FIE Iași 2017 – cele mai importante evenimente. Nigel Kennedy la Iasi

Directorul Festivalului Internațional al Educației Iași 2017, Andrei Apreotesei, a prezentat luni, 24 aprilie, Consiliului Local al Municipiului Iași lista principalelor evenimente care vor avea loc în perioada 9 mai – 9 iunie la Iași.

Așa cum am promis, am prezentat public prima schiță a programului FIE Iași 2017. Această ediție se organizează în jurul conceptului CENTENAR, iar multe manifestări sunt organizate tocmai pentru a sublinia rolul Iașului în făurirea României moderne. Pe lângă evenimentele științifice, academice și culturale, venim în fața publicului cu multe spectacole de operă, muzică clasică, muzică modernă, iar capul de afiș va fi, fără îndoială, concertul Nigel Kennedy, din fața Palatului Culturii”, a declarat Andrei Apreotesei, directorul FIE Iași 2017.

FIE Iași 2017 va începe pe 9 mai cu o paradă spectaculoasă, iar din 10 mai încep proiecțiile de filme și evenimentele cuprinse în programul Serilor Filmului Românesc. O parte din proiecții au loc la Ateneul din Iași, tot acolo fiind organizată o gală la care invitat de onoare este maestrul Ion Dichiseanu.

O premieră la FIE o reprezintă accentul pus pe evenimentele comunității IT din Iași: în luna mai vor avea loc șase masterclasses susținute de traineri și consultanți IT renumiți pe plan mondial, iar pe 12-13 mai are loc la Iași Conferința Internațională CODECAMP.

Evenimentele culturale vor fi numeroase, incluzând și Târgul de Carte LIBREX, care va avea loc în perioada 10 – 14 mai. Ca în fiecare an, poezia va avea un rol central la FIE: în perioada 16 – 19 mai are loc Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, iar în perioada 22 – 28 mai Festivalul Internațional „Poezia la Iași”.

Din 15 mai, în Parcul Copou va fi organizat atelierul creativ CENTENAR – Comemorarea Primului Război Mondial, de către Uniunea Artiștilor Plastici – filiala Iași, unde artiști precum Felix Aftene, Dan Covătaru, Leontin Păun, Sorin Purcaru sau Ilie Bostan vor expune lucrări tematice. Din 20 mai, Piața Unirii se transformă în Piața Artelor, unde studenții de la secția de Arte Textile – Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, împreuna cu profesorii de la această specialitate, vor realiza o lucrare textilă de ample dimensiuni în onoarea aniversării CENTENARULUI ROMÂNIEI și comemorarea PRIMULUI RĂZBOI MONDIAL.

La finalul lunii mai (26 – 28 mai), are loc a VII-a ediție a Hangariada, prima ediție cu invitați din afara României, dar și artiști locali: OUTSTORM, LES ELEPHANTS BIZZARES, WHISKYDENKER (Germania), MOONLIGHT BREAKFAST, TRAVKA, YELLOW, BYRON, CONQUERING LION (Macedonia), Noua Ani Lumină, Aftimescu, Avantgarde etc.

Seria de evenimente din fața Palatului Culturii începe cu Weekend Clasic Centenar, care are loc timp de trei zile (19, 20 și 21 mai), când vor susține spectacole Filarmonica din Cernăuți, Opera Națională Română Iași și Opera de Stat din Chișinău.

Miercuri, 24 mai, vă așteptăm la un spectacol extraordinar susținut de Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, alături de pianista Alexandra Dariescu și dirijorul Gabriel Bebeșelea.

Vineri, 26 mai, sărbătorim alături de studenții Iașului, la tradiționalul Marș al Absolvenților, urmat de recitalul susținut de Țăndărică & Bosquito.

Sâmbătă, 27 mai, scena de la Palatul Culturii îi aparține lui Nigel Kennedy: cel mai apreciat violonist din lume! Copil minune, care la vârstă de 10 de ani alege înregistrările de jazz ale lui Fats Waller, a fost elev la Şcoală de Muzică Yehudi Menuhin, ulterior făcându-şi studiile cu Dorothy DeLay, la Juilliard School din New York. Începutul carierei sale şi l-a făcut pe terenul muzicii clasice, interpretând şi înregistrând majoritatea marilor concerte de vioară. Mai târziu și-a trecut în repertoriu şi genurile de jazz, klezmer şi altele.

De la o vârstă destul de fragedă, Nigel Kennedy a fost protejatul lui Yehudi Menuhin. Discografia lui Nigel Kennedy este extrem de populară. Versiunea celebrelor „Anotimpuri” ale lui Vivaldi a intrat în Cartea Recordurilor drept cea mai bine vândută înregistrare a tuturor timpurilor (2 milioane de exemplare). A concertat alături de cele mai prestigioase orchestre şi dirijori şi a colaborat cu numeroşi artişti şi trupe faimoase, printre care Sir Paul McCartney, The Who, Jeff Beck, Kate Bush şi Jack DeJohnette, primind totodată şi o serie de premii, printre care Cea mai bună înregistrare clasică, Artistul Anului sau Cel mai bun artist internaţional de muzică clasică.

Seria de spectacole din fața Palatului Culturii se încheie duminică, 28 mai, cu spectacolul de balet al Operei din Odessa, o prezență artistică deosebită!

Este un program vast, o perioadă intensă pentru Iași și pentru toată regiunea Moldovei. Am anunțat astăzi o primă serie de evenimente, dar în această săptămână vom finaliza contractele și pentru alte manifestări, pe care le vom publica până vineri”, a explicat directorul FIE, Andrei Apreotesei.

INFO

www.fieiasi.eu

www.facebook.com/festivaliasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: