Film documentar despre Matei Vişniec, proiectat în prezenţa protagonistului

 

parisul lui matei

TVR Iaşi vă invită marţi, 19 ianuarie 2016, de la ora 18.00, în Aula “Mihai Eminescu” a Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi unde va fi proiectat filmul “Parisul lui Matei”, in prezenta sciitorului Matei Vişniec.

Documentarul este o producţie TVR Iaşi, semnată de Andreea Ştiliuc (realizator), Relu Tabără (imagine) şi Dragoş Brehnescu (editor imagine). Proiecţia va fi urmată de o dezbatere moderată de scriitorul Matei Vişniec, alături de Ovidiu Lazăr, regizorul spectacolului “Cabaretul cuvintelor”.

Matei Vișniec este considerat cel mai important dramaturg român contemporan. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi sunt jucate în peste 50 de ţări. La invitația scriitorului, o echipă TVR Iași, formată din jurnalista Andreea Știliuc și cameramanul Relu Tabără, a fost prezentă în luna iulie în Franța, pentru realizarea unor filme documentare.

Parisul lui Matei

Scriitorul Matei Vișniec ne propune o călătorie prin Parisul traseelor sale profesionale și afective. E un Paris în mișcare, dar în care avem timp să visăm, un Paris al marilor bulevarde, dar și al străzilor misterioase. E un Paris al fântânilor ascunse și al fațadelor de o frumusețe rară, ce nu se arată turiștilor.

Îl descoperim pe Matei în intimitatea apartamentului său, la masa de lucru, în grădina din spatele blocului, dar și la microfonul Radio France Internationale. Pornim împreună cu el pe urmele unor mari artiști români. Din Piața Benjamin Fondane, mergem la cimitirul Montparnasse, la mormintele lui Emil Cioran, Eugen Ionescu, Tristan Tzara, Constantin Brâncuși. Descoperim strada unde s-a aflat postul de radio Europa Liberă, dar și cafeneaua unde Monica Lovinescu și Virgil Ierunca își chemau prietenii. Vizităm “La Maison d’Europe et d’Orient”, o editură care publică teatru din Europa de Răsărit, din Balcani și din Caucaz.

Nu ratăm celebrele cafenele pariziene. Ne oprim chiar la Cafeneaua Saint-Médard, pe care o regăsim și în romanul “Sindromul de panică în Orașul Luminilor”. “Parisul lui Matei” este o călătorie între realitate și vis, în care privim orașul prin lentila fabuloasă a scriitorului.

Pe 26 octombrie 2015, filmul a fost prezentat în premieră absolută la Institutul Cultural Român din Paris, în cadrul proiectului TVR Iaşi 24, în faţa unui public româno-francez.

Scriitorul și dramaturgul Matei Visniec va fi prezent pe 18 ianuarie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Naţional ieşean, la spectacolul “Cabaretul cuvintelor”, al cărui scenariu teatral  a fost realizat după volumul omonim al său de către Ovidiu Lazăr (regia – Ovidiu Lazăr, scenografia – Andra Bădulescu, muzica originală – Ciprian Manta).

Eveniment organizat de TVR Iaşi şi Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” Iaşi. Parteneri: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi Universitatea de Arte „George Enescu” Iaşi.

INFO

TVR Iasi

iasi.tvr.ro

PE ACEEASI TEMA:

Conferința dezbatere „Concept și coregrafie în spectacolul de dans contemporan”

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Poveștile și Legendele Iașului cu Biciclete Electrice

IVAN – Premieră naţională | Teatrul din Stejar

Pop-Rock-Blues Sunday

Day trip to… Mexico

Scrie un comentariu: