Film la Meru #8: “Caminul meu”. La final, iesenii il vor intalni pe regizorul filmului, Jiří Stejskal!

Caminul meu-1

Meru vă invită la seria de filme KineDok powered by One World Romania la Iaşi: “Căminul meu”. Regizor: Jiří Stejskal. Țara: Republica Cehă. Anul apariției: 2014. Durata: 84’. Intrarea liberă / 30 locuri. Ora 18:30. La finalul proiectiei,  ieșenii vor avea ocazia să se întâlnească cu regizorul filmului, Jiří Stejskal!

“Căminul meu” este o poveste despre o familie neobișnuită din Kiev care luptă împotriva injustiției imobiliare. Natașa, capul familiei, încearcă să salveze ferma familiei, care este în prezent înconjurată de cartiere moderne. Mai mult, trebuie să aibă grijă de cei patru copii, de cei doi soți și de mica turmă de capre neastâmpărate. Invită alți oameni să locuiască cu ei: li se alătură un preot, care hrănește animalele, un avocat care îi ajută la procese, precum și alți chiriași, care participă la muncile agricole. Familia o susține, însă nu fiecare membru îi împărtășește țelul. Cu toții vor să-și atingă scopul, însă viața presupune compromisuri. Lupta împotriva sistemului ucrainian corupt este efortul eroic al Natașei, care trebuie să rămână în continuare și mama celor patru copii ai săi. Într-o zi casa lor este arsă. Merită să rămână acolo și să continue lupta?

Premii si festivaluri: IDFF Jihlava 2014, Czech Republic; One World Prague 2015, Czech Republic
Docudays Ukraine 2015 – Audience Award; goEast Wiesbaden 2015 – Honourable Mention
Finále Plzeň 2015, Czech Republic; Pärnu International Documentary and Anthropology Film Festival 2015, Estonia; Vukovar Film Festival 2015, Croatia; Der neue Heimatfilm 2015, Austria
Festival International du Film Nancy-Lorraine 2015, France; Astra Film Festival, Romania, 2015 – Best documentary – Central and Eastern European section; Artdoc fest, 2015, Russia; Docpoint Helsinki 2016, Finland.

Jiří Stejskal a absolvit Universitatea Thomas Batea din Zlin (Cehia) în 2008, ca specialist audiovisual. Și-a continuat studiile în domeniul filmului baltic și media în Tallin (Estonia), unde a obținut masterul în regie de film. S-a întors apoi în Zlin pentru a doua diplomă de master, pe montaj și sunet.

Scurt-metrajele sale au fost apreciate la numeroase festivaluri de film. ,,Pit-Hole” a fost cel mai premiat film documentar ceh la nivel internațional în 2011. În 2014 a terminat documentarul de lung-metraj ,,My Home’’ (,,Căminul meu’’) care încă se află în circuitul festivalurilor.

A montat documentare pentru Televiziunea Cehă (Islám po Česku, Kultura.cz, Notes, Objektiv) și lung-metrajul ,,Smichov place, Brooklyn spi” al regizorului Dodo Gombár. A realizat video-uri și fotografii pentru proiectul faithfuliremain.com. Lucrează la proiecte împreuna cu HBO și companii de producție de film cehe. A organizat expoziții de fotografie (Iceland nature, Estonia – Eestory , Kyrgyzstan people and nature) și a publicul articole despre călătorii (iDnes-Chernobyl, iDnes-Estonia, Reflex).

KineDok este un program de distributie alternativa de film documentar demarat în 2015 de Asociația One World România. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Cehia împreună cu parteneri din alte patru țări central și est-europene (Slovacia, Ungaria, Croatia și România). În 2015 au fost organizate 219 proiecții in 25 de locații din 18 orașe din România.

În 2016 s-au alaturat programului alte doua țări (Polonia și Norvegia). În cadrul celei de-a doua ediții, 15 filme din țările participante vor fi proiectate în peste 25 de locații din 22 de orașe din România.
Partenerii programului cred că în ţările noastre sunt oameni care au povești și ele trebuie spuse. Iar filmul documentar este o metodă potrivită de a le da glas. La noi, există oameni care vor să consume altceva decât mainstream și există și documentare foarte bune – dar nu există săli și nici răgazul pentru ca acești oameni și aceste filme să se întâlnească. De aceea, KineDok aduce filmele – uneori însoțite de regizori, protagoniști sau experți cu care să poți discuta – la pubul, în fabrica, cafeneaua sau muzeul de lângă tine.

MERU, vă invită să vizionați filmele după următorul program:

  • 28.08.2016 8.30 pm Căminul meu;
  • 04.09.2016 8.30 pm Bear Island;
  • 25.09.2016 8.30 pm Drifter;
  • 02.10.2016 8.30 pm Îmi place asta super, mult, cel mai tare;
  • 06.11.2016 8.30 pm Mame și fiice și O lume nouă;
  • 04.12.2016 8.30 pm 6 grade;

INFO

KineDok

www.oneworld.ro

www.kinedok.net

PE ACEEASI TEMA:

Pisica pe acoperișul fierbinte | Cinema Ateneu

Străjerii Deltei | Cinema Ateneu

Mame paralele | Cinema Ateneu

La Iași are loc ediția a III-a a Festivalului Internațional de Psihanaliză și Film

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: