Film documentar despre Teatrul “Luceafărul” Iaşi: Personaje la scenă deschisă

Film documentar despre Teatrul "Luceafărul"  Iaşi: Personaje la scenă deschisă
Miercuri, 10 octombrie, de la 18,30, este programată premiera mediu-metrajului Teatrul “Luceafărul”: Personaje la scenă deschisă, primul film documentar despre Teatrul “Luceafărul” este un mediu-metraj documentar, o scurtǎ istorie în imagini a aşezǎmântului aşa cum arată şi funcţionează în prezent. Protagonişti sunt artiştii teatrului, cei ce întruchipează sute de personaje pentru un public foarte larg, de la preşcolari la adolescenţi, tineri şi adulţi. Filmul încearcă să învingă efemeritatea spectacolului, a cărui existenţă e dată de durata impusă de ridicarea şi coborârea cortinei. Dar şi să pătrundă în trecutul unei instituţii, sǎ arate aspecte necunoscute publicului, din culise, cele care preced premiera unui spectacol, ce înseamnă să fii actor, să pregăteşti un rol, frământările, neliniştile şi bucuriile întâlnirii cu publicul.

Protagoniştii filmului sunt artiştii teatrului, cei ce întruchipează sute de personaje care se adresează unui segment de public foarte larg, de la preşcolari la adolescenţi şi tineri. Regizorul Alexandru Condurache spune despre filmul său că “este portretul unui personaj colectiv, un film de suflet despre suflete de artişti. Un mediu-metraj despre tinereţe fără bătrîneţe prin intermediul teatrului”. Realizator a peste 1000 de producţii video, Alexandru Condurache a fost recompensat cu numeroase premii la festivaluri din ţară şi străinătate. Cel mai recent film premiat, la Cronograf Chişinău şi Simfest Tg Mures, este Şapte. Un documentar etnografic.

Din echipa de realizatori  a producţiei Personaje la scenă deschisă mai fac parte Valentin Burlacu, imagine, Victor Stoian, montaj, Daniel Penteleiciuc, producător, Oltiţa Cîntec, consultant de specialitate. Filmul încearcă să învingă efemeritatea spectacolului teatral, a cărui existenţă e dată de durata impusă de ridicarea şi coborîrea cortinei. Dar şi să pătrundă în trecutul unei instituţii teatrale, Teatrul “Luceafărul”  Iaşi, o instituţie dinamică, deschisă, cu o ofertă artistică generoasă. Cei ce vor viziona filmul, vor descoperi şi aspecte necunoscute publicului, din culise, cele care preced premiera unui spectacol, ce înseamnă să fii actor, să pregăteşti un rol, frămîntările, neliniştile şi bucuriile întîlnirii cu publicul.

Regia: Alexandru Condurache
Imagine: Valentin Burlacu
Montaj: Victor Stoian
Producător: Daniel Penteleiciuc
Cunsultant de specialitate: Oltiţa Cîntec

INFO

www.luceafarul-theatre.ro

PROGRAM FITPT 2012

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Poveștile și Legendele Iașului cu Biciclete Electrice

IVAN – Premieră naţională | Teatrul din Stejar

Pop-Rock-Blues Sunday

Day trip to… Mexico

Scrie un comentariu: