Filmul „Pozitia copilului”, in presa internationala: „In sfarsit! Un favorit la Ursul de Aur”

„Pozitia copilului”, in regia lui Calin Peter Netzer, a fost primit cu aplauze la premiera mondiala de luni, 11 februarie, in competitia Festivalului International de Film de la Berlin, presa internationala incluzandu-l printre favoritii editiei. „In sfarsit! Un favorit la Ursul de Aur”, titreaza cotidianul german „Die Welt”, laudand forta scenariului, viziunea regizorala si performanta Luminitei Gheorghiu in rolul unei mame care incearca sa recastige controlul asupra vietii fiului ei (Bogdan Dumitrache). „Filmul este portretul unei tari si profilul psihologic al unei obsesii”, noteaza publicatia.

Florin Zamfirescu si Luminita Gheorghiu / Credit foto: Cos Aelenei

The Hollywood Reporter” remarca, la randul sau, excelenta interpretare a actritei Luminita Gheorghiu, care „straluceste in rolul unei mame posesive care incepe sa se precipite atunci cand fiul ei adult accidenteaza un copil”. „Dupa Paulina Garcia din filmul chilian «Gloria», si in asteptarea lui Catherine Deneuve in «On My Way», competitia Berlinalei aduce un alt tribut unei actrite puternice, Luminita Gheorghiu”. Publicatia americana apreciaza si scenariul scris de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer, „admirabil construit, cu momente de umor care echilibreaza un final cu adevarat dramatic”, interpretarea lui Bogdan Dumitrache si a Ilincai Goia, precum si felul „bland si sigur al lui Netzer de a dirija performanta remarcabila a lui Gheorghiu”.

Criticul Jay Weissberg, de la „Variety”, considera ca „Pozitia copilului” este unul dintre cele mai puternice scenarii care poarta semnatura Razvan Radulescu din ultima vreme si descrie filmul ca pe o „disectie a monstruoasei iubiri materne” si „o satira taioasa la adresa noilor imbogatiti ai Romaniei (tipologia nu se limiteaza la o singura tara), o clasa obisnuita sa mascheze adevaruri si sa se asigure ca lumea se da din calea lor cand apar conflicte”.

Impresionati de film au fost si criticii britanici de la Cine-Vue.com. In opinia lor, Calin Peter Netzer „permite camerei de filmat sa o urmareasca pe Cornelia cu o privire atat de intruziva si de intensa incat, la inceput, filmul are alura unei anchete a politiei, care inregistreaza toate dovezile si momentele acestui tragic eveniment. Reusind sa transmita angoasele interioare si starea fragila a remarcabilei protagoniste, dar si ale actorilor din rolurile secundare, Pozitia copilului este un film in care mocneste conflictul domestic si care te sufoca aproape cu senzatia lui puternica de urgenta”, noteaza site-ul britanic, elogiind „fenomenala interpretare” a Luminitei Gheorghiu.

Pozitia copilului” concureaza la Ursul de Aur cu alte 18 pelicule. La proiectia oficiala de la Berlinale Palast au luat parte actorii Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, regizorul Calin Peter Netzer, co-scenaristul Razvan Radulescu, directorul de imagine Andrei Butica, monteurul si sound-designer-ul Dana Bunescu, scenografa Malina Ionescu, inginerul de sunet Cristian Tarnovetchi si producatoarea Ada Solomon.

In aceasta perioada, de la demararea campaniei „Sustine Romania la Berlinala!”,  personalitati din media si din sportul romanesc – Leonard Doroftei, Cristian Topescu, Ivan Patzaichin, Laura Badea, Alin Moldoveanu si Ana-Maria Branza – precum si sute de sustinatori au trimis mesaje echipei filmului. Cei care vor sa-i scrie echipei sau sa-si exprime opinia despre film, dupa lansarea din 8 martie, o pot face in continuare pe site-ul pozitiacopilului.ro sau pe pagina de Facebook www.facebook.com/PozitiaCopilului.

Pozitia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele „Maria” (2003) si „Medalia de onoare” (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. Scenariul este semnat de Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mama si fiu. Li se alatura, intr-o distributie selecta, nume ca Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

„Pozitia copilului” este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.

Participarea delegatiei filmului la Festivalul de la Berlin este sustinuta de Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN) si Institutul Cultural Roman (ICR) din Bucuresti. Unele tinute de pe covorul rosu vor fi asigurate de Trends by Adina Buzatu.

INFO

www.pozitiacopilului.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: