Film documentar „Calea eroilor – istoria unei capodopere”/ 11 octombrie 2012

Film documentar „Calea eroilor - istoria unei capodopere”/ 11 octombrie 2012Ateneul Tătăraşi, Primăria Municipiului Iaşi, în cadrul proiectului „Sărbătorile Iaşului 2012” vă invită joi, 11 octombrie, la ora 17.00, la vizionarea filmului documentar artistic „Calea eroilor – istoria unei capodopere”. Film este prezentat de scriitorul Liviu ANTONESEI cu participarea extraordinară a regizorului Horia MUNTENUS de la Cluj.

CALEA EROILOR (ISTORIA UNEI CAPODOPERE)

O PRODUCȚIE 2012, durata 3,30 ore (intrare liberă)

UN FILM DOCUMENTAR ARTISTIC DE HORIA MUNTENUS

FILM RELIZAT ÎN PREZENTAREA  ENERGOBIT

LA 55 DE ANI DE LA MOARTEA LUI CONSTANTIN BÂNCUȘI (19 FEBRUARIE 1876, HOBIȚA – 16 MARTIE 1957, PARIS)

Capitolul I – FACEREA
Capitolul II – CĂLĂUZA
Capitolul III – SACRILEGIUL
Capitolul IV – ANUL 2000, ÎN CRUCEA MILENIILOR
Capitolul V – ÎNTRE CLIPE

Scenariul, regia și comentariul – HORIA MUNTENUS

Muzica – MIRCEA SUCHICI, CRISTIAN CIOMU, NUCU PANDREA, ȘTEFAN POPESCU, DELIA CRĂCIUN  CONSTANTIN ISTICI acompaniat de ANSAMBLUL ”SOMEȘUL NAPOCA”

Distribuția – NUCU PANDREA, CRISTIAN NAUM, COSMIN BREHUȚĂ, VIORELA GROFU, GEORGE DRĂGHESCU, FLORIN RAUL MARIAN

Director de producție – AUREL MARIAN

Montajul – HORIA MUNTENUS

SINOPSIS

Acest documentar artistic urmărește firul istoriei Monumentului Memorial ”CALEA EROILOR”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu, o poveste care se derulează, spectacular și zbuciumat, de la primele gânduri și idei, până în ziua de azi. Filmul întâmplărilor și evenimentelor este ilustrat de o documentare temeinică, de o cercetare îndelungată care aduce în prim plan mărturii și documente inedite. Este o radiografie a atitudinilor, percepțiilor publice dar și a tratamentului (nemeritat) la care a fost supusă opera de-a lungul vremii.

În Coloana fără Sfârşit este cuprinsă şi această atitudine, această hotărâre a spiritului: de aceea i s-a dat omului Coloană vertebrală: să îşi ţină spatele drept şi fruntea în puterea cerului – Horia Muntenus

”NICI NU ȘTIȚI CE VĂ LAS EU VOUĂ!” – CONSTANTIN BRÂNCUȘI
”COLOANA INFINITĂ A LUI CONSTANTIN BRÂNCUȘI REPREZINTĂ PUNCTUL DE VÂRF AL ARTEI MODERNE” (SIDNEY GEIST)
”Despre Horia Muntenus sunt onorat să vă mărturisesc faptul că se află sub vraja cerului străpuns de păsări, aşa cum l-am cunoscut eu în timp ce lucra hipnotic la un alt film – ancheta atentatul criminal din 1996 săvârşit asupra Coloanei Infinitului, şi asupra celorlate opere de la Târgu-Jiu lăsate moştenire de Constantin Brâncuşi. Iar pasările de-atunci, ca şi în filmul de aici, îl pofteau, cu seninătate, numai la zbor.” Alex Gregora, ”Gorjnews”, 16 februarie, 2012
ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Turneul de șah Rotary Iași Copou, ediția I

Capodopere ale muzicii corale

Concert simfonic. Dirijor: CRISTIAN OROȘANU

Cântecul numelor uitate | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: