2014. Printre proiectele expuse în Capitală se numără finalistele concursurilor InfoMatrix desfăşurate, după modelul românesc, pe parcursul unor faze internationale locale, desfăşurate în Mexic, Tanzania, Hong Kong, Ucraina, Kazakhstan, Polonia şi România, între lunile ianuarie şi aprilie, a.c.

În cadrul evenimentului de la Bucuresti vor fi prezentate proiecte înregistrate la patru categorii de concurs şi o categorie extra concurs:

  • “Artă Computerizată“ (Computer Art – 23 proiecte finaliste – categorie de concurs),
  • “Short Movie” (30 proiecte finalist – categorie de concurs)
  • “Programare” (Programming – 40 proiecte finaliste – categorie de concurs),
  • “Programare computerizată” (Hardware Control – crearea unui software de control şi cooperare cu un dispozitiv electronic-mecanic – 32 proiecte finaliste – categorie de concurs),
  • “Robotică” (Robotics – categorie extra concurs – 130 de roboţi înscrişi);

„ Robotică” este o categorie specială a concursului anual INFOMATRIX. Anul acesta, la marea finală INFOMATRIX, categoria cuprinde roboţi care se vor lupta în competiţii de mini-lego sumo sau vor participa la concursul „Line Follower” (roboţii trebuie să urmeze un anumit traseu, respectând liniile trasate pentru acesta). Competitia robotică Line Follower va veni cu o surpriză şi anume reinterpretarea unei hărti care va cuprinde trasee ce vor avea ca destinaţii fie monumente din Capitală (Arcul De Triumf) fie oraşe sau regiuni reprezentative pentru brand-ul de ţară, precum Braşov şi respectiv Delta Dunării.

Dintre surprizele ediţiei din acest an, se remarcă si: Demonstraţiile cu ochelarii inteligenţi Google Glass, care vor avea loc sâmbăta, 10 mai, cu începere de la ora 10:00 la locul de desfăşurare al evenimentului, Internaţional School of Bucharest (Şoseaua Gara Căţelu nr. 1R) ;  Demonstraţiile cu imprimantă 3d, prin care se vor putea crea diferite obiecte, strat cu strat; Concurs de fotografie la care se pot castiga dispozitivele media portabile, iPod Touch. La acest concurs poate participa orice competitor sau vizitator al InfoMatrix. Singura conditie este realizarea unei fotografii pe parcursul desfăsurării evenimentului, încarcarea ei pe pagina de facebook, facebook.com/infomatrix si strangerea a cat mai multor like-uri. Trei dintre fotografii vor fi castigătoare, cele care strang cele mai multe like-uri pe parcursul weekend-ului 9 – 10 mai.

Expoziţia InfoMatrix 2014 din 9 şi 10 mai a.c. va cuprinde proiecte şi dispozitive aplicabile în toate segmentele vieţii sociale şi în multe domenii de activitate care folosesc tehnologia IT: medicină (dispozitive pentru persoanele cu dizabilităţi locomotorii sau cu deficienţe de vedere), transport aerian (roboţi zburători) construcţii (maşini cu dispozitive inovatoare de tăiat paleţii sau alte materiale de construcţie), locuinţe, protecţia mediului şi a animalelor, educaţie, transport, etc.

Pe parcursul zilelor finalei mondiale a InfoMatrix 2014 toate cele 255 de proiecte finaliste, prezente în expoziţie vor fi evaluate de către un juriu de specialitate format din ingineri informaticieni, profesori universitari, programatori şi web designeri.

Cele mai bune proiecte finaliste  la cele patru categorii de concurs, atât la secţiunea “studenţi” cât şi la secţiunea “elevi” vor fi premiate în cadrul unei ceremonii care va avea loc luni, 12 mai a.c., la Palatul Naţional al Copiilor, cu începere de la ora 11:00.

DESPRE

Ediţia InfoMatrix 2014 a debutat încă din luna ianuarie şi se desfăşoară până pe 12 mai a.c. pe parcursul a patru etape distincte: a) înscrierea şi înregistrarea proiectelor de către liceeni (10 – 19 ani) şi studenţi (1 ianuarie – 15 martie 2014), b) evaluarea şi selectarea pentru faza finală a celor mai bune proiecte (15 -30 martie  2014), d) etapa finală desfăşurată, între 9 şi 12 mai a.c. şi care cuprinde selecţia, expunerea şi premierea celor mai bune proiecte internaţionale precum şi a celor mai bune proiecte româneşti, în număr de 12, selecţionate în faza naţională a INFOMATRIX 2014, desfăşurată la Universitatea Europei de Sud-Est Lumina (UESEL), pe 11 şi 12 aprilie 2014.

Până în prezent s-au desfăşurat etapele de înscriere şi de evaluare a proiectelor a peste 3000 de liceeni şi studenţi din 54 de ţări. Dintre acestea, organizatori au selectat 255 de proiecte, care au câştigat fazele concursului desfăşurate de către partenerii internaţionali ai Infomatrix, în: Mexic, Tanzania, Ucraina, Polonia, Kazakhstan şi România. Aceste proiecte se vor regăsi în expoziţia finală deschisă publicului pe 9 şi 10 mai 2014.

Ţările reprezentate în finala InfoMatrix 2014, desfăşurată la Bucureşti, sunt: România, Mexic, Turcia, Africa de Sud, Arabia Saudită, Azerbaijan, Afganistan, Albania, Australia, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Columbia,Cehia, Ecuador, Egipt, Georgia, Germania, India,  Indonezia, Iraq, Kazakhstan, Coreea de Sud, Kirghistan, Laos, Macedonia, Malawi, Malaezia, Mauritania, Moldova, Myanmar, Olanda, Polonia, Rwanda, Somalia, Tajikistan, Tanzania, Thailanda, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, SUA, Vietnam.

INFO

Internaţional School of Bucharest

Şoseaua Gara Căţelu nr. 1R

www.infomatrix.ro

facebook.com/infomatrix

twitter.com/infomatrix

youtube.com/infomatrix

google.com/+infomatrix

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: