Una dintre întâlnirile speciale pe care le propune, la această primă ediție, Festivalul Internațional al Educației (FIE) este cea cu Hiroko Minakami, una dintre cele mai mari pianiste din Japonia și din întreaga lume. Aceasta va fi prezentă sâmbătă, 15 iunie, la Muzeul Unirii din Iași, unde va susține de la ora 20.00 un recital la pian, oferind spectatorilor o imagine vie a eleganței și a rafinamentului culturii din care provine.
Sala Dublei Alegeri a Muzeului Unirii din Iași va găzdui, sâmbătă, 15 iunie, un extraordinar recital de pian susținut de pianista japoneză Hiroko Minakami. Evenimentul, o veritabilă seară culturală japoneză, este organizat de Editura ”Adenium” în parteneriat cu Asociația româno-japoneză din Iași ”Himawari” și Muzeul Unirii din Iași, în cadrul Festivalului de Carte și Autori pentru Copii și Adolescenți FIE Iași 2013. Ieșenii iubitori ai culturii, muzicii și artei japoneze sunt așteptați în muzeul de pe strada Lăpușneanu, pentru a se bucura de o reprezentație artistică de excepție. Intrarea la spectacol este liberă.
Seara va debuta cu un workshop de origami (începând cu ora 19:00) și cu o demonstrație de ceremonia ceaiului, cu degustare (de la ora 19.30), momente ce vor fi susținute de membrii Asociației româno-japoneze din Iași ”Himawari”.
Concepută ca o călătorie muzicală în jurul lumii, această seară culturală japoneză propune, de la orele 20.00, o întâlnire, pe acordurile sunetelor de pian, cu Hiroko Minakami, o artistă cunoscută pe întreg mapamondul.
De-a lungul timpului, Hiroko Minakami a susținut peste 800 de concerte pe toate meridianele lumii, în Franţa, Olanda, Germania, Statele Unite ale Americii, Indonezia, Filipine, China, Corea de Sud, Malaezia. Revista ”Chopin” din Tokio a apreciat-o ca fiind una dintre cele mai bune pianiste din lume. De spaţiul est-european o leagă cursurile speciale de pian, pe care le-a urmat în Rusia şi România. De altfel, în ţara noastră a avut concerte la Arad, Timişoara, Cluj şi Ploieşti.
Călătoria prin istoria, cultura și arta Țării Soarelui Răsare va fi întregită de o paradă a costumului tradțional, urmată de un spectacol de dans japonez vechi și dans modern, susținute de tânăra Anna Eugenia, fiica pianistei Hiroko Minakami şi a scriitorului de origine română Nicolae Sirius.