Film de Oscar cu proiectie de gala la Iasi / SFR 2016

soul_web

Serile Filmului Românesc 2016 aduc în atenție un eveniment special: proiecția de gală a filmului premiat la Oscar 2016 – Fiul lui Saul. În film joacă actorul din România, Levente Molnár, care va fi prezent la evenimentul special, programat la Iași pentru joi, 5 mai, de la ora 19.00.

Proiecția filmului va avea loc în incinta sălii Rossini din cadrul Complexului Palas Mall. Intrarea se va face pe bază de invitație. Din cadrul lansării filmului Fiul lui Saul nu vor lipsi covorul roșu, primirea de gală a invitaților, sesiunea de Q&A de după proiecție și fotografiile. Pentru rezervări și informații: tel. 0735 217 706

Evenimentul face parte din Festivalul Serile Filmului Românesc și este susținut de Palas Mall, Transilvania Film și Dopo Poco Trattoria.

FIUL LUI SAUL/SON OF SAUL este un film cu peste 30 de nominalizări și 22 de premii câștigate. A fost distins cu Marele Premiu al Juriului  și cu Premiul FIPRESCI la Festivalul Internațional de Film de la Cannes și a fost desemnat Cel mai bun film străin la ediția din acest an a Globurilor de Aur. Filmul este câștigător al unui Premiu Oscar (28 februarie 2016, Los Angeles) la categoria Cel mai bun film într-o limbă străină.

Saul Ausländer (Géza Röhrig) este un prizonier evreu din Ungaria, forțat să lucreze pentru naziști în camerele de gazare din lagărul de concentrare. În timp ce se află într-unul dintre crematorii, Saul descoperă cadavrul unui băiat pe care îl bănuiește a fi propriul său fiu și decide să îndeplinească o misiune imposibilă, aceea de a salva din flăcări trupul neînsuflețit al copilului și a-l înmormânta cum se cuvine. Filmul prezintă cele două zile din viața unui bărbat obligat să își uite umanitatea și încercarea lui disperată de a găsi mântuirea salvând corpul copilului.

Levente Molnar, actor la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca, are un rol cheie în acest film; el îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagarul de concentrare.

Levente Molnár (n. 10 martie 1976, Baia Mare) este un actor maghiar din România, cunoscut pentru rolul său din Fiul lui Saul, film distins cu premiul Oscar pentru Cel mai bun film într-o limbă străină din 2016. Molnár a studiat actoria la Universitatea Babeș-Bolyai, la clasa profesorului András Hatházi. În anul 2002, după absolvirea facultății, a fost angajat la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj. A mai jucat în filmele: Morgen (2010) , Jucăria (2010), Pentru fericirea noastră (2010), Chuck Norris vs Comunism (2015) ș.a.

Nu pot percepe și înțelege nici până în  ziua de azi cele petrecute la Auschwitz. Nu pot să concep cum am fost noi, oamenii,  capabili de asemenea fapte”, a mărturisit Levente Molnár.

Pe tot parcursul filmului am urmărit de foarte aproape personajul principal și am creat un spațiu claustrofobic, limitând zona vizuală la care au acces spectatorii. Ne-am dorit să fim fideli istoriei, evenimentelor și locurilor în care s-au petrecut acele momente îngrozitoare, dar am lăsat suficient loc pentru imaginația celor care vor vedea filmul. Cu toate că este o poveste extrem de dură, ea vorbește despre speranță: atunci când moralitatea pare să dispară, când nu mai există credință sau valori, un un om găsește în interiorul său puterea mântuirii ”, a declarat regizorul László Nemes.

Un punct de reper formidabil pentru ficționalizarea cinematografică a Holocaustului.” (The Film Stage)

O remarcabilă viziune asupra dramei Holocaustului care recrează atmosfera lagărelor Auschwitz într-un mod tulburător de real.” (Indiewire)

O dramă rară despre Holocaust care reușește să puncteze drama efectivă și nu doar disperarea de a trăi în iadul unui lagăr de concentrare.”  (The AV Club)

Premii și nominalizări: Oscar 2016 – Cel mai bun film într-o limbă străină; Globul de Aur 2016 – Globul de Aur pentru Cel mai bun film strain; Cannes 2015 – Palme d’Or – László Nemes (nominalizat), Caméra d’Or – László Nemes (nominalizat); Premiul Vulcan  pentru realizări în domeniul tehnic – Tamás Zányi; Premiul FIPRESCI pentru un film din competiție – László Nemes; Premiul Francois Chalais – László Nemes; Marele premiu al juriului – László Nemes.

INFO

Serile Filmului Romanesc

Web: www.festivalsfr.ro

FB: www.facebook.com/serilefilmuluiromanesc

Youtube: www.youtube.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: