FIE IASI: Japonia din Muzeul Unirii

Sâmbătă seară, la Seara culturală japoneză, la FIE, am pornit într-o călătorie muzicală în jurul lumii și ne-am lăsat urechile mângâiate de muzica ce s-a desprins de clapele pianului la care a cântat Hiroko Minakami, artista japoneză care a susținut peste 800 de concerte pe toate meridianele globului.

Hiroko Minakami

Sala „Dubla Alegere” de la Muzeul Unirii a fost neîncăpătoare, la eveniment luând parte aproximativ 200 de persoane. „Am văzut că oamenilor le-a plăcut foarte mult. Noi românii suntem curioși, moldovenii și mai curioși, iar, atunci, ceva care ni se pare mai exotic sau despre care știm mai puține lucruri ne atrage. E și firesc asta, până la urmă, dacă nu mai suntem curioși, suntem morți”, a declarat Liviu Antonesei, organizatorul evenimentului.

Prezentatorul serii de cultură ne-a lăsat de înțeles că vom fi martorii unui crâmpei de cultură japoneză, după ce, înainte de începerea evenimentului, aproximativ 20 de persoane și-au împleticit degetele printre cartoane colorate, încercând să realizeze cocori sau semne de carte la workshopul de origami, împreună cu voluntarii Asociației româno-japoneze din Iași, „Himawari”. „Origami nu e dificil. Este o practică chinezească preluată de japonezi. Pare greu, dar după ce prinzi tehnica nu mai este. Cei care au fost astăzi aici s-au descurcat, iar majoritatea au fost începători”, a declarat Mădălina Șraier, membru al asociației.

Ochii ne-au fost furați apoi de chimonourile încinse cu brâuri colorate, purtate de tinere românce sau japoneze. Acestea au făcut „cea mai scurtă demonstrație de artă tradițională japoneză”, publicul putând, așadar, să asiste la ceremonia ceaiului, tradiție veche de peste 600 de ani.

Jovială și plină de umor, artista Hiroko Minakami a pus zâmbetul pe buze ieșenilor, prin prezentările în limba română pe care le-a făcut înaintea fiecărei piese pe care urma să o interpreteze. „Sunt fericită să concertez în această seară aici, la Iași. Sper să vă placă”, a surprins aceasta auditoriul, pe înțelesul lor. Fiica sa, Anna Eugenia, a dansat pe ritmul impus de clape, într-un costum tradițional japonez. Seara s-a încheiat cu membrii asociației româno-japoneze, care au dansat dansul minerului și dansul pălăriilor cu flori, arătându-ne, prin pașii simpli făcuți, că cultura japoneză, deși foarte diferită, are o frumusețe care e nu este greu de înțeles dacă depui puțin efort.

Ana SIPOȘ

INFO

www.fieiasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: