FIE: “Scripcarul pe acoperiş“ se joacă în premieră la Iasi pe o scenă în aer liber

FIE: “Scripcarul pe acoperiş“ se joacă în premieră la Iasi pe o scenă în aer liber/ Afis Iasi

UPDATE 2: Reprezentanții festivalului au decis să reprogrameze și musicalul ”Scripcarul pe acoperiș”. Spectacolul va avea loc luni, tot de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților, evitând astfel de a pune în dificultate pe cei care au achiziționat bilete și la Clasic 300.

UPDATE: Spectatorii care au cumpărat bilete pentru musical-ul “Scripcarul pe acoperiş” vor putea urmări spectacolul într-o locaţie indoor, duminică, 23 iunie, de la ora 19.00. Din motive tehnice, spectacolul nu se mai joacă în aer liber, pe scena din Piaţa Palatului Culturii, ci în sala Casei de Cultură a Studenţilor.

Din oferta culturală a Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2013, care va avea loc între 14 şi 23 iunie, face parte şi musicalul “Scripcarul pe acoperiş“, cel mai bun produs de acest gen al momentului. Spectacolul, un corolar de farmec, nostalgie, umor şi dramă, transpune povestea comunităţilor evreieşti în pericol de disoluţie în Rusia sfârşitului de secol XIX.

“Scripcarul pe acoperiş“, spectacol – cap de afiş al Teatrului “Regina Maria” din Oradea, nu putea să nu ajungă şi în capitala Moldovei, un loc de care se leagă două momente fundamentale în istoria teatrului românesc: primul spectacol în limba română din ţară (1816) şi primul teatru evreiesc din lume (1876).

“Scripcarul pe acoperiş este un spectacol care, pe muzică, aşadar într-o formulă foarte plăcută, foarte antrenantă, spune o poveste dintr-un sat rusesc. O spune pe muzică klezmer, o spune prin intermediul unor actori de teatru extraordinari, care cântă şi dansează live. Este un spectacol care a adus teatrului orădean foarte multe distincţii, premii, nominalizări, un spectacol pe care merită să-l vedeţi, chiar dacă este mai aproape de clasic decât de modern”, a apreciat criticul de teatru Oltiţa Cîntec, într-o avancronică a producţiilor teatrale prezente în cadrul FIE.

60 de oameni cântă şi dansează timp de trei ore

Musicalul, o adaptare după povestirea lui Shalom Alecheim – “Fiicele lui Tevye” – , în regia artistică a lui Korcsmáros György, va aduce pe scena în aer liber din Piaţa Palatului Culturii 60 de oameni care, timp de trei ore, vor cânta şi dansa pe ritmurile orchestrei lărgite „Hakeshet Klezmer Band”. Apreciat de criticii de teatru drept “o producţie de forţă”, spectacolul transpune, cu ajutorul muzicii klezmer (muzica evreilor din Estul Europei, importată, la sfîrşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea, în America, de unde s-a întors în Europa, după anii â70, îmbogăţită cu influenţe din diverse alte genuri muzicale), crâmpeie din viaţa unui lăptar evreu, din satul rusesc Anatevka, al cărui ideal este acela de a-şi menţine unită familia, prin respectarea tradiţiei. Momentul se desfăşoară în contextul în care comunitatea evreiască din sat devine ţinta pogromurilor şi, printr-o decizie a autorităţilor ţariste, este forţată să părăsească locurile natale şi să pornească într-o pribegie al cărei sfârşit e imposibil de prevăzut. Această dislocare a fost o realitate a Rusiei occidentale din anii 1880, menită să fragmenteze şi să distrugă cultura evreiască, soldată, însă, cu un efect diametral opus, generând o reîntoarcere la realele valori ale acesteia.

FIE: “Scripcarul pe acoperiş“ se joacă în premieră la Iasi pe o scenă în aer liber„Hakeshet Klezmer Band”, o orchestră care a adunat aplauze din toată lumea

Spectacolul montat la Teatrul din Oradea poartă marca unei regii artistice şi a unei distribuţii de excepţie şi se bucură de prezenţa celebrei orchestre „Hakeshet Klezmer Band”, condusă de Ary Nagy Sandor. Formată, în cadrul Comunităţii Evreilor din Oradea, la iniţiativa acordeonistului Gyuri Vilan, orchestra a susţinut reprezentaţii pe scene din Ungaria, Israel, Argentina şi pe numeroase scene din ţară, încununate de recunoaştere din partea publicului.

Succesul musicalului a fost răsplătit prin numeroase distincţii: două nominalizări la Gala Premiilor UNITER 2012 – Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Ioana Dragoş-Gajdo şi Cea mai bună scenografie: Vioara Bara, şi două premii la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012 – Premiul special al Juriului – Richard Balint şi Premiul pentru cel mai bun coregraf – András Loránt.

Prima adaptare scenică a povestirii lui Shalom Alecheim a fost realizată la Imperial Theater, pe Broadway, a avut premiera în 1964 şi peste 3.200 de reprezentaţii de-a lungul anilor. Astăzi, “Scripcarul de pe acoperiş“ este considerat unul dintre musicalurile cele mai reuşite din toate timpurile.

”O producţie de forţă”

Spicuiri din cronici teatrale:

„…spectacol amplu, bine condus de regizorul maghiar Korcsmaros Gyorgy şi jucat cu vizibilă bucurie de trupa avându-i în roluri principale pe Ioana Dragoş Gajdo şi Richard Balint.” (Observatorul Cultural)

„Scripcarul… de la Teatrul Regina Maria reuşeşte să surprindă musical-ul de pe Broadway în cea mai fină esenţă a sa.” (ArtActMagazine.ro)

„…un spectacol demn de a fi găzduit de cele mai importante scene din România, o producţie de forţă.” (Yorick.ro)

INFO

www.fieiasi.ro

www.facebook.com/fie.iasi

www.ziaruldeiasi.ro/stiri/festivalul-fie-iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: